Connect with us

Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Novi tender za prugu u Mađarskoj, nova zona parkiranja i dva nova mosta

Objavljeno

:

Građevinarstvo u Srbiji jeste žila kucavica naše države, pa godina za nama nosi neke zaista impresivne projekte iz domena građevine i infrastrukture. Neki su započeti, a na završetak nekih ćemo malo sačekati. U ovom domenu je i saopštenje ministarstva građevinarstva Republike Srbije u kojem saopštavaju javnosti da novi tender, odnosno nova odluka za prugu u Mađarskoj ne utiče na projekat rekonstrukcije pruge u Srbiji.

– S mađarskim partnerima smo praktično u dnevnom kontaktu i usaglašavamo sve tehničke parametre kako bi ceo projekat funkcionisao na jedinstven način, kako to propisuju evropski standardi, a i naši propisi koji su važeći u Srbiji, a koji su u potpunosti usaglašeni s propisima EU – navode u ministarstvu.

Predsednik skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević najavio je da će sledeće godine početi izgradnja mosta preko Save, kod Beograda na vodi. Nikodijević je za Prvu TV rekao da je sledeće godine predviđeno projektovanje i početak izgradnje mosta preko Save kod „Beograda na vodi“, kao i početak projektovanja za most na Adi Huji, dakle u planu je izgradnja dva mosta. Takođe je, kako smo već pominjali, u planu projektovanje jednog tunela koji će spojiti savsku i dunavsku terasu.

Stari Savski most

Stanovnici glavnog grada dobiće i ljubičastu zonu parkinga, a predviđeno je da ova zona menja sve ostale. Naime, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će uvođenjem nove, ljubičaste zone za parkiranje u Beogradu, ostale zone biti produžene. Nikodijević je za Prvu TV objasnio da će ljubičasta zona služiti za polučasovno parkiranje uglavnom u okolini velikih garaža. Crvena zona do sada je omogućavala parkiranje od jedan sat, a to će biti produženo na sat i trideset minuta, u žutoj će period zadržavanja biti tri sata, a u zelenoj četiri.

Nikodijević je najavio i proširivanje prostora za parking i kazao da je to jedan od ključnih prioriteta za gradsku vlast. Za jednu od njih, na Studentskom trgu, već je izdata građevinska dozvola i trebalo bi da u koncesionom aranžmanu njena izgradnja počne u martu ili aprilu sledeće godine, kaže Nikodijević.

Poseta Maje Gojković kompaniji „Zorka Keramika“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obišla je u ponedeljak, 17.decembra ove godine, fabriku keramičkih pločica „Zorka-Keramika“ u Šapcu, povodom najavljene investicije od 15.000.000 evra i otvaranju novih radnih mesta. Fabrika „Zorka-Keramika“ danas je najveći proizvođač keramičkih pločica u Republici Srbiji sa proizvodnjom od 4.200.000 metara kvadratnih na godišnjem nivou. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je naglasila da je „Zorka Keramika“ dobar primer moderne kompanije koja ide u korak sa trendovima, spremna da primenjuje nove tehnologije, kao i da kompanija ima veliki značaj za Srbiju, jer je najveći proizvođač keramike koja je našla tržište i izvan granica naše zemlje i ne samo u regionu, već i na veoma zahtevnim i konkurentnim tržištima EU.

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno