Connect with us
Novosti

Prvi objekat u regionu sa LEED i WELL sertifikatom

Nova poslovna zgrada u skladu sa najvi┼íim standardima odr┼żivosti i komfora za korisnike

U duhu svega onoga ┼íto simbolizuje Energy net, osmi┼íljena je nova upravna zgrada ove uspe┼íne kompanije, koja se nalazi u Temerinskoj ulici broj 111, u Novom Sadu. Objekat bruto povr┼íine od preko 4.000 m2, strukture Su+P+3 eta┼że, izgra─Ĺen je prema projektu tima Arhitektonskog biroa Bauer, koji je predvodio na┼í poznati arhitekta Aleksandar Bauer, u skladu sa sa najvi┼íim standardima odr┼żivosti i komfora za korisnike.

Zgrada ─çe biti LEED sertifikovana, ┼íto zna─Źi sertifikaciju objekata planiranih i gra─Ĺenih po principima zelene gradnje, a bi─çe i prvi objekat u regionu koji ─çe posedovati i WELL sertifikat, koji svedo─Źi da je prilikom projektovanja vo─Ĺeno ra─Źuna ne samo o dobrobiti okru┼żenja, ve─ç i korisnika prostora

foto:freepik.com

ARHITEKTURA KOJA POMERA STANDARDE

Arhitektura objekta je zasnovana na principima funkcionalnosti, potrebama ─Źoveka, ekolo┼íke svesti i energetske efikasnosti. U smislu tehnolo┼íke opremljenosti i upotrebe gra─Ĺevinskih materijala i konstruktivnih sistema, od kojih se neki po prvi put primenjuju u Srbiji, ovaj objekat svakako pomera standarde.

Zgrada ima betonsku strukturu sa potpuno zastakljenom frontalnom i dvori┼ínom fasadom, dok su bo─Źne fasade zatvorene. Zbog velike dubine prostora u odnosu na zastakljeni deo fasade izazov je bio obezbediti dovoljnu koli─Źinu prirodnog osvetljenja za sve delove unutra┼ínjosti. Ovaj problem je re┼íen centralno postavljenim staklenim krovom, oko kojeg se u vertikalnom smislu prostiru galerije i to kroz sve eta┼że koje povezuju radne prostore. Prostori su pored toga funkcionalno podeljeni staklenim pregradama, ┼íto obezbe─Ĺuje dovoljnu koli─Źinu prirodnog svetla, a led rasveta projektovana tako da se intenzitetom prilago─Ĺava potrebama, dodatno uti─Źe na prijatniji boravak korisnika.

Enterijerom dominiraju natur beton, staklo i ─Źelik, kroz pojedine elemente u prostoru oplemenjeni hrastom kao prirodnim materijalom. Sva spolja┼ínja stolarija je izvedena od visokokvalitetnih ┼íestokomornih aluminijumskih profila, sa termoprekidima, dok je za zastakljivanje kori┼íteno niskoemisiono staklo, koje obezbe─Ĺuje dovoljnu koli─Źinu svetlosti u prostoru, ali smanjuje prodor UV zra─Źenja i gubitak toplote i do 60-70%, ┼íto ga ─Źini visoko energetski efikasnim.

Ono ┼íto ─çe novu poslovnu zgradu ─Źiniti posebnom je svakako i KRION┬« ventilisana fasada. Porcelanosa KRION┬« FV moduli, koje odlikuju jedinstvene karakteristike ovog izuzetno ─Źvrstog materijala , prave se po meri za svaki projekat. Elementi za profilisanje sklopa izra─Ĺeni su od legure aluminijuma 6005 T6, stvarajuc╠üi ukupnu fasadu koja je visoko otporna i izdr┼żljiva, ─Źak i pod najnepovoljnijim uslovima, a sposobnost termoformiranja ovog materijala mu daje mogu─çnost stvaranja neobi─Źnog kontinuiranog dizajna, tako da fasada Energy Net poslovnog centra predstavlja pravo umetni─Źko delo.

foto:freepik.com

TERMO TEHNIKA U SKLADU SA ZAHTEVIMA LEED I WELL SERTIFIKATA ZA MAKSIMALNU ODR┼ŻIVOST I UDOBNOST KORISNIKA

Visok termalni komfor i kvalitet vazduha, uz gotovo ne─Źujan rad ure─Ĺaja

Sistemi termo tehnike ÔÇô klimatizacije i ventilacije koji su instalirani u ovom objektu jesu paradigma za sve poslovne objekte. Sistem grejanja i hla─Ĺenja se sastoji od podnog grejanja i indukcionih aparata raspore─Ĺenih prema potrebama u prostoru, kojima se upravlja lokalno, preko panela sa displejem koji u sebi imaju integrisan termostat, ali postoji i mogu─çnost upravljanja i putem aplikacije, ┼íto ovu zgradu svrstava u red tzv. pametnih zgrada.

Regulacija koli─Źine potisnog i odsisnog vazduha se vr┼íi pomo─çu dampera na kanalima, dok se temperatura vazduha reguli┼íe upravljanjem ventilima hladne i tople vode koji se nalaze na svakom indukcionom aparatu. Indukcioni ure─Ĺaji nemaju nikakvih pokretnih delova (motora, ventilatora i sl.) koji bi stvarali buku, tako da je njihov rad gotovo ne─Źujan (buka je ispod 30 dB), pa uz visok termalni komfor obezbe─Ĺuju optimalne uslove boravka, ┼íto uti─Źe na pove─çanje produktivnosti i kvalitet rada korisnika prostora.

Ono o ─Źemu se posebno vodilo ra─Źuna prilikom projektovanja objekta je kvalitet vazduha i to ne samo onog unutar objekta, ve─ç i vazduha koji se emituje u spolja┼ínju sredinu. Ubacivanjem zna─Źajno ve─çe koli─Źine sve┼żeg vazduha od onih koje su propisane uobi─Źajenim normama, kao i dvostrukim sistemom filtriranja kroz grube G4 filtere i vre─çaste filtere F7 za finu filtraciju, korisnici prostora u svakom trenutku imaju ─Źist vazduh, vrhunskog kvaliteta. Odsisni vazduh se tako─Ĺe filtrira i izbacuje pre─Źi┼í─çen u spoljni prostor, ─Źime se zna─Źajno smanjuje emisija ┼ítetnih gasova i dodatno vodi ra─Źuna o o─Źuvanju ┼żivotne sredine.

foto: freepik.com

Visoka energetska efikasnost i maksimalan komfor korisnika prostora

Aplikacija omogu─çava zadavanje grupnih komandi za uklju─Źivanje grejanja ili hla─Ĺenja i odre─Ĺivanja ┼żeljene temperatura za kompletnu zgradu. Pomo─çu senzora prisustva u odre─Ĺenim zonama, grejanje ili hla─Ĺenje za tu zonu, kao i rasveta se automatski isklju─Źuje, ukoliko je prostor prazan, ─Źime se posti┼że maksimalna u┼íteda energije. Pored navedenog, zgrada sadr┼żi i SWEGON WISE sistem klimatizacije u skladu sa potrebama korisnika, koji uz solarne panele za snabdevanje elektri─Źnom energijom, ovu zgradu ─Źini visoko energetski efikasnom.

LEED for Interior Design and Construction (LEED ID+C) i WELL sertifikati koje ─çe zgrada imati su jo┼í jedna potvrda da je prilikom projektovanja vo─Ĺeno ra─Źuna ne samo o dobrobiti okru┼żenja, ve─ç i o dobrobiti korisnika prostora. LEED sertifikat ozna─Źava da je objekat gra─Ĺen u skladu sa principima zelene gradnje, dok WELL sertifikacija podrazumeva odgovaraju─çe performanse objekta koje pozitivno uti─Źu na zdravlje i dobrobit ljudi. Va┼żno je napomenuti da ─çe Energy Net business centar biti prvi objekat u regionu i ┼íesnaesti u Evropi koji ima oba navedena sertifikata.

Procentualno u odnosu na radni ÔÇô kancelarijski prostor objekat ima bogat sadr┼żaj u vidu kafea, prostora za odmor, sala za sastanke i timski rad, savremeno opremljen auditorijum u suterenu objekta kao i gym sa spravama za rekreaciju. Ve─çi deo ravnog krova prekriven je zelenilom, kao i delom sa zimskom ba┼ítom, ┼íto ─çe dodatno uticati na prijatan boravak korisnika prostora.

porcelanosa

U prizemlju objekta prostire se Showroom kompanije Porcelanosa

NOVI PORCELANOSA SHOWROOM

U prizemlju objekta prostire se Showroom kompanije Porcelanosa, ┼íto predstavlja jedinstven prostor ovog tipa u Novom Sadu. Na 1.100 m2 u 30 ambijenata je izlo┼żena cela gama proizvoda svih 7 fabrika Porcelanosa grupe – Porcelanosa, Noken, L’ Antic Colonial, Urbatek, Butech, Gamadecor i System Pool – Krion. Pored keramike, mozaika i sanitarije izlo┼żeni su po prvi put i manje poznati Porcelanosa proizvodi poput plo─Źa od prirodnog kamena, sanitarije od prirodnog kamena. Airslate (laki kamen), Linkfloor podne obloge, parketi i laminati, kao i uzorci boja i zavr┼ínica Krion materijala i 3D panela. Pored toga, salon poseduje i nekoliko zona u kojima su izlo┼żene specijalne linije Porcelanosa proizvoda – Gamadecor, Noken i Krion, kao i zone za rad sa arhitektama i klijentima, koje ─çe dodatno doprineti uspe┼ínom kreiranju poslovnog i radnog prostora po meri ─Źoveka, u skladu s prirodom.

ENERGY NET DOO
Tel. 381 11 65 55 200
Temerinska 111, Novi Sad
Zrenjaninski put 92, Beograd
info@energynet.rs
www.energynet.rs