Connect with us
Arhitektura

Akusti─Źki rizici u projektovanju i izgradnji hotela

Proteklih godina svedoci smo intenzivne gradnje novih hotela, rekonstrukcije starih, pa ─Źak i adaptacije zgrada drugih namena u hotele. Takav proces ukazuje na ─Źinjenicu da je turizam prepoznat kao grana u ekspanziji, ali i da su postoje─çi kapaciteti hotelskih sme┼ítaja nedovoljni za njihovu trenutnu potra┼żnju. ┼áta god da je uzrok tome, akusti─Źkim konsultantima je takav proces doneo obimno iskustvo s tom vrstom gra─Ĺevinskih objekata i omogu─çio sagledavanje svih njihovih specifi─Źnosti. U─Źe┼í─çem u celovitom procesu projektovanja i izgradnje hotela, sve do njihovog otvaranja, utvr─Ĺene su kriti─Źne ta─Źke na kojim se projektanatskim propustima mo┼że umanjiti zvu─Źni komfor u prostorima gde borave gosti.

Posmatrano sa aspekta zvu─Źnog komfora razlika izme─Ĺu hotela i drugih vrsta zgrada, stambenih i poslovnih, ogleda se u tome ┼íto je ─Źitav prostor u njima izdeljen na male celine, sobe za goste, u koje se sme┼ítaju razli─Źiti korisnici. Zbog toga su gra─Ĺevinske granice izme─Ĺu prostora razli─Źitih korisnika brojne i gusto raspore─Ĺene u volumenu zgrade, ┼íto nije slu─Źaj sa stambenim zgradama, a posebno nije u poslovnim zgradama.

Postizanje zvu─Źnog komfora podrazumeva da se svakoj takvoj maloj celini u zgradi obezbedi adekvatna zvu─Źna izolovanost od okru┼żenja. Mala su i rastojanja izme─Ĺu prostora u kojima se moraju obezbediti uslovi za miran san i zajedni─Źkih prostora (hodnici, liftovi).

Specifi─Źnost hotela je i to ┼íto u svaku takvu malu celinu sa razli─Źitim korisnicima moraju u─çi sve vrste instalacija: vodovod, kanalizacija, elektroenergetika, telekomunikacije, klimatizacija, sprinkler. itd. To mre┼żu instalacija u hotelima ─Źini gustom, ┼íto na razne na─Źine ote┼żava re┼íavanje zvu─Źne izolacije. Najzad, hoteli u istoj zgradi neminovno objedinjuju boravi┼íne prostore, to su sobe za goste, i prostore vrlo raznorodnih namena od koje su neki izvori buke, kao ┼íto su svi kuhinjski resursi, konferencijske i banket sale (─Źesto ozna─Źene kao ÔÇ×ballroomÔÇť) i koje povremeno postaju mesto odr┼żavanja bu─Źnih doga─Ĺaja, ma┼íinska oprema za ve┼íta─Źku ventilaciju prostorija, dizel agregat, a mnogi sadr┼że bazensku tehniku. Gusta prostorna isprepletanost prostorija sa izvorima buke, prostorija osetljivih na buku i potencijalnih koridora za prolaz buke kao ┼íto su razne instalacije donosi specifi─Źne projektantske izazove u domenu zvu─Źne za┼ítite u hotelskim zgradama. Tome treba dodati i ─Źinjenicu da je sva oprema koja se neminovno nalazi u hotelskim zgradama izvor buke za svoje okru┼żenje, pa i o tome treba voditi ra─Źuna.

Dosada┼ínje iskustvo u projektovanju hotela ukazuje na nekoliko projektantskih zadataka u ─Źijem re┼íavanju postoje pove─çani rizici od gre┼íaka.

Bez obzira na primenjena arhitektonska re┼íenja zgrade hotela, u svim takvim objektima prepoznaju se neke op┼íte kriti─Źne pozicije sa aspekta zvu─Źnog komfora koje zahtevaju poja─Źanu projektantsku pa┼żnju. Pri tome neke od njih ─Źesto zahtevaju razna kreativna, nestandardna re┼íenja prilago─Ĺena zadatoj realnosti objekta. Najva┼żnije me─Ĺu njima su:

  • zvu─Źna za┼ítita soba za goste od buke iz restorana u kome se ponekad mogu odr┼żavati vrlo bu─Źni doga─Ĺaji (na primer svadbe);
  • vi┼íestruke instalacione vertikale koje prolaze kroz sve eta┼że i tako ─Źine potencijalne koridore za ┼íirenje buke kroz zgradu;
  • zvu─Źna izolacija izme─Ĺu susednih hotelskih soba;
  • zvu─Źna izolacija ulaznih vrata soba za goste u kontekstu postizanja izolovanosti prema zajedni─Źkom hodniku;
  • klima ure─Ĺaji u sobama (naj─Źe┼í─çe fenkoili) ─Źija buka mora zadovoljiti uslove zvu─Źnog komfora primerenog spava─çim sobama u no─çnom periodu.

Nekoliko karakteristi─Źnih detalja, ─Źesto nevidljivih sa projektantskog aspekta, zaslu┼żuje detaljnije obja┼ínjenje jer su detektovani kao ─Źesta tema za ┼żalbe korisnika hotela.

Jedan od problemati─Źnih detalja koji se danas pojavljuju u hotelima jesu brojne kablovske instalacije koje se razvode po sobama za goste: uti─Źnice, rasveta raznih vrsta uklju─Źuju─çi i danas popularnu dekorativnu LED rasvetu, video, internet i sli─Źno.

Slika 1 Snop kablova na mestu budućeg lokalnog razvodnog ormara kod ulaza u sobu za goste, koji će završiti negde na njenim zidovima

Na slici 1 prikazana je fotografija napravljena u jednoj budu─çoj sobi za goste hotela u izgradnji. Na njoj se vidi snop kablova koji polaze sa mesta budu─çeg razvodnog ormara pored ulaznih vrata jedne sobe i koji se privode do raznih mesta u njoj na kojima ─çe iza─çi iz zida, a ve─çina ─çe zahtevati ve─çi izlazni otvor za sme┼ítaj instalacione kutije. Da bi problem koji time nastaje bio jasniji, na slici 2 prikazan je finaliziran zid jedne sobe za goste na kome se vidi impresivan broj nekakvih instalacionih kutija. Pri tome treba imati u vidu da se sa druge strane prikazanog zida verovatno nalazi isti takav broj otvora. To je detalj koji se ne sre─çe u uobi─Źajenim stambenim i poslovnim zgradama.

Problem sa tako brojnim kablovima je u tome ┼íto svaki otvor koji se pravi u zidu za ugradnju uti─Źnice, prekida─Źa ili rasvete ugro┼żava njegovu zvu─Źnu izolacionu mo─ç, posebno kada su u pitanju suvomonta┼żne pregrade.


Slika 2 Finalni izgled zida u sobi jednog hotela na kome se vide brojni otvori za razne instalacije (isti takvi otvori postoje i sa druge strane zida)

Sa brojem takvih otvora poput slu─Źaja sa slike 2 neminivno se naru┼íava kvalitet zvu─Źne izolacije izme─Ĺu susednih soba. Tehni─Źka re┼íenja za takav problem postoje, neka od njih daju proizvo─Ĺa─Źi suvomonta┼żnih konstrukcija, a neka su nastala iskustveno. Me─Ĺutim, problem nastaje zbog toga ┼íto tehni─Źki racionalna re┼íenja izlaze izvan okvira standardne gra─Ĺevinske prakse.

Uz to, takva re┼íenja su nevidljiva sa aspekta projekta arhitekture gde ─çe takav zid biti opisan. Ako se odgovaraju─çi dodatni radovi na oja─Źavanju zidova u zoni instalacionih kutija ne defini┼íu u projektu, a pre svega u predmeru, te┼íko da ─çe se izgradnja hotela zavr┼íiti na zadovoljstvo njegovih budu─çih gostiju. Prepu┼íteno je izvo─Ĺa─Źu da eventualno ima svest o tome i izvede dodatna oja─Źanja kao dodatne radove.

Druga gra─Ĺevinska specifi─Źnost hotelskih zgrada su brojni ┼íahtovi u kojima se koncentri┼íu vertikale vodo- vodnih, kanalizacionih, termotehni─Źkih i kablovskih instalacija za nizove soba raspore─Ĺenih po vertikali.

Zbog srazmerno malih dimenzija soba za goste u odnosu na osnovu zgrade broj takvih ┼íahtova u hotelskim zgradama po pravilu je veliki, po jedan ┼íaht na dve sobe. Takva pojava ne postoji u stambenim i poslovnim zgradama. Na slici 3 prikazan je prostor restorana u objektu jednog budu─çeg hotela u kome se na tavanici vide brojni otvori od kojih po─Źinju ┼íahtovi i prolaze kroz sve eta┼że.

Problem sa ┼íahtovima u projektantskom re┼íavanju zvu─Źnog komfora hotela nastaje zbog toga ┼íto takve ┼íupljine kroz zgradu akusti─Źki povezuju bu─Źne zone hotela u prizemlju ili eventualno na poslednjem spratu zgrade (restorani i sale namenjene svadbama i sli─Źnim veseljima) sa sobama za goste u kojima istovremeno neko sasvim regularno mo┼że ┼żeleti da spava.

Da bi se to spre─Źilo neophodno je projektom predvideti adekvatne intervencije unutar ┼íahtova koje ─çe imati funkciju prepreka za prostiranje zvuka. U praksi projektovanja naj─Źe┼í─çe je nejasno koji projekat to treba da predvidi: arhitekture ili instalacija. Zbog toga, po pravilu, taj detalj ostaje nere┼íen, dok hotel ne proradi.

Savremena arhitektura forsira fasade-zavese koje se sastoje od metalnih profila sa oknima kao ispunom. Kada se iza takve fasade u zgradi formiraju prostorije problem koji se se javlja je zvu─Źna izolacija izme─Ĺu njih.

Slika 4 Tipi─Źan spoj pregradnog zida izme─Ĺu soba sa staklenom fasadom; ozna─Źene su putanje prolaska zvuka

Na slici 4 prikazan je spoj pregradnog zida i fasade preuzet iz jednog projekta. Da bi se razumeo pristup u re┼íavanju mogu─çih problema na slici su strelicama prikazane putanje kojim zvuka prolazi izme─Ĺu prostorija. To su:

  • bo─Źno provo─Ĺenje du┼ż fasade (takozvano bo─Źno provo─Ĺenje)
  • vertikalni profil koji se nalazi u produ┼żetku zida,
  • kontakt zida sa vertikalnim profilom fasade.

Za postizanje potrebe zvu─Źne izolovanosti izme─Ĺu susednih prostorija neophodno je da du┼ż sve tri prikazane slabljenje zvu─Źne energije putanje bude dovoljno veliko.

Prolazak zvuka putanjom ozna─Źenom brojem 1 zavisi isklju─Źivo od karakteristika primenjenih profila i stakla, to jest od projektovane fasade. Ne postoje intervencije kojim bi se dodatno pove─çalo slabljenje zvuka na putanji bo─Źnog provo─Ĺenja, ve─ç je od najve─çeg zna─Źaja da se na osnovu atesta koje daje proizvo─Ĺa─Ź odabere adekvatan proizvod. Prolazak zvuka putanjom ozna─Źenom brojem 2 tako─Ĺe zavisi od odabranog profila, i taj podatak tako─Ĺe daje proizvo─Ĺa─Ź. Razlika je samo u tome ┼íto je na toj putanji mogu─çe pove─çati slabljenje zvuka dodavanjem nekih slojeva materijala preko profila. Najzad, na putanji 3 u praksi su isprobane razne varijante intervencija koje se uglavnom svode na umetanje nekog dodatnog materijala za pove─çanje mase slojeva na putanji zvuka.

Ovakvi detalji u poslovnim zgradama, gde su kriterijumi zvu─Źne izolacije izme─Ĺu susednih prostorija ni┼żi od stambenih, uglavnom prolaze bez posebnih intervencija. Me─Ĺutim, u hotelima su zahtevi mnogo stro┼żiji, pogotovo u objektima vi┼íe kategorije, pa zahtevanu zvu─Źnu izolaciju izme─Ĺu susednih soba za goste mogu─çe je ostvariti samo uz pa┼żljiv izbor tipa fasade i uz razne ÔÇ×dodatkeÔÇť prilago─Ĺene realnim okolnostima.

Jo┼í jedna kriti─Źna ta─Źka u hotelima kojoj se mora posvetiti pa┼żnja prvo u fazi projektovanja, a zatim jo┼í vi┼íe u toku izgradnje, jesu ulazna vrata na sobama za goste.

U davno projektovanim hotelima izme─Ĺu zajedni─Źkog hodnika i prostora u kome se spava nalazila su se dvo- ja vrata i tampon prostor predsoblja.

Zbog toga ova pozicija zvu─Źne izolacije u projektovanju nije razmatrana jer tada nije bila kriti─Źna. Me─Ĺutim, danas se hotelske sobe projektuju bez predsoblja, pa zvu─Źna izolovanost sobe i hodnika, a to zna─Źi i uznemiravanje bukom iz zajedni─Źkog prostora onih koji spavaju u sobi, postaje veoma kriti─Źna tema iz domena zvu─Źnog komfora. Rezultat zavisi od akusti─Źkog kvaliteta odabranih vrata i nekih njihovih detalja, ali jo┼í vi┼íe od na─Źina na koji su ona ugra─Ĺena u zidu.


Slika 5 Fuga ispod vrata u jednom hotelu koja neminovno dezavui┼íe njihov akusti─Źki kvalitet koji je pla─çen

U dana┼ínjim hotelima je iz raznih razloga stavljanje praga na ulaznim vratima sobe za goste neprihvatljivo. Posledica toga mo┼że biti pojava prikazana na slici 5. To je snimak iz jednog hotela na kome se vidi fuga izme─Ĺu donje ivice krila vrata i tepiha na podu. Sa takvim otvorom izolaciona mo─ç vrata se dramati─Źno smanjuje u odnosu na vrednost izmerenu u laboratoriji. U odsustvu praga zaptivanje ovakve fuge mogu─çe je samo padaju─çom barijerom koja se spu┼íta iz krila vrata kada su ona u zatvorenom polo┼żaju (takozvana ÔÇ×giljotinaÔÇť). U arhitektonskom projektovanju po pravilu se smatra da je to dovoljno dobro re┼íenje problema fuge ispod vrata.

Manje je poznato da takvo re┼íenje ima jedno ÔÇ×aliÔÇť. Ako se zanemari ─Źinjenica da kvalitet zaptivanja fuge pri podu zavisi od dobre finalne pode┼íenosti mehanizma koji spu┼íta padaju─çu barijeru, ┼íto nije uvek slu─Źaj, uglavnom nije ┼íire poznato da efikasnost zaptivanja padaju─çe barijere zavisi od materijalizacije povr┼íine poda na koju se ona spu┼íta. Kada je ta povr┼íina tepih, barijera nema o─Źekivanu efikasnost jer je takva povr┼íina porozna. Kroz tepih ispod spu┼ítene barijere prolazi zvuk kroz njegova vlakna. ┼áto je tepih deblji, a to zna─Źi i kvalitetniji, to je efikasnost padaju─çe barijere manja.

Da bi ona dala o─Źekivani rezultat mora se spu┼ítati na neki tvrdi materijal. U praksi to mo┼że biti obi─Źna metalna ili drvena lajsna ─Źija je gornja povr┼íina u ravni tepiha, i treba je predvideti u opisu podne obloge.

Zanimljivo je da su u slu─Źaju vrata na hotelskim sobama najve─çi propusti detektovani u na─Źinu njihove ugradnje, a ne u izboru njihovog akusti─Źkog kvaliteta koji je pla─çen proizvo─Ĺa─Źu.

Brojna merenja zvu─Źne izolacije vrata u hotelskim objektima pokazala su da je, po pravilu, postignuta vrednost izolacione mo─çi na licu mesta ispod onoga ┼íto sama konstrukcija vrata ima i ┼íto je proizvo─Ĺa─Ź dokazao laboratorijskim atestom. U nekim hotelima konstatovane su drasti─Źne razlike izme─Ĺu vrednosti iz atesta i realnosti na licu mesta. Uzroci toga su u raznim, ─Źesto iznena─Ĺuju─çim propustima pri njihovoj ugradnji u pripremljeni gra─Ĺevinski otvor.

Najrasprostranjeniji uzrok je preveliki gra─Ĺevinski otvor u odnosu na dimenzije vrata. Na gradili┼ítu se to re┼íava delimi─Źnim popunjavanjem purpenom i pokrivanjem ukrasnim lajsnama. Tako se dobijaju parazitski ÔÇ×koridoriÔÇť za prolazak zvuka pored konstrukcije vrata, ┼íto dezavui┼íe njihov kvalitet.

Da bi se to izbeglo, neophodno je da se dimenzije gra─Ĺevinskog otvora u zidu realizuju ┼íto bli┼że dimenzijama isporu─Źenih vrata, a da se preostale fuge popunjavaju nekim pogodnim materijalom koji nije transparentan za zvuk.

Prikazani primeri pokazuju da zvu─Źni komfor budu─çih gostiju u hotelskim sobama zavisi od toga u kojoj su meri projektanti razumeli karakteristi─Źne akusti─Źke probleme u hotelskoj zgradi koju projektuju, a zatim i od njihove spremnosti da prave iskorake iz prethodno ste─Źene projektantske rutine i razra─Ĺuju nestandardne detalje na pozicijama kriti─Źnim za zvu─Źni komfor.

Prikazani primeri u ovom tekstu pokazuju jo┼í i va┼żnost kvalitetnog nadzora na gradili┼ítu pri realizaciji akusti─Źki kriti─Źnih detalja u objektu, ┼íto zahteva odre─Ĺenu edukovanost onih koji taj nadzor vr┼íe.

Autori teksta: Prof. dr Miomir Mijić, Prof. dr Dragana Šumarac Pavlović

Naslovna fotografija: Photo by Vecislavas Popa from Pexels