Connect with us
Materijali

Baumit Ionit Sistem – Vodopad jona u va┼íem domu

Otprilike 90% svog ┼żivota provodimo u zatvorenom prostoru i svakodnevno udi┼íemo neverovatnih 11.500 litara vazduha. Kvalitet unutra┼ínjeg vazduha tako daje ogroman doprinos na┼íem zdravlju i dobrobiti.

Upravo zato je Baumit na na┼íem tr┼żi┼ítu predstavio novi Baumit Ionit Sistem – jedini funkcionalni sistem proizvoda za unutra┼ínje zidove koji pove─çava koncentraciju prirodnih vazdu┼ínih jona u enterijeru, ─Źak i ako se nanosi u tankim slojevima. Baumit Ionit Sistem istovremeno aktivno reguli┼íe vla┼żnost vazduha u unutra┼ínjim prostorijama. Dodatno, Ionit ─Źisti vazduh od polena i sitne pra┼íine ─Źime na jo┼í jedan na─Źin pozitivno uti─Źe na zdravlje uku─çana.

Baumit Ionit Sistem

Proizvodnja vazdu┼ínih jona i ujedna─Źavanje vla┼żnosti vazduha u prostoru

Baumit Ionit Sistem sastoji se od dve komponente: glet mase i zidne boje.

Zidna boja IonitColor stvara prirodne vazdu┼íne jone s funkcionalnim mineralima. IonitFino i IonitFinish su tankoslojne glet mase koje reguli┼íu vlagu u prostoru. Glet mase Baumit IonitFino i IonitFinish poma┼żu u odr┼żavanju vlage na optimalnom nivou i regulisanju broja molekula vode u unutra┼ínjem vazduhu. IonitColor na bazi silikata aktivira ove molekule vode i stvara prirodne vazdu┼íne jone.

Smanjenje polena i osloba─Ĺanje jona

U studiji Instituta Fraunhofer, vazduh u dve prostorije za ispitivanje oboga─çen je visokom koncentracijom polena breze. U sobi obojenom Baumit IonitColor-om, koncentracija polena primetno se smanjila, jer je nakon oko 20 minuta vi┼íe od 90% polena prikupljeno i palo na pod. Za pore─Ĺenje, u sobi obojenoj standardnom disperzionom bojom za zidove polovina koli─Źine polena i dalje je detektovana u vazduhu. U drugom eksperimentu, dokazano je da je Ionit Sistem zna─Źajno pove─çao broj vazdu┼ínih jona u pore─Ĺenju sa uobi─Źajenom unutra┼ínjom disperzionom zidnom bojom. Broj jona po cm┬│ dr┼żi se na pribli┼żno 3.600, ┼íto pribli┼żno odgovara istom broju jona koji preovladava u vazduhu na planinama.

Kako Ionit Sistem funkcioniše

Svojstvo regulisanja vlageSvojstvo regulisanja vlage Baumit IonitFinish ili IonitFino
Glet mase IonitFinish i IonitFino regulišu broj molekula vode u vazduhu u prostoriji.

 

Jonizacija vazduha sa Baumit IonitColorJonizacija vazduha sa Baumit IonitColor
Baumit IonitColor boja za zidove aktivira molekule i stvara prirodne vazdu┼íne jone…

 

Joni - mali magneti za pra┼íinuJoni – mali magneti za pra┼íinu
… oslobo─Ĺeni joni ve┼żu finu pra┼íinu (polen, ku─çnu pra┼íinu itd.) iz vazduha…

 

─Źestice pra┼íine se ve┼żuTrajni u─Źinak
… ─Źestice se ve┼żu za tlo i tako se apsorbuju. Ovo dejstvo je trajno i ne mo┼że se “potro┼íiti“ vremenom.

Ugradnja

Treba uzeti u obzir nekoliko smernica za ugradnju kako bi Baumit Ionit Sistem postigao idealan u─Źinak. Mo┼że se koristiti na gotovo svim uobi─Źajenim povr┼íinama, pod uslovom da su suve, ─Źiste i stabilne. To se odnosi i na nove zgrade i na renoviranje.

Unutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit SistemaUnutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit Sistema

Suve gra─Ĺevinske plo─Źe poput gips-kartonskih plo─Źa i plo─Źa od cementnih vlakana, betona i unutra┼ínjeg maltera s bojom i bez nje. Podloga mora biti suva, nesmrznuta, bez pra┼íine, neupojna, bez iscvetavanja, nosiva i bez labavih delova. Nano┼íenje predpremaza na gipsane plo─Źe i betonske povr┼íine obi─Źno nije potrebno. Preporu─Źuje se prethodna obrada Baumit MultiPrimer-om (1: 5) ili EasyPrimer-om (razre─Ĺenje 1:1 do 1:2) na upojnim malterima ili bojenim podlogama.

Zagla─Ĺivanje povr┼íina pomo─çu Baumit IonitFinish ili Baumit IonitFino

Da bi se idealno regulisala vlaga u unutra┼ínjosti, potrebna je minimalna debljina sloja glet mase god 1,5 mm. To se obi─Źno posti┼że gletovanjem pomo─çu Baumit IonitFisnish ili Baumit IonitFino u dva nanosa. U slu─Źaju suve gradnje ili betonskih povr┼íina, spojevi odnosno fuge plo─Źa moraju se zatvoriti u skladu s uputstvima proizvo─Ĺa─Źa plo─Źa.

Završni sloj Baumit IonitColorZavršni sloj Baumit IonitColor

Baumit IonitColor nanosi se ─Źetkom ili valjkom, a mo┼że se i ekonomi─Źno raspr┼íiti ma┼íinski. Optimalna funkcionalnost posti┼że se dvostrukim slojem. Vreme su┼íenja je 4-6 sati, zavisno od podloge i temperature vazduha.

Idealni uslovi su┼íenja su sobna temperatura od 20 ┬░C s 65% relativne vla┼żnosti vazduha; vreme su┼íenja se u skladu s tim menja na ni┼żoj temperaturi ili vi┼íoj vla┼żnosti.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs