Connect with us
Materijali

Baumit Ionit Sistem – Vodopad jona u vašem domu

Objavljeno

:

Baumit Ionit Sistem

Otprilike 90% svog života provodimo u zatvorenom prostoru i svakodnevno udišemo neverovatnih 11.500 litara vazduha. Kvalitet unutrašnjeg vazduha tako daje ogroman doprinos našem zdravlju i dobrobiti.

Upravo zato je Baumit na našem tržištu predstavio novi Baumit Ionit Sistem – jedini funkcionalni sistem proizvoda za unutrašnje zidove koji povećava koncentraciju prirodnih vazdušnih jona u enterijeru, čak i ako se nanosi u tankim slojevima. Baumit Ionit Sistem istovremeno aktivno reguliše vlažnost vazduha u unutrašnjim prostorijama. Dodatno, Ionit čisti vazduh od polena i sitne prašine čime na još jedan način pozitivno utiče na zdravlje ukućana.

Baumit Ionit Sistem

Proizvodnja vazdušnih jona i ujednačavanje vlažnosti vazduha u prostoru

Baumit Ionit Sistem sastoji se od dve komponente: glet mase i zidne boje.

Zidna boja IonitColor stvara prirodne vazdušne jone s funkcionalnim mineralima. IonitFino i IonitFinish su tankoslojne glet mase koje regulišu vlagu u prostoru. Glet mase Baumit IonitFino i IonitFinish pomažu u održavanju vlage na optimalnom nivou i regulisanju broja molekula vode u unutrašnjem vazduhu. IonitColor na bazi silikata aktivira ove molekule vode i stvara prirodne vazdušne jone.

Smanjenje polena i oslobađanje jona

U studiji Instituta Fraunhofer, vazduh u dve prostorije za ispitivanje obogaćen je visokom koncentracijom polena breze. U sobi obojenom Baumit IonitColor-om, koncentracija polena primetno se smanjila, jer je nakon oko 20 minuta više od 90% polena prikupljeno i palo na pod. Za poređenje, u sobi obojenoj standardnom disperzionom bojom za zidove polovina količine polena i dalje je detektovana u vazduhu. U drugom eksperimentu, dokazano je da je Ionit Sistem značajno povećao broj vazdušnih jona u poređenju sa uobičajenom unutrašnjom disperzionom zidnom bojom. Broj jona po cm³ drži se na približno 3.600, što približno odgovara istom broju jona koji preovladava u vazduhu na planinama.

Kako Ionit Sistem funkcioniše

Svojstvo regulisanja vlageSvojstvo regulisanja vlage Baumit IonitFinish ili IonitFino
Glet mase IonitFinish i IonitFino regulišu broj molekula vode u vazduhu u prostoriji.

 

Jonizacija vazduha sa Baumit IonitColorJonizacija vazduha sa Baumit IonitColor
Baumit IonitColor boja za zidove aktivira molekule i stvara prirodne vazdušne jone…

 

Joni - mali magneti za prašinuJoni – mali magneti za prašinu
… oslobođeni joni vežu finu prašinu (polen, kućnu prašinu itd.) iz vazduha…

 

čestice prašine se vežuTrajni učinak
… čestice se vežu za tlo i tako se apsorbuju. Ovo dejstvo je trajno i ne može se “potrošiti“ vremenom.

Ugradnja

Treba uzeti u obzir nekoliko smernica za ugradnju kako bi Baumit Ionit Sistem postigao idealan učinak. Može se koristiti na gotovo svim uobičajenim površinama, pod uslovom da su suve, čiste i stabilne. To se odnosi i na nove zgrade i na renoviranje.

Unutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit SistemaUnutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit Sistema

Suve građevinske ploče poput gips-kartonskih ploča i ploča od cementnih vlakana, betona i unutrašnjeg maltera s bojom i bez nje. Podloga mora biti suva, nesmrznuta, bez prašine, neupojna, bez iscvetavanja, nosiva i bez labavih delova. Nanošenje predpremaza na gipsane ploče i betonske površine obično nije potrebno. Preporučuje se prethodna obrada Baumit MultiPrimer-om (1: 5) ili EasyPrimer-om (razređenje 1:1 do 1:2) na upojnim malterima ili bojenim podlogama.

Zaglađivanje površina pomoću Baumit IonitFinish ili Baumit IonitFino

Da bi se idealno regulisala vlaga u unutrašnjosti, potrebna je minimalna debljina sloja glet mase god 1,5 mm. To se obično postiže gletovanjem pomoću Baumit IonitFisnish ili Baumit IonitFino u dva nanosa. U slučaju suve gradnje ili betonskih površina, spojevi odnosno fuge ploča moraju se zatvoriti u skladu s uputstvima proizvođača ploča.

Završni sloj Baumit IonitColorZavršni sloj Baumit IonitColor

Baumit IonitColor nanosi se četkom ili valjkom, a može se i ekonomično raspršiti mašinski. Optimalna funkcionalnost postiže se dvostrukim slojem. Vreme sušenja je 4-6 sati, zavisno od podloge i temperature vazduha.

Idealni uslovi sušenja su sobna temperatura od 20 °C s 65% relativne vlažnosti vazduha; vreme sušenja se u skladu s tim menja na nižoj temperaturi ili višoj vlažnosti.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno