Connect with us
Enterijer

Opeka i kamen u enterijeru-između modernog i retro

Cigla ili opeka jeste rustični materijal. Neki bi rekli zastareo. Ti neki nisu ljudi koji su u nečijem stanu videli zid obložen crvenom ciglom. Ili belom. Rustično ili ne, deluje luksuzno i veoma kreativno i sigurna sam da je baš ta cigla nešto što ćete zapamtiti ukoliko posetite prijatelje koji imaju ovako nešto. Sve ostalo može se manje više kupiti u sklopu modernih materijala i velika je verovatnoća da je još neko osim vas ukrasio svoj prostor baš istim takvim komadom. A gde je onda specifična duša svakog od nas koje negde uvek želi da po nečemu bude drugačija?

Cigla kao retro elemenat u domu

Oblaganje zidova opekom ili kamenom unosi u enterijer dodatnu toplinu i prijatnu atmosferu za stanovanje i notu istančanog ukusa za kvalitet, dugotrajanost i postojanost koju ovi materijali reflektuju.

Na tržištu se mogu naći odlične alternative za prirodni kamen i opeku. To su obloge koje verno kopiraju izgled kamenog zida ili zida od opeke. Postoje obloge koje se koriste za enterijer i one koje se koriste za eksterijer. Upotrebljavaju se već dugi niz godina širom sveta. Čak i keramičke pločice mogu imitirati izgled cigle i mogu se naći kod domaćih proizvođača keramike.

Efekat dodatno pojačava i način slaganja opeke

Efekat je vrlo autentičan. Oblaganjem zidova ovom vrstom obloga mogu se postići efekti zida od rustične opeke, grubog planinskog kamena, kamenih kocki…

Za razliku od crvene, bela opeka daje moderniji izgled prostoru

Prednosti oblaganja zidova ovom vrstom obloge u odnosu na zidanu oblogu pravim kamenom ili opekom jeste činjenica da je materijal mnogo lakši, a samim tim i jeftiniji. Obloga se može postavljati na neobrađen zid, a na već gotov zid ova vrsta obloge se postavlja preko mrežice.

Zidne obloge od kamena ili opeke mogu dati zanimljive efekte u uređenju enterijera. Efekat dodatno pojačava način slaganja kamena ili opeke, vrsta spojnica, odabir boje i nijanse. Treba obratiti pažnju na odabir i slaganje ovako obrađenih zidova sa drugim materijalima, elemenatima i detaljima u prostoru. Kombinacije kamena ili opeke sa drvetom ili staklom daju vrhunska rešenja. Uvek deluje avangardno upotreba kamena ili opeke sa ultramodernim materijalima i detaljima.

Cigla u enterijeru

Oblogom od kamena ili opeke možete obložiti zidove ili samo jedan zid (kako biste ga akcentovali), stub, vidne grede… Može se koristiti za dekoraciju u svim prostorijama počev od dnevne sobe, spavaće sobe, pa do kupatila i kuhinje. Obavezna je jedino umerenost pri oblaganju zidova, jer u suprotnom može opteretiti prostor i napraviti kontraefekat.

Ukoliko ste u fazi renoviranja stana i imate gole zidove do te mere da se vidi opeka, razmislite o tome da zadržite takav izgled zida ili dela zida. Prekrečite ga poludisperzijom bele boje i dobićete efektan beli zid od opeke koji će sam po sebi postati detalj u stanu, i to bez ikakvog ulaganja. Nije pametno uvek kupovati, već iskoristiti ono što imaš.