Connect with us

Energetska efikasnost

Stiropor je trajna toplotna izolacija – FRAGMAT S d.o.o.

Objavljeno

:

TIM IZOLIRKA D.O.O. Šid, Stiropor

FRAGMAT S d.o.o. Šid, privredno društvo za proizvodnju termoizolacionih i hidroizolacionih materijala već deceniju i po uspešno posluje kao članica grupacije FRAGMAT iz Slovenije.

Široka paleta proizvoda grupacije FRAGMAT omogućava hidro i termo izolovanje objekta od temelja do krova.

Materijal poznat pod opštim nazivom „Stiropor“ predstavlja sintetički materijal tipa polistirena koji se javlja u dva osnovna modaliteta, kao ekspandirani (EPS) i kao ekstrudirani (XPS) polistiren. U oba slučaja radi se o materijalu koji se dobija na bazi naftnih derivata, pri čemu su razlike između pomenutih modaliteta prevashodno rezultat različitih tehnoloških procesa koji se primenjuju pri njihovom dobijanju. Osnova za dobijanje predmetnih materijala je ista; to su tvrde kompaktne granule polistirena. Nakon ekspandiranja granula polistirena u kalupima, dobijaju se blokovi stiropora koji se nakon odležavanja seku u građevinske ploče za termoizolaciju objekata. Stiropor sadrži u sebi 98% vazduha i 2% polistirena, sa takvom strukturom spada među najbolje termoizolatore široke primene.

Dobro izolovan objekat može da sačuva i do 50% energije. Kvalitetan „energetski pasoš“ znatno uvećava tržišnu vrednost objekta.

Stiropor – Prednosti

Stiroporom izolovani objekti su mnogo komforniji za boravak i rad. Koliko je zimi dobar termoizolator protiv hladnoće u tolikoj meri i leti pri velikim vrućinama sprečava prodor topline u unutrašnjost prostorija. Samim tim objekti koji su izolovani stiroporom znatno smanjuju troškove tokom cele godine. Pored termičkih svojstava je odlični zvučni izolator sa dobrim mehaničkim svojstvima. U životnom ciklusu ne menja oblik i svojstva. Idealan za gradnju niskonergetskih pasivnih kuća. U razvijenim državama je čak 90% fasada izolovano upravo stiroporom jer u većini sistema toplotne izolacije zbog svojih karakteristika je nezamenljiv. Stiropor za građevinarstvo je samogasiv. Lako se ugrađuje i obrađuje.

Investicija u toplotnu izolaciju stiroporom sa energetkog stanovništa veoma brzo se vraća, svaki kilogram ispravno upotrebljenog EPS-a u pedeset godina uštedi 400 litara ulja za loženje.

Radi svoje energetske efikasnosti, jednostavnosti ugradnje i povoljnosti, termičko izolovanje stiroporom je u današnje vreme na vodećem mestu u ovom području građevinarstva.

Fragmat S logo

FRAGMAT S d.o.o. ŠID
Branka Erića 7, 22240 Šid
T. +381 22 710 666
M. +381 62 8026 889

Distributivni centar BEOGRAD
Surčinska 11f, 11077 Ledine
Tel/Fax : +381 11 2260 129
+381 11 2260 382

e-mail: office@fragmat.rs
web site: www.timizolirka.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno