Connect with us
Arhitektura

Providno drvo-revolucija u solarnoj tehnologiji

Kraljevskog za tehnologiju u Stokholmu uspeli su da stvore instituta ÔÇťtransparentno drvoÔÇŁ, providan materijal napravljen od pravog drveta. Ukoliko ovaj proizved bude velikodu┼íno prihva─çen i za┼żivi, do─çi─Źe do prave revolucuje u arhitekturi i u solarnoj tehnologiji.

Providno drvo je obnovljivi izvor i vrlo jeftin, koji mo┼że pomo─çi u smanjenju tro┼íkova osvetljenja u unutra┼ínjim prostorijama, a mo┼że se koristi i kao solarne ─çelije-prozori.

Koncept providnog drveta nije novina, ali je ovo prvi put da su nau─Źnici oti┼íli korak dalje u arhitekturi sa materijalom koji se mo┼że upotrebiti u masovnoj proizvodnji. Nov materijal je proizveden od uzoraka komercijalnog balsa drveta. Pomo─çu hemijskog procesa uklanja se lignin, polimer prisutan u ─çelijskim zidovima biljaka. Lignin blokira 80 do 95 odsto svetlosti koja prolazi kroz drvo. Uklanjanjem lignina dobijaju se lepi beli komadi drveta. Dodavanjem akrila ili pleksiglasa u samo drvo, dobija se transparentan materijal. Providno drvo va┼żi za materijal koji je ─Źak dva puta ja─Źi od plastike.

Koncept providnog drveta nije novina

Nau─Źnici i dan danas tra┼że nove na─Źine za pobolj┼íanje transparentnosti ovog materijala, a tako─Ĺe i kako pove─çati njegovu proizvodnju. Smatra se da je drvo najbolji materijal zahvaljuju─çi svojim odli─Źnim mehani─Źkim osobinama: snaga, izdr┼żljivost, toplotnu provodljivost i gustinu.

Ukoliko se koristi u izgradnji kuc╠üa i zgrada, materijal ÔÇťprovidna drvoÔÇŁ ima potencijal u optimizaciji unutra┼ínjge osvetljenja kao ┼íto je ve─ç re─Źeno, i omoguc╠üava prolazak prirodne svetlosti kroz zidove. Paneli transparentnog drveta mogu se koristiti za prozore ili polutransparentne fasade.

Tekst preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com