Connect with us
Enterijer

Kako da uredite stan ako imate malu decu?

Kad imate decu, pogotovo malu, ne možete baš da dekorišete dom kako vam padne na pamet. Dosta toga njima mora da se prilagodi. Najbolje je da, ako je moguće, imate otvoreni prostor, da kuhinja bude spojena sa dnevnom sobom jer će vam tako deca biti na oku sve vreme. Ali, kakav god stan bio, najvažnije je da se lako održava. Izbegavajte beli nameštaj, duge zavese koje se vuku po podu, tepihe od zida do zida.

Birajte izdržljive materijale, poput somota, vune, pamuka sa malo sintetike koja daje jačinu. Nabavite jastučnice jer ih je lakše prati nego cele jastuke. Odličan izbor je kožna garnitura jer se lako čisti, ali nemojte da bežite od jarkih boja i šara, one mogu biti vaši saveznici jer će se mrlje i fleke manje videti.

Minimalizam je najbolji kada imate malu decu

Oslobodite se viška stvari, vaš najbolji prijatelj, kad je reč o pravcima u dizajnu, jeste minimalizam, pogotovo dok su deca još mala. Još jedan stil koji priliči domu sa naslednicima je boho jer podrazumijeva kreativnost, ležernost i nije neophodno da svaka stvar bude na svom mestu. Da biste, ipak, izbegli nered, napravite što više polica i komoda.

Valjalo bi da hodnik ili neki drugi deo stana bude potpuno prazan i čist, da deca tu mogu da se igraju kad je napolju hladno. Jedan deo kuhinje ili trpezarije posvetite dečijim radovima jer će tako biti ponosni na sebe, a imaće utisak da se i oni pitaju oko uređenja prostora. Možete celom dužinom nekog zida staviti tablu za pisanje, pa ćete napraviti kompromis između želje mališana za crtanjem i čistih zidova.

Savet plus: Odvikli smo se od satova pošto sve imamo na „pametnim“ telefonima, ali okačite veliki časovnik u trpezariju ili dnevnu sobu da biste deci usadili osećaj za vreme. Istovremeno, to će biti lep detalj u enterijeru.