Connect with us
Budu─çnost

Vinil zid kao privremena instalacija

Arhitekte Anna i Eugen Bach ─Źine barselonski paviljon minimalnijim nego ikada ranije – pokrivajuc╠üi sve svoje zidove belim plo─Źama. Ove ┼ípanske arhitekte trenutno su u procesu transformacije Ludvig Mies van der Rohe remek-dela. Tokom nedelje postepeno sakrivaju sve karakteristi─Źne povr┼íine mermernih zidova zgrade iza belih vinil ekrana.

Mermerne plo─Źe

Foto: Adrià Goula

Njihov cilj je da u potpunosti transformi┼íu ─Źeli─Źnu, staklenu i mermernu strukturu, tako da se vi┼íe ispoljava kao model u punoj veli─Źini zgrade.

„Ovo jednostavno delo pretvara paviljon u maketu u razmeri 1: 1, ┼íto predstavlja otvaranje vrata za vi┼íe tuma─Źenja o aspektima kao ┼íto su vrednost originala, uloga bele povr┼íine kao slike modernosti i va┼żnost materijalnosti u percepciji prostora „, rekao je duo.

Nazvan Mies Missing Materialiti, projekat je najnoviji u nizu privremenih instalacija koje su postavljene u paviljonu, što je rekreacija strukture koju je Mies van der Rohe izgradio za Barselonsku ekspo 1929.

Mermerne plo─Źe

Foto: Adrià Goula

Projekat Anne i Eugena Bach ozna─Źava jednu od najzna─Źajnijih promena u izgledu zgrade. Uklanjanjem materijalnosti zgrade, duo se nada da c╠üe dovesti u pitanje zna─Źaj ovog aspekta istorijskog karaktera zgrade.

„Obezbe─Ĺivanje paviljona u Barseloni tom homogenizacijom beline zna─Źi da ga dodeli jednom od glavnih karakteristika savremene istoriografije“, rekli su. „Ipak, istovremeno uklju─Źuje i uklanjanje paviljona njegovog materijalnosti i njegovih jedinstvenih karakteristika – posebno onog koji ga je postavio kao ikonu savremenog pokreta.“

Instalacija pretvara ovaj paradoks u iskustvo, poma┼że posetiocima da razmi┼íljaju o ovim idejama i mnogim drugim putem sopstvenog iskustva u paviljonu koji c╠üe izgubiti sve tragove materijalnosti.

Izvor: www.dezeen.com