Connect with us
Novosti

Prvi objekat u regionu sa LEED i WELL sertifikatom

Objavljeno

:

Nova poslovna zgrada u skladu sa najvišim standardima održivosti i komfora za korisnike

U duhu svega onoga što simbolizuje Energy net, osmišljena je nova upravna zgrada ove uspešne kompanije, koja se nalazi u Temerinskoj ulici broj 111, u Novom Sadu. Objekat bruto površine od preko 4.000 m2, strukture Su+P+3 etaže, izgrađen je prema projektu tima Arhitektonskog biroa Bauer, koji je predvodio naš poznati arhitekta Aleksandar Bauer, u skladu sa sa najvišim standardima održivosti i komfora za korisnike.

Zgrada će biti LEED sertifikovana, što znači sertifikaciju objekata planiranih i građenih po principima zelene gradnje, a biće i prvi objekat u regionu koji će posedovati i WELL sertifikat, koji svedoči da je prilikom projektovanja vođeno računa ne samo o dobrobiti okruženja, već i korisnika prostora

foto:freepik.com

ARHITEKTURA KOJA POMERA STANDARDE

Arhitektura objekta je zasnovana na principima funkcionalnosti, potrebama čoveka, ekološke svesti i energetske efikasnosti. U smislu tehnološke opremljenosti i upotrebe građevinskih materijala i konstruktivnih sistema, od kojih se neki po prvi put primenjuju u Srbiji, ovaj objekat svakako pomera standarde.

Zgrada ima betonsku strukturu sa potpuno zastakljenom frontalnom i dvorišnom fasadom, dok su bočne fasade zatvorene. Zbog velike dubine prostora u odnosu na zastakljeni deo fasade izazov je bio obezbediti dovoljnu količinu prirodnog osvetljenja za sve delove unutrašnjosti. Ovaj problem je rešen centralno postavljenim staklenim krovom, oko kojeg se u vertikalnom smislu prostiru galerije i to kroz sve etaže koje povezuju radne prostore. Prostori su pored toga funkcionalno podeljeni staklenim pregradama, što obezbeđuje dovoljnu količinu prirodnog svetla, a led rasveta projektovana tako da se intenzitetom prilagođava potrebama, dodatno utiče na prijatniji boravak korisnika.

Enterijerom dominiraju natur beton, staklo i čelik, kroz pojedine elemente u prostoru oplemenjeni hrastom kao prirodnim materijalom. Sva spoljašnja stolarija je izvedena od visokokvalitetnih šestokomornih aluminijumskih profila, sa termoprekidima, dok je za zastakljivanje korišteno niskoemisiono staklo, koje obezbeđuje dovoljnu količinu svetlosti u prostoru, ali smanjuje prodor UV zračenja i gubitak toplote i do 60-70%, što ga čini visoko energetski efikasnim.

Ono što će novu poslovnu zgradu činiti posebnom je svakako i KRION® ventilisana fasada. Porcelanosa KRION® FV moduli, koje odlikuju jedinstvene karakteristike ovog izuzetno čvrstog materijala , prave se po meri za svaki projekat. Elementi za profilisanje sklopa izrađeni su od legure aluminijuma 6005 T6, stvarajući ukupnu fasadu koja je visoko otporna i izdržljiva, čak i pod najnepovoljnijim uslovima, a sposobnost termoformiranja ovog materijala mu daje mogućnost stvaranja neobičnog kontinuiranog dizajna, tako da fasada Energy Net poslovnog centra predstavlja pravo umetničko delo.

foto:freepik.com

TERMO TEHNIKA U SKLADU SA ZAHTEVIMA LEED I WELL SERTIFIKATA ZA MAKSIMALNU ODRŽIVOST I UDOBNOST KORISNIKA

Visok termalni komfor i kvalitet vazduha, uz gotovo nečujan rad uređaja

Sistemi termo tehnike – klimatizacije i ventilacije koji su instalirani u ovom objektu jesu paradigma za sve poslovne objekte. Sistem grejanja i hlađenja se sastoji od podnog grejanja i indukcionih aparata raspoređenih prema potrebama u prostoru, kojima se upravlja lokalno, preko panela sa displejem koji u sebi imaju integrisan termostat, ali postoji i mogućnost upravljanja i putem aplikacije, što ovu zgradu svrstava u red tzv. pametnih zgrada.

Regulacija količine potisnog i odsisnog vazduha se vrši pomoću dampera na kanalima, dok se temperatura vazduha reguliše upravljanjem ventilima hladne i tople vode koji se nalaze na svakom indukcionom aparatu. Indukcioni uređaji nemaju nikakvih pokretnih delova (motora, ventilatora i sl.) koji bi stvarali buku, tako da je njihov rad gotovo nečujan (buka je ispod 30 dB), pa uz visok termalni komfor obezbeđuju optimalne uslove boravka, što utiče na povećanje produktivnosti i kvalitet rada korisnika prostora.

Ono o čemu se posebno vodilo računa prilikom projektovanja objekta je kvalitet vazduha i to ne samo onog unutar objekta, već i vazduha koji se emituje u spoljašnju sredinu. Ubacivanjem značajno veće količine svežeg vazduha od onih koje su propisane uobičajenim normama, kao i dvostrukim sistemom filtriranja kroz grube G4 filtere i vrećaste filtere F7 za finu filtraciju, korisnici prostora u svakom trenutku imaju čist vazduh, vrhunskog kvaliteta. Odsisni vazduh se takođe filtrira i izbacuje prečišćen u spoljni prostor, čime se značajno smanjuje emisija štetnih gasova i dodatno vodi računa o očuvanju životne sredine.

foto: freepik.com

Visoka energetska efikasnost i maksimalan komfor korisnika prostora

Aplikacija omogućava zadavanje grupnih komandi za uključivanje grejanja ili hlađenja i određivanja željene temperatura za kompletnu zgradu. Pomoću senzora prisustva u određenim zonama, grejanje ili hlađenje za tu zonu, kao i rasveta se automatski isključuje, ukoliko je prostor prazan, čime se postiže maksimalna ušteda energije. Pored navedenog, zgrada sadrži i SWEGON WISE sistem klimatizacije u skladu sa potrebama korisnika, koji uz solarne panele za snabdevanje električnom energijom, ovu zgradu čini visoko energetski efikasnom.

LEED for Interior Design and Construction (LEED ID+C) i WELL sertifikati koje će zgrada imati su još jedna potvrda da je prilikom projektovanja vođeno računa ne samo o dobrobiti okruženja, već i o dobrobiti korisnika prostora. LEED sertifikat označava da je objekat građen u skladu sa principima zelene gradnje, dok WELL sertifikacija podrazumeva odgovarajuće performanse objekta koje pozitivno utiču na zdravlje i dobrobit ljudi. Važno je napomenuti da će Energy Net business centar biti prvi objekat u regionu i šesnaesti u Evropi koji ima oba navedena sertifikata.

Procentualno u odnosu na radni – kancelarijski prostor objekat ima bogat sadržaj u vidu kafea, prostora za odmor, sala za sastanke i timski rad, savremeno opremljen auditorijum u suterenu objekta kao i gym sa spravama za rekreaciju. Veći deo ravnog krova prekriven je zelenilom, kao i delom sa zimskom baštom, što će dodatno uticati na prijatan boravak korisnika prostora.

porcelanosa

U prizemlju objekta prostire se Showroom kompanije Porcelanosa

NOVI PORCELANOSA SHOWROOM

U prizemlju objekta prostire se Showroom kompanije Porcelanosa, što predstavlja jedinstven prostor ovog tipa u Novom Sadu. Na 1.100 m2 u 30 ambijenata je izložena cela gama proizvoda svih 7 fabrika Porcelanosa grupe – Porcelanosa, Noken, L’ Antic Colonial, Urbatek, Butech, Gamadecor i System Pool – Krion. Pored keramike, mozaika i sanitarije izloženi su po prvi put i manje poznati Porcelanosa proizvodi poput ploča od prirodnog kamena, sanitarije od prirodnog kamena. Airslate (laki kamen), Linkfloor podne obloge, parketi i laminati, kao i uzorci boja i završnica Krion materijala i 3D panela. Pored toga, salon poseduje i nekoliko zona u kojima su izložene specijalne linije Porcelanosa proizvoda – Gamadecor, Noken i Krion, kao i zone za rad sa arhitektama i klijentima, koje će dodatno doprineti uspešnom kreiranju poslovnog i radnog prostora po meri čoveka, u skladu s prirodom.

ENERGY NET DOO
Tel. 381 11 65 55 200
Temerinska 111, Novi Sad
Zrenjaninski put 92, Beograd
info@energynet.rs
www.energynet.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno