Connect with us
Arhitektura

18. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2023

Otvorena izlo┼żba ÔÇťArhitektura u ┼ápaniji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe“

U ponedeljak, 15. maja u Galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je izlo┼żba ÔÇťArhitektura u ┼ápaniji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe“, koja predstavlja fotografije ovog autora s fokusom na reprezentativna dela ┼ípanske arhitekture nastala u prvih 20 godina 21. veka.

Rikardo Santonha je povodom otvaranja izlo┼żbe istakao: ÔÇťArhitekturu ne ─Źine samo zgrade, kako to ljudi ─Źesto misle, ve─ç je ona duboko utkana u samu du┼íu gradova i mesta u kojima ┼żivimo. Na izlo┼żenim fotografijama mo┼żemo da vidimo kako su mnogi gradovi u ┼ápaniji o┼żiveli zahvaljuju─çi originalnoj arhitekturi i impresivnim zdanjima. ┼ápanija jeste prepoznata po draguljima arhitekture koji su stari vekovima, a ovom izlo┼żbom ┼żeleo sam da vam pribli┼żim savremeno lice moje zemljeÔÇŁ.

Rikardo Santonha

Rikardo Santonha / foto: Aleksandar Gazibara

Rikardo Santonha je o zna─Źaju arhitekture dodao: ÔÇťKada mi neko ka┼że kako arhitektura nije toliko va┼żna, uvek skrenem pa┼żnju na to da mi i dan danas putujemo u Egipat da bismo videli piramide, ili pak u Njujork da vidimo Empajer Stejt Bilding. I dalje putujemo zbog arhitekture i umetnosti, jer to je ono ┼íto nas pokre─çe i ┼íto mo┼że da u─Źini na┼í ┼żivot lep┼íim i bogatijim.ÔÇŁ Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ata┼íe za kulturu u Ambasadi ┼ápanije u Beogradu, na otvaranju izlo┼żbe je najavio: ÔÇťS jedne strane prikaza─çemo in┼żenjerstvo i arhitekturu ┼ápanije iz 21. veka, a ova izlo┼żba je povezana i sa misijom i glavnim ciljevima BINA-e u smislu predstavljanja arhitekture i njenog umetni─Źkog i kulturnog doprinosa. Ali isto tako, ima─çete priliku da vidite jednu duboku transformaciju ┼ípanskog dru┼ítva u 21. vekuÔÇŁ.

Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu

Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu / foto: Aleksandar Gazibara

Ru┼żica Sari─ç, ─Źlanica organizacionog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, zahvalila se ambasadi ┼ápanije u Beogradu i Institutu Servantes i naglasila: ÔÇťTema arhitektonske fotografije je veoma interesantna i u dana┼ínjem vremenu je jedan od na─Źina komunikacije arhitekture i kroz medije. Ova izlo┼żba fotografija arhitektonski nosi i dimenziju senzitivnosti, pa se po tome razlikuje od klasi─Źnih izlo┼żbi fotografija arhitekture.ÔÇŁ

Ru┼żica Sari─ç, ─Źlanica organizacionog tima BINA-e

Ru┼żica Sari─ç, ─Źlanica organizacionog tima BINA-e / foto: Aleksandar Gazibara

Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador ┼ápanije, u svom govoru na otvaranju je rekao: ÔÇťBINA je jedan od najva┼żniijih festivala arhitekture u ovom regionu i predstavlja va┼żnu sponu koju smo koristili da napravimo fantasti─Źnu saradnju, kako bismo kulturno zbli┼żili na┼íe dve zemlje. Nadam se da ─çete u┼żivati i da ─çete upravo preko ovih fotografija mo─çi da vidite kako se ┼ápanija razvila i transformisala.ÔÇŁ

Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador Španije

Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador Španije, / foto: Aleksandar Gazibara

Za utorak, 16. maj u 18 ─Źasova u Institutu Servantes zakazan je razgovor s autorom koji ─çe voditi Sne┼żana Risti─ç, dok ─çe u subotu 20. i 27. maja od 12 ─Źasova biti organizovano vo─Ĺenje kroz izlo┼żbu uz prisustvo BINA tima.

Fotografija kao sredstvo za komuniciranje, fotografa i istra┼żiva─Źa Rikarda Santonhe (Ricardo Santonja), ─Źiji je rad podr┼żan od strane Tehni─Źkog univerziteta u Madridu (UPM), pru┼ża novi uvid u razvojni potencijal ┼ápanije u sferi arhitekture i in┼żenjerstva ovog perioda. Istovremeno, atraktivno┼í─çu fotografija, ova izlo┼żba poziva posmatra─Źa da poseti predele i bude svedok neverovatnog graditeljskog postignu─ça nastalog naporom institucija, privatnih kompanija i naravno ┼ípanskog naroda.

Sve fotografije deo su razli─Źitih izlo┼żbi, kao ┼íto su ÔÇ×Umetnost gra─Ĺenja u ┼ápanijiÔÇŁ ili ÔÇ×In┼żenjering i arhitekturaÔÇŁ, pod pokroviteljstvom ┼ápanske agencije za me─Ĺunarodnu saradnju ÔÇô AECID i Ministarstva za me─Ĺunarodne poslove, Evropsku uniju i Kooperaciju. Obe izlo┼żbe, u razli─Źitim formatima, obi┼íle su svet i prikazane su na manifestacijama u gradovima kao ┼íto su Kijev, Muskat, Tokio, Moskva, Rim, Talin, Riga, Al┼żir, Brazilija, Kuritiba, Resife, Managva i Grenada.

Otvaranje izlo┼żbe Arhitektura u ┼ápaniji u 21. veku procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe

Otvaranje izlo┼żbe Arhitektura u ┼ápaniji u 21. veku procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe / foto: Aleksandar Gazibara

Rikardo Santonha je po obrazovanju geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture, transdisciplinarni autor i predava─Ź na Visokoj tehni─Źkoj ┼íkoli arhitekture u Madridu (UPM) na Odseku za arhitektonske grafi─Źke ideje; tako─Ĺe je vizuelni umetnik i profesionalni fotograf, specijalizovan za arhitekturu i in┼żenjering. U svom radu on objedinjuje svoja znanja, ume─ça i strasti kako bi predstavio izuzetnosti arhitektonskih ostvarenja.

BINA logo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

office@bina.rs
www.bina.rs