Connect with us
Materijali

ZORKA OPEKA – Proizvedeno da traje

Vrhunski proizvod omogućava laku ugradnju - ZORKA OPEKA

Slogan kao strateški pristup kompanije

Intervju: Đorđe Radulović, direktor kompanije ZORKA OPEKA

Đorđe Radulović, direktor kompanije ZORKA OPEKA

Đorđe Radulović, direktor kompanije ZORKA OPEKA

Zorka Opeka predstavlja firmu koja uspešno posluje već 40 godina. Proizvodnja se zasniva na sirovinskoj bazi u neposrednoj blizini, pri čemu se prvenstveno misli na površinski kop “Jovanovića brdo” koje je od deponije fabrike udaljen nepunih 500m. Lokacija fabrike u Donjem Crniljevu je 20 km od opštine Koceljeva, a 38 km od prvog većeg industrijskog sedišta – Šapca, odnosno 100 km od glavnih centara u Srbiji, Beograda i Novog Sada. Šta je ono što ih izdvaja od drugih? Zorka Opeka je 2008. godine lansirala proizvodnu liniju KLIMABLOC koja se već dugi niz godina proizvodi u EU. Kako posluju? Zorka Opeka je ciglana. Zorka Opeka je tim… Zorka Opeka su ljudi…

Rukovodeći se njihovim postulatom, razgovarali smo sa glavnim čovekom ovog nadasve uspešnog tima, direktorom Đorđem Radulovićem o planovima, uspesima, timskom radu, energetski efikasnoj gradnji u Srbiji…

NAJPRE NAM, GOSPODINE RADULOVIĆU, RECITE ZAŠTO JE PO VAMA U VAŠEM POSLU TIM TAKO VAŽAN I KAKO JE ISTI ORGANIZOVAN DA BI TAKO BESPREKORNO RADIO?

Timski rad je pokretač uspeha svake kompanije. Firma koja svoj rad temelji na pojedincima, a zanemaruje zajednički rad svih zaposlenih puno će teže ostvariti uspeh od firme koja ceni i insistira na timskom radu. Naš moto u firmi je „niko od nas nije toliko dobar koliko smo svi zajedno“. Svi članovi tima imaju zajedničke ciljeve i veštine koje se komplementiraju i deluju u sinergiji. Kontinuirano učenje kako kroz dijalog i diskusiju, tako i kroz pohađanje raznih seminara specijalizovanih za područja edukacije i učenja deo su naše strategije i organizacije.

Vredan tim čini uspešnu kompaniju - ZORKA OPEKA

Vredan tim čini uspešnu kompaniju – ZORKA OPEKA

BILI SU VAM U POSETI STUDENTI IZ ŠAPCA KOJI SU MOGLI DA SE UPOZNAJU SA TEHNOLOKIM PROCESOM KOJIM NASTAJU NAJBOLJI BLOKOVI ZA GRADNJU. DA LI I VI MISLITE DA KOD NAS NEMA DOVOLJNO EDUKOVANIH RADNIKA I KOLIKO VREMENA VAM JE POTREBNO DA OD POČETNIKA NAPRAVITE KOMPETENTNU OSOBU ZA OBAVLJANJE POSLA U KOMPANIJI ZORKA OPEKA?

U Srbiji kao i uostalom u celom svetu dešavaju se strukturne promene, pre svega u strukturi stanovništva, zaposlenih, privrede, ličnih i društvenih vrednosti. Napraviti kompetentnu osobu od početnika je zahtevan proces koji iziskuje i vreme i posvećenost, a samo vreme zavisi kako od kandidata tako i od pozicije za koju ga/je obučavamo.

OPŠTI JE UTISAK DA SE U SRBIJI ZAISTA GRADI, DA LI VI PRIMEĆUJETE TAJ POZITIVAN TREND KOD NAS I KOLIKO JE NAŠE TRŽIŠTE ZAKONSKI REGULISALO PROVERU KVALITETA NA TERENU KAKO BI SE ODVOJILI KVALITETNI OD ONIH MANJE KVALITETNIH?

U sektoru građevinarstva oseća se dinamičan rast privrede i projekata, prema mojoj slobodnoj proceni čak i do 30%, a deo toga je svakako vidljiv i kroz broj izdatih građevinskih dozvola, kao i uz sam rast vrednosti izvedenih radova. Takav rast omogućio nam je da nas kvalitet bude prepoznat u svim značajnijim projektima. Regulativa u Srbiji se unapređuje i verujemo da će ubuduće i domaće zakonodavstvo, ali pre svega kontrola sertifikata i onoga što piše u deklaraciji proizvođača, biti u skladu sa praksom u razvijenim ekonomijama. Osnov za ispitivanje koji se koristi je u regulativi Evropske unije i striktno se pridržavamo upravo ovih merila kako bi naši proizvodi bili u skladu sa najvišim standardima. Jedna smo od retkih ciglana koja poseduje i CE sertifikat rađen u Austriji prema najvišim standardima kvaliteta, i time nam je omogućeno da naše proizvode plasiramo i izvan naše zemlje, kako u zemljama okruženja tako i u EU.

Energetska efikasnost na prvom mestu - ZORKA OPEKA

Energetska efikasnost na prvom mestu – ZORKA OPEKA

GLAVNA PREDNOST VAŠEG SISTEMA JE “PLAĆAJTE ISTO, A KASNIJE ŠTEDITE!” NA KOJI NAČIN OVO OSTVARUJETE ZA SVOJE KLIJENTE?

Prednost gradnje KLIMABLOC-om je prvenstveno u njegovim izvrsnim termičkim karakteristikama koje krajnjim korisnicima omogućavaju uštedu u zagrevanju i hlađenu prostora. Dodatne pogodnosti su svakako brzina gradnje; zbog velikih dimenzija u odnosu na klasični blok čime se štedi 35% vremena, sistem žljebova koji majstorima omogućuje efikasnost i nižu potrošnju maltera i 45% u odnosu na klasičan blok, čime investitori dobijaju efektivnost. Zato je KLIMABLOC preporučeno rešenje svih profesionalaca u građevinskoj industriji.

www.zorka-opeka.rs

Klimabloc

Klimabloc – ZORKA OPEKA

U EVROPSKOJ UNIJI KUĆA SA NISKOM ENERGETSKOM POTROŠNJOM JE STANDARD, A PREMA USVOJENIM EU NORMAMA, KUĆA S NISKOM ENERGETSKOM POTROŠNJOM JE ONA ČIJA JE POTROŠNJA MANJA OD 70 kWh/m2 GODIŠNJE. U NAŠOJ ZEMLJI, VAŠA KOMPANIJA JE DALA SVOJ DOBRINOS ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI ZGRADA OBEZBEDIVŠI KLIMABLOC. KOJE SU NJEGOVE MNOGOBROJNE PREDNOSTI?

Da bi dobili kuću sa niskom energetskom potrošnjom potrebno je da celokupno planiranje bude usklađeno željenim energetskim stepenom. Naš doprinos energetskoj efikasnosti zgrada, kao i samoj zaštiti okoline vidljiv je upravo u asortimanu KLIMABLOC proizvoda izrađenih od potpuno prirodnih materijala, bez ikakvih veštačkih dodataka. Odlikuje nas prirodna sirovina, sposobnost akumulacije toplote, otpornost na požar, odlična termička svojstva, zvučna izolacija, kao i sama jednostavnost izgradnje.

KOJI SU USLOVI KVALITETA NA KOJIMA INSISTIRA VAŠA KOMPANIJA U PONUDI PROIZVODA ILITI ŠTA JEDNA OPEKA MORA DA SADRŽI, ODNOSNO ŠTA NE SME DA SADRŽI?

Osnova je glina. Velika prednost naše kompanije je što imamo sopstvene kopove gline, i to najkvalitetnije opekarske gline. Ovo je resurs koji omogućava da se uz izuzetno usavršen tehnološki proces proizvedu vrhunski proizvodi. Kompletan proces kontrole sirovine je direktno ispraćen od strane naših tehnologa, kao i redovnih kontrola ovlašćenog tela BTI iz Austrije, čime se omogućava sigurnost u proizvod. Strategija kompanije ostaje na osnovama proizvodnje najkvalitetnijeg proizvoda i stoga ne pratimo konkurenciju već postavljamo nove standarde na tržištu kvaliteta.

Sopstveni kopovi najkvalitetnije gline - ZORKA OPEKA

Sopstveni kopovi najkvalitetnije gline – ZORKA OPEKA

NOVI PROIZVOD NA TRŽIŠTU KOJI STE UVELI JE ZVUČNI BLOK KLIMABLOC 25 AKU. RECITE NAM NEŠTO VIŠE O OVOM PROIZVODU?

Obzirom na sve veće zahteve tržišta, kao i same pozive investitora, preduzimača kao i krajnjih korisnika koji se susreću sa problemom buke između stanova, Zorka Opeka je u svoj redovni asortiman uvrstila i specijalni proizvod KLIMABLOC 25 AKU koji ima sposobnost odlične zvučne izolacije od čak 54 dB za obostrano malterisane zidove. Osnovna namena KLIMABLOC 25 AKU je za gradnju zvučno izolacijskih pregrada između dva stana. Osim odličnih zvučnih svojstava, KLIMABLOC 25 AKU poseduje i veliku sposobnost akumulacije toplote, čime se smanjuje uticaj spoljašnje temperature i velikih temperaturnih razlika u samim objektima.

Fasadna opeka za lep izgled i zaštitu objekta

Fasadna opeka za lep izgled i zaštitu objekta

ZA KRAJ, RECITE NAM NEŠTO O PLANOVIMA VAŠE KOMPANIJE ZA SLEDEĆU GODINU I REZULTATIMA KOJE STE OSTVARILI U OVOJ, A NA KOJE STE POSEBNO PONOSNI?

Zorka Opeka je imala još jednu izuzetno uspešnu godinu. Povećali smo kako kapacitet tako i prodaju i istovremeno uveli novi proizvod KLIMBLOC 25 AKU koji se odlično implementirao na tržište. Naš kvalitet prepoznat je od strane struke i vidljiva je njegova primena u svim značajnijim objektima.

Planovi kompanije usmereni su na budućnost, i uključuju period od naredne 3 godine, a viziju posedujemo i za petogodišnji plan. Za sledeću godinu pripremamo tehnološke inovacije kojima ćemo tržištu Srbije ponuditi proizvode i usluge kojima će građevinska industrija jos više povećati svoju efektivnost i osnažiti energetsku efikasnost, i kojima će ZORKA OPEKA zadržati status lidera u proizvodnji opekarskih proizvoda. Kako je još uvek sve u samom razvoju, više o tome u nekom narednom razgovoru. U novu godinu ulazimo i sa novim sloganom koji reflektuje naš strateški pristup: ZORKA OPEKA – PROIZVEDENO DA TRAJE!

www.zorka-opeka.rs

ZORKA OPEKA
Obrenovački put bb, 15000 Šabac
+381 15 000 0000
kontakt@zorka-opeka.rs
www.zorka-opeka.rs