Connect with us
Energetska efikasnost

Stiropor je trajna toplotna izolacija – FRAGMAT S d.o.o.

FRAGMAT S d.o.o. ┼áid, privredno dru┼ítvo za proizvodnju termoizolacionih i hidroizolacionih materijala ve─ç deceniju i po uspe┼íno posluje kao ─Źlanica grupacije FRAGMAT iz Slovenije.

Široka paleta proizvoda grupacije FRAGMAT omogućava hidro i termo izolovanje objekta od temelja do krova.

Materijal poznat pod op┼ítim nazivom ÔÇ×StiroporÔÇť predstavlja sinteti─Źki materijal tipa polistirena koji se javlja u dva osnovna modaliteta, kao ekspandirani (EPS) i kao ekstrudirani (XPS) polistiren. U oba slu─Źaja radi se o materijalu koji se dobija na bazi naftnih derivata, pri ─Źemu su razlike izme─Ĺu pomenutih modaliteta prevashodno rezultat razli─Źitih tehnolo┼íkih procesa koji se primenjuju pri njihovom dobijanju. Osnova za dobijanje predmetnih materijala je ista; to su tvrde kompaktne granule polistirena. Nakon ekspandiranja granula polistirena u kalupima, dobijaju se blokovi stiropora koji se nakon odle┼żavanja seku u gra─Ĺevinske plo─Źe za termoizolaciju objekata. Stiropor sadr┼żi u sebi 98% vazduha i 2% polistirena, sa takvom strukturom spada me─Ĺu najbolje termoizolatore ┼íiroke primene.

Dobro izolovan objekat mo┼że da sa─Źuva i do 50% energije. Kvalitetan ÔÇ×energetski paso┼íÔÇť znatno uve─çava tr┼żi┼ínu vrednost objekta.

Stiropor – Prednosti

Stiroporom izolovani objekti su mnogo komforniji za boravak i rad. Koliko je zimi dobar termoizolator protiv hladno─çe u tolikoj meri i leti pri velikim vru─çinama spre─Źava prodor topline u unutra┼ínjost prostorija. Samim tim objekti koji su izolovani stiroporom znatno smanjuju tro┼íkove tokom cele godine. Pored termi─Źkih svojstava je odli─Źni zvu─Źni izolator sa dobrim mehani─Źkim svojstvima. U ┼żivotnom ciklusu ne menja oblik i svojstva. Idealan za gradnju niskonergetskih pasivnih ku─ça. U razvijenim dr┼żavama je ─Źak 90% fasada izolovano upravo stiroporom jer u ve─çini sistema toplotne izolacije zbog svojih karakteristika je nezamenljiv. Stiropor za gra─Ĺevinarstvo je samogasiv. Lako se ugra─Ĺuje i obra─Ĺuje.

Investicija u toplotnu izolaciju stiroporom sa energetkog stanovni┼íta veoma brzo se vra─ça, svaki kilogram ispravno upotrebljenog EPS-a u pedeset godina u┼ítedi 400 litara ulja za lo┼żenje.

Radi svoje energetske efikasnosti, jednostavnosti ugradnje i povoljnosti, termi─Źko izolovanje stiroporom je u dana┼ínje vreme na vode─çem mestu u ovom podru─Źju gra─Ĺevinarstva.

Fragmat logo

FRAGMAT S d.o.o. 
Branka Erića 7, 22240 Šid
T. +381 22 710 666
T. +381 22 710 633

Distributivni centar BEOGRAD
Sur─Źinska 11f, 11077 Ledine
T. +381 11 2260 129
T. +381 11 2260 382

office@fragmat.rs
www.fragmat.eu