Connect with us
Enterijer

Opeka i kamen u enterijeru-izme─Ĺu modernog i retro

Cigla ili opeka jeste rusti─Źni materijal. Neki bi rekli zastareo. Ti neki nisu ljudi koji su u ne─Źijem stanu videli zid oblo┼żen crvenom ciglom. Ili belom. Rusti─Źno ili ne, deluje luksuzno i veoma kreativno i sigurna sam da je ba┼í ta cigla ne┼íto ┼íto ─çete zapamtiti ukoliko posetite prijatelje koji imaju ovako ne┼íto. Sve ostalo mo┼że se manje vi┼íe kupiti u sklopu modernih materijala i velika je verovatno─ça da je jo┼í neko osim vas ukrasio svoj prostor ba┼í istim takvim komadom. A gde je onda specifi─Źna du┼ía svakog od nas koje negde uvek ┼żeli da po ne─Źemu bude druga─Źija?

Cigla kao retro elemenat u domu

Oblaganje zidova opekom ili kamenom unosi u enterijer dodatnu toplinu i prijatnu atmosferu za stanovanje i notu istan─Źanog ukusa za kvalitet, dugotrajanost i postojanost koju ovi materijali reflektuju.

Na tr┼żi┼ítu se mogu na─çi odli─Źne alternative za prirodni kamen i opeku. To su obloge koje verno kopiraju izgled kamenog zida ili zida od opeke. Postoje obloge koje se koriste za enterijer i one koje se koriste za eksterijer. Upotrebljavaju se ve─ç dugi niz godina ┼íirom sveta. ─îak i kerami─Źke plo─Źice mogu imitirati izgled cigle i mogu se na─çi kod doma─çih proizvo─Ĺa─Źa keramike.

Efekat dodatno poja─Źava i na─Źin slaganja opeke

Efekat je vrlo autenti─Źan. Oblaganjem zidova ovom vrstom obloga mogu se posti─çi efekti zida od rusti─Źne opeke, grubog planinskog kamena, kamenih kocki…

Za razliku od crvene, bela opeka daje moderniji izgled prostoru

Prednosti oblaganja zidova ovom vrstom obloge u odnosu na zidanu oblogu pravim kamenom ili opekom jeste ─Źinjenica da je materijal mnogo lak┼íi, a samim tim i jeftiniji. Obloga se mo┼że postavljati na neobra─Ĺen zid, a na ve─ç gotov zid ova vrsta obloge se postavlja preko mre┼żice.

Zidne obloge od kamena ili opeke mogu dati zanimljive efekte u ure─Ĺenju enterijera. Efekat dodatno poja─Źava na─Źin slaganja kamena ili opeke, vrsta spojnica, odabir boje i nijanse. Treba obratiti pa┼żnju na odabir i slaganje ovako obra─Ĺenih zidova sa drugim materijalima, elemenatima i detaljima u prostoru. Kombinacije kamena ili opeke sa drvetom ili staklom daju vrhunska re┼íenja. Uvek deluje avangardno upotreba kamena ili opeke sa ultramodernim materijalima i detaljima.

Cigla u enterijeru

Oblogom od kamena ili opeke mo┼żete oblo┼żiti zidove ili samo jedan zid (kako biste ga akcentovali), stub, vidne grede… Mo┼że se koristiti za dekoraciju u svim prostorijama po─Źev od dnevne sobe, spava─çe sobe, pa do kupatila i kuhinje. Obavezna je jedino umerenost pri oblaganju zidova, jer u suprotnom mo┼że opteretiti prostor i napraviti kontraefekat.

Ukoliko ste u fazi renoviranja stana i imate gole zidove do te mere da se vidi opeka, razmislite o tome da zadr┼żite takav izgled zida ili dela zida. Prekre─Źite ga poludisperzijom bele boje i dobi─çete efektan beli zid od opeke koji ─çe sam po sebi postati detalj u stanu, i to bez ikakvog ulaganja. Nije pametno uvek kupovati, ve─ç iskoristiti ono ┼íto ima┼í.