Connect with us
Energetska efikasnost

Stolarija u službi uštede energije

Objavljeno

:

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je ušteda energije u pitanju

Jedan od osnovnih razloga velike potrošnje energije jesu neefikasni stambeni objekti. Naime, poznato je da većina zgrada u našem okruženju gubi preko 30% energije kroz dotrajalu stolariju, dok je postojanje izolacije zidova, tavana, krova ili temelja misaona imenica. Dogrevanje zimi i hlađenje leti, svake godine košta nas sve više i finansijski i zdravstveno. 

Pored izbora odgovarajućih izolacionih materijala kojim bi se vršilo spoljašnje ili unutrašnje oblaganje objekta, značajnu ulogu u povećanju i postizanju što bolje energetske efikasnosti ima stolarija. Znajući da prozori čine većinu zidova, a ako tome dodamo i činjenicu da se najveći procenat odliva energije dešava baš kroz prozore i vrata, negde oko 30%, jasno je da je zamena postojeće i ugradnja nove među prvim koracima ka stvaranju energetski efikasnog objekta. Kao što je došlo do usavršavanja izolacionih materijala, tako je došlo do razvoja savremenih vidova stolarije.

Tehnomarket LINEAL aluminijumski prozori

Foto: Tehnomarket d.o.o. / Lineal Therm 77 profil za prozore i vrata

Aluminijum stolarija smatra se stolarijom XXI veka kada je u pitanju energetska efikasnost, stvaranje potpuno novih vidova fasada i moderne arhitekture. 

Velika otpornost materijala, lako oblikovanje, odličan estetski dojam, sloboda i mogućnost arhitekata da iskažu svoju individualnost, uticala je na poboljšanje izolacionih karakteristika aluminijuma kroz termo prekide i stvaranje moderne visoko energetske stolarije.

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je ušteda energije u pitanju. Da bi se to postiglo, stručnjaci su veliku pažnju posvetili usavršavanju PVC profila, stvaranjem višekomornih profila, proizvodnjom različitih vrsta stakala, dvoslojnih, troslojnih, sa plemenitim gasovima, premazima, čime se povećala njihova toplotna izolacija.

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je ušteda energije u pitanju

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je ušteda energije u pitanju

Danas, PVC stolarija čini najbolji odnos cene i kvaliteta i kao takva, zajedno sa termičkom i zvučnom izolacijom i odličnim dizajnom štiti većinu objekata.

Ono što je bio cilj i suština moderne vrste stolarije jeste snižavanje troškova energenata, stvaranje boljih uslova života, uz optimalnu temperaturu i što manje buke. Slobodno se može reći da je stolarija to i postigla. Troškovi su niži do 55%.

Prilikom izgradnje novog ili renoviranja postojećeg objekta, vodite računa o izolaciji toplotnoj, ali i zvučnoj i znajte ova izolacija nema negativni kontekst, naprotiv ovo je izolacija za bolje sutra.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno