Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Novi tender za prugu u Ma─Ĺarskoj, nova zona parkiranja i dva nova mosta

Gra─Ĺevinarstvo u Srbiji jeste ┼żila kucavica na┼íe dr┼żave, pa godina za nama nosi neke zaista impresivne projekte iz domena gra─Ĺevine i infrastrukture. Neki su zapo─Źeti, a na zavr┼íetak nekih ─çemo malo sa─Źekati. U ovom domenu je i saop┼ítenje ministarstva gra─Ĺevinarstva Republike Srbije u kojem saop┼ítavaju javnosti da novi tender, odnosno nova odluka za prugu u Ma─Ĺarskoj ne uti─Źe na projekat rekonstrukcije pruge u Srbiji.

– S ma─Ĺarskim partnerima smo prakti─Źno u dnevnom kontaktu i usagla┼íavamo sve tehni─Źke parametre kako bi ceo projekat funkcionisao na jedinstven na─Źin, kako to propisuju evropski standardi, a i na┼íi propisi koji su va┼że─çi u Srbiji, a koji su u potpunosti usagla┼íeni s propisima EU – navode u ministarstvu.

Predsednik skup┼ítine grada Beograda Nikola Nikodijevi─ç najavio je da ─çe slede─çe godine po─Źeti izgradnja mosta preko Save, kod Beograda na vodi. Nikodijevi─ç je za Prvu TV rekao da je slede─çe godine predvi─Ĺeno projektovanje i po─Źetak izgradnje mosta preko Save kod „Beograda na vodi“, kao i po─Źetak projektovanja za most na Adi Huji, dakle u planu je izgradnja dva mosta. Tako─Ĺe je, kako smo ve─ç pominjali, u planu projektovanje jednog tunela koji ─çe spojiti savsku i dunavsku terasu.

Stanovnici glavnog grada dobi─çe i ljubi─Źastu zonu parkinga, a predvi─Ĺeno je da ova zona menja sve ostale. Naime, predsednik Skup┼ítine grada Beograda Nikola Nikodijevi─ç izjavio je da ─çe uvo─Ĺenjem nove, ljubi─Źaste zone za parkiranje u Beogradu, ostale zone biti produ┼żene. Nikodijevi─ç je za Prvu TV objasnio da ─çe ljubi─Źasta zona slu┼żiti za polu─Źasovno parkiranje uglavnom u okolini velikih gara┼ża. Crvena zona do sada je omogu─çavala parkiranje od jedan sat, a to ─çe biti produ┼żeno na sat i trideset minuta, u ┼żutoj ─çe period zadr┼żavanja biti tri sata, a u zelenoj ─Źetiri.

Nikodijevi─ç je najavio i pro┼íirivanje prostora za parking i kazao da je to jedan od klju─Źnih prioriteta za gradsku vlast. Za jednu od njih, na Studentskom trgu, ve─ç je izdata gra─Ĺevinska dozvola i trebalo bi da u koncesionom aran┼żmanu njena izgradnja po─Źne u martu ili aprilu slede─çe godine, ka┼że Nikodijevi─ç.

Predsednica Narodne skup┼ítine Republike Srbije Maja Gojkovi─ç obi┼íla je u ponedeljak, 17.decembra ove godine, fabriku kerami─Źkih plo─Źica ÔÇ×Zorka-KeramikaÔÇť u ┼áapcu, povodom najavljene investicije od 15.000.000 evra i otvaranju novih radnih mesta. Fabrika ÔÇ×Zorka-KeramikaÔÇť danas je najve─çi proizvo─Ĺa─Ź kerami─Źkih plo─Źica u Republici Srbiji sa proizvodnjom od 4.200.000 metara kvadratnih na godi┼ínjem nivou. Predsednica Narodne skup┼ítine Maja Gojkovi─ç je naglasila da je ÔÇ×Zorka KeramikaÔÇť dobar primer moderne kompanije koja ide u korak sa trendovima, spremna da primenjuje nove tehnologije, kao i da kompanija ima veliki zna─Źaj za Srbiju, jer je najve─çi proizvo─Ĺa─Ź keramike koja je na┼íla tr┼żi┼íte i izvan granica na┼íe zemlje i ne samo u regionu, ve─ç i na veoma zahtevnim i konkurentnim tr┼żi┼ítima EU.