Connect with us
Građevina

Formiranje nagiba na ravnom krovu uz pomoć koso sečenog stiropora

SRPSKI LIDER U PROIZVODNJI TERMOIZOLACIONIH MATERIJALA JE NEDAVNO INSTALIRAO I SVOJU DRUGU „CNC-MAŠINU“ U MATIČNOJ FABRICI STIROPORA U VALJEVU, ČIME JE ISTAKAO AMBICIJU DA SE JOŠ VIŠE POSVETI NUĐENJU KVALITETNIH TERMOIZOLACIONIH REŠENJA NA RAVNIM KROVNIM POVRŠINAMA.

Skraćenica „CNC“ je izvedena od engleske formulacije „Computer Numerical Control“, a suština je u postojanju kontrolne jedinice za proračun koordinata u trodimenzionalnom prostoru.

„Na obe mašine smo u stanju da isecamo najrazličitije oblike – ploče sa nagibom (za pretvaranje ravnih u kose, uglavnom krovne površine), profilisane ploče, stiropor „pod uglom“, logoe i ostale oblike koji služe u marketinško-reklamne svrhe – a imamo i mogućnost sečenja „u perspektivi“ (zarubljene kupe i prizme na primer), kao i sečenja obrtnih tela (na primer profilisani stubovi). Pripremu vršimo u programima „AutoCad“ i „CorelDraw“. Maksimalne dimenzije elemenata mogu biti 2400 mm ili 2500 mm (X-osa), u zavisnosti da li je reč o staroj ili o novoj mašini / 1200 mm (Y-osa), u dubini od 1000 mm (Z-osa)“, kaže Žarko Krkeljić, tehnički direktor Austrotherm d.o.o.

Nova mašina se razlikuje od stare po tome što poseduje mogućnost da i do deset žica za sečenje rade u isto vreme. To opet omogućava višestruko uvećan proizvodni kapacitet ove mašine u odnosu na staru.

Najznačajniji segment proizvodnje „CNC-mašina“ u Valjevu čine koso sečene ploče od stiropora (najčešće klase Austrotherm EPS A120 ili Austrotherm EPS A150).

Njihovom ugradnjom na ravnim krovovima se ne postiže samo kvalitetna termička izolacija istih, već se ostvaruje i neophodan krovni nagib koji, od projekta do projekta, varira od 1% do 3%. Ovakav način formiranja zahtevanog krovnog nagiba je brži i ekonomičniji u poređenju sa klasičnom metodom (izlivanje betona u padu).

Veća ekonomičnost se ne ogleda samo u ceni dotičnog materijala i rada na njegovoj ugradnji, već i u činjenici da je na taj način formirana konstrukcija ravnog krova znatno lakša nego ona sačinjena klasičnom metodom, pa kao takva prenosi i neuproredivo manja opterećenja na sve konstruktivne elemente ispod nje. Shodno tome, svi konstruktivni elementi ispod ravnog krova mogu biti i finansijski povoljnije dimenzionisani, što je svakako bitno svakom investitoru građevinskih radova.

Austrotherm d.o.o. svoje koso sečene ploče od stiropora isporučuje direktno na gradilišta, a one su praćene i precizno izrađenim planom polaganja, s obzirom da je svaka pojedinačna ploča numerisana i označena na planu.

Najznačajniji referentni objekti Austrotherm d.o.o. u ovoj sferi poslovanja su do danas:

  • Nova zgrada Ambasade Nemačke u Beogradu
  • Naselje „Sunny Ville“ u Višnjičkoj Banji (Beograd)
  • Novi terminal beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“

AUSTROTHERM d.o.o.
predstavništvo za Beograd
(kancelarija za marketinško-tehničku podršku)
Arčibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs