Connect with us
Energetska efikasnost

Premijerno na me─Ĺunarodnom sajmu RENEXPO┬« 2019

Hidrogen kao alternativa prirodnom gasu – nove Kawasaki turbine za kogenerativna postrojenja

Studija o potencijalu drvne biomase u Srbiji, pod pokroviteljstvom nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ ─Éuro ─Éakovi─ç Termoenergetska postrojenja – primeri izgradnje postrojenja na biomasu po najzahtevnijim kriterijumima

┼áesta me─Ĺunarodna konferencija Energija iz biomase na Zapadnom Balkanu odr┼ża─çe se uz podr┼íku Ministarstva rudarstva i energetike drugog dana RENEXPO┬« sajma u ─Źetvrtak 25. aprila 2019. Samostalni savetnik Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Du┼ían Jovi─ç, otvori─çe program konferencije. Premijerno ─çe biti predstavljena Studija o potencijalu drvne biomase u Srbiji, pod pokroviteljstvom nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ, koju predstavlja Dejan Stojadinovi─ç, nezavisni savetnik za energiju, a Inventuru ┼íuma, pod pokroviteljstvom organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), predstavlja Predrag Jovi─ç.

Najzanimljivija predavanja o─Źekuju se od vode─çih svetskih kompanija koje ─çe predstaviti inovativne tehnologije i re┼íenja za izgradnju postrojenja na biomasu. Winfried Schmidt i Christian Athanasovici iz Kawasaki Gas Turbine Europe predstavi─çe odr┼żive distribucione kogenerativne sisteme i nove turbine koje mogu koristiti i prirodni gas ali i hidrogen kao ekolo┼íki prihvatljivu alternativu. Patentiranu NOTAR┬« tehnologiju za pretvaranje lokalne biomase u obnovljivu energiju predstavi─çe Pierre Evrard iz belgijske kompanije Xylowatt. Regionalni lider u izgradnji termoenergetskih postrojenja ─Éuro ─Éakovi─ç, kompanija iz Hrvatske, predstavi─çe proces optimizacije energetskih re┼íenja, kontrolne i monitoring sisteme za kogenerativna postrojenja na primeru nedavno realizovanih projekata ukupne vrednosti preko 100 miliona evra.

Na temu dostignu─ça i izazova tr┼żi┼íta u regionu i EU govori─çe dr Luciano Beneduce, Agro-Food Technological District Region Apulia iz Italije i predstaviti projekat Up_Running u okviru Horizont 2020 kao uspe┼ínu evropsku praksu. O izazovima i preprekama za uspe┼ínu realizaciju u regionu govori Darijo Lazi─ç, IQ Consulting iz Hrvatske, a primer uspe┼íne prakse u Srbiji predstavi─çe Sa┼ía Vasili─ç, zamenik predsednika op┼ítine Priboj.

Sajamska izlo┼żba RENEXPO┬« odr┼żava se u Beogradu sa zavidnim brojem me─Ĺunarodnih kompanija koje predstavljaju proizvode, opremu i usluge, kao i sistemska re┼íenja od projektovanja postrojenja do izgradnje i pu┼ítanja u rad po sistemu klju─Ź u ruke. Posetioce o─Źekuje preko 120 ┼ítandova izlaga─Źa, otvaranje sajma uz prisustvo visokih zvani─Źnika i mogu─çnost besplatnog u─Źe┼í─ça na me─Ĺunarodnim poslovnim sastancima drugog dana sajma, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Ulaz na sajamsku izlo┼żbu je besplatan za posetioce uz registraciju.

Za više informacija posetite www.renexpo-belgrade.com