Connect with us

Materijali

Baumit Ionit Sistem – Vodopad jona u vašem domu

Objavljeno

:

Baumit Ionit Sistem

Otprilike 90% svog života provodimo u zatvorenom prostoru i svakodnevno udišemo neverovatnih 11.500 litara vazduha. Kvalitet unutrašnjeg vazduha tako daje ogroman doprinos našem zdravlju i dobrobiti.

Upravo zato je Baumit na našem tržištu predstavio novi Baumit Ionit Sistem – jedini funkcionalni sistem proizvoda za unutrašnje zidove koji povećava koncentraciju prirodnih vazdušnih jona u enterijeru, čak i ako se nanosi u tankim slojevima. Baumit Ionit Sistem istovremeno aktivno reguliše vlažnost vazduha u unutrašnjim prostorijama. Dodatno, Ionit čisti vazduh od polena i sitne prašine čime na još jedan način pozitivno utiče na zdravlje ukućana.

Baumit Ionit Sistem

Proizvodnja vazdušnih jona i ujednačavanje vlažnosti vazduha u prostoru

Baumit Ionit Sistem sastoji se od dve komponente: glet mase i zidne boje.

Zidna boja IonitColor stvara prirodne vazdušne jone s funkcionalnim mineralima. IonitFino i IonitFinish su tankoslojne glet mase koje regulišu vlagu u prostoru. Glet mase Baumit IonitFino i IonitFinish pomažu u održavanju vlage na optimalnom nivou i regulisanju broja molekula vode u unutrašnjem vazduhu. IonitColor na bazi silikata aktivira ove molekule vode i stvara prirodne vazdušne jone.

Smanjenje polena i oslobađanje jona

U studiji Instituta Fraunhofer, vazduh u dve prostorije za ispitivanje obogaćen je visokom koncentracijom polena breze. U sobi obojenom Baumit IonitColor-om, koncentracija polena primetno se smanjila, jer je nakon oko 20 minuta više od 90% polena prikupljeno i palo na pod. Za poređenje, u sobi obojenoj standardnom disperzionom bojom za zidove polovina količine polena i dalje je detektovana u vazduhu. U drugom eksperimentu, dokazano je da je Ionit Sistem značajno povećao broj vazdušnih jona u poređenju sa uobičajenom unutrašnjom disperzionom zidnom bojom. Broj jona po cm³ drži se na približno 3.600, što približno odgovara istom broju jona koji preovladava u vazduhu na planinama.

Kako Ionit Sistem funkcioniše

Svojstvo regulisanja vlageSvojstvo regulisanja vlage Baumit IonitFinish ili IonitFino
Glet mase IonitFinish i IonitFino regulišu broj molekula vode u vazduhu u prostoriji.

 

Jonizacija vazduha sa Baumit IonitColorJonizacija vazduha sa Baumit IonitColor
Baumit IonitColor boja za zidove aktivira molekule i stvara prirodne vazdušne jone…

 

Joni - mali magneti za prašinuJoni – mali magneti za prašinu
… oslobođeni joni vežu finu prašinu (polen, kućnu prašinu itd.) iz vazduha…

 

čestice prašine se vežuTrajni učinak
… čestice se vežu za tlo i tako se apsorbuju. Ovo dejstvo je trajno i ne može se “potrošiti“ vremenom.

Ugradnja

Treba uzeti u obzir nekoliko smernica za ugradnju kako bi Baumit Ionit Sistem postigao idealan učinak. Može se koristiti na gotovo svim uobičajenim površinama, pod uslovom da su suve, čiste i stabilne. To se odnosi i na nove zgrade i na renoviranje.

Unutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit SistemaUnutrašnje površine prikladne za ugradnju Baumit Ionit Sistema

Suve građevinske ploče poput gips-kartonskih ploča i ploča od cementnih vlakana, betona i unutrašnjeg maltera s bojom i bez nje. Podloga mora biti suva, nesmrznuta, bez prašine, neupojna, bez iscvetavanja, nosiva i bez labavih delova. Nanošenje predpremaza na gipsane ploče i betonske površine obično nije potrebno. Preporučuje se prethodna obrada Baumit MultiPrimer-om (1: 5) ili EasyPrimer-om (razređenje 1:1 do 1:2) na upojnim malterima ili bojenim podlogama.

Zaglađivanje površina pomoću Baumit IonitFinish ili Baumit IonitFino

Da bi se idealno regulisala vlaga u unutrašnjosti, potrebna je minimalna debljina sloja glet mase god 1,5 mm. To se obično postiže gletovanjem pomoću Baumit IonitFisnish ili Baumit IonitFino u dva nanosa. U slučaju suve gradnje ili betonskih površina, spojevi odnosno fuge ploča moraju se zatvoriti u skladu s uputstvima proizvođača ploča.

Završni sloj Baumit IonitColorZavršni sloj Baumit IonitColor

Baumit IonitColor nanosi se četkom ili valjkom, a može se i ekonomično raspršiti mašinski. Optimalna funkcionalnost postiže se dvostrukim slojem. Vreme sušenja je 4-6 sati, zavisno od podloge i temperature vazduha.

Idealni uslovi sušenja su sobna temperatura od 20 °C s 65% relativne vlažnosti vazduha; vreme sušenja se u skladu s tim menja na nižoj temperaturi ili višoj vlažnosti.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno