Connect with us
Arhitektura

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – izve┼ítaj sa konferencije za medije

Konferencija za medije povodom predstoje─çe 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA, koja ─çe trajati od 26. maja do 7. jula, odr┼żana je u┬áutorak, 24. maja u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Na konferenciji su govorile Danica Prodanovi─ç i Jelena Ivanovi─ç Vojvodi─ç, organizatorke BINE, i Jelena Brajkovi─ç, autorka koncepta programa Good Urban Life.

Danica Prodanovi─ç je na konferenciji za medije istakla: ÔÇťBINA se ove godine vrlo aktivno uklju─Źila u obele┼żavanje 125. godi┼ínjice velikana srpske arhitekture Nikole Dobrovi─ça, koja predstavlja jedan od va┼żnijih blokova ovogodi┼ínjeg programa. Njegovo ime ─çe zaista obele┼żiti ovogodi┼ínju BINU i kroz izlo┼żbu i kroz niz prate─çih programaÔÇŁ.

Foto: Danica Prodanovi─ç

Danica Prodanovi─ç je dodala da je BINA po─Źela kao nedelja arhitekture, a da ove godine manifestacija traje ─Źak i du┼że od mesec dana, uz brojne programske celine.

Izlo┼żba ÔÇťNikola Dobrovi─ç – Pod zastavama modernih pokretaÔÇŁ u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture ÔÇô BINA, bi─çe otvorena za posetioce 24. maja u 19 ─Źasova u Galeriji SANU i traja─çe do 14. avgusta, a sve─Źano otvaranje BINE zakazano je 26. maj u 19 ─Źasova u Likovnoj galeriji Beograda, kada ─çe javnosti biti predstavljena izlo┼żba ÔÇ×Nagrade i konkursi 2021ÔÇô2022ÔÇŁ.

Jelena Ivanovi─ç Vojvodi─ç je povodom po─Źetka BINE rekla: ÔÇťIzuzetno smo ponosni ┼íto istrajavamo u ovim vremenima i ┼íto mo┼żemo svake godine da ponudimo zanimljiv program. Najve─ça i programski najstarija celina je program predstavljanja velikana arhitekture. U fokusu je i celina ÔÇťNagrade i konkursiÔÇŁ, kojom ─çe BINA biti otvorena u ─Źetvrtak. Ta tema je na neki na─Źin ponovo pokrenuta u ve─çem obimu, s obzirom da, posle zati┼íja zbog pandemije i ostalih okolnosti, imamo vi┼íe od deset razli─Źitih konkursa koji se ti─Źu i arhitekture i urbanizma, ali i pojedinih enterijerskih pozicija u samom graduÔÇŁ.

Foto: Jelena Ivanovi─ç Vojvodi─ç

Jelena Brajkovi─ç, autorka koncepta programa Good Urban Life, o nastanku ove programske celine je rekla: ÔÇťPro┼íle godine imali smo vrlo dobar pilot projekat u Kulturnom centru Beograda, a njemu je prethodila trening ┼íkola u Be─Źu 2020. godine koju smo sproveli u okviru jednog evropskog projekta. Tamo smo shvatili da taj program ima potencijala da se razvije u mnogo vi┼íe dimenzija od samo arhitektonske, tako da smo hteli da nastavimo da se bavimo sagledavanjem urbanog ┼żivota kroz multidisciplinarni pristup. Good urban life se postavio kao dobra platforma za razmenu mi┼íljenja, za sve mogu─çe saradnje i sagledavanje urbanog ┼żivotaÔÇŁ.

Bina festival, Artget galerija, Beograd

Foto: Bina festival, Artget galerija, Beograd, 24.05.2022.

Ove godine program Good Urban Life izlazi na ulicu sa planom za interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, a svaki od njih ─çe se baviti specifi─Źnom temom od zna─Źaja za kvalitetan ┼żivot u urbanom okru┼żenju: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okru┼żenje.

Ovogodi┼ínje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2022 bi─çe odr┼żano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bi─çe predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť (2022)┬á na reprezentativnim izlo┼żbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA ─çe pribli┼żiti javnosti aktuelna de┼íavanja na arhitektonskoj sceni, koja c╠üe uticati na fizionomiju i buduc╠ünost ┼żivota i izgleda gradova kod nas i u svetu. Me─Ĺu ostalim aktivnostima su BINA programi izlo┼żbi, ┼íetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagra─Ĺenih re┼íenja, i ostali zanimljivi doga─Ĺaji.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs