Connect with us
Energetska efikasnost

Stolarija u slu┼żbi u┼ítede energije

Jedan od osnovnih razloga velike potro┼ínje energije jesu neefikasni stambeni objekti. Naime, poznato je da ve─çina zgrada u na┼íem okru┼żenju gubi preko 30% energije kroz dotrajalu stolariju, dok je postojanje izolacije zidova, tavana, krova ili temelja misaona imenica. Dogrevanje zimi i hla─Ĺenje leti, svake godine ko┼íta nas sve vi┼íe i finansijski i zdravstveno.┬á

Pored izbora odgovaraju─çih izolacionih materijala kojim bi se vr┼íilo spolja┼ínje ili unutra┼ínje oblaganje objekta, zna─Źajnu ulogu u pove─çanju i postizanju ┼íto bolje energetske efikasnosti ima stolarija. Znaju─çi da prozori ─Źine ve─çinu zidova, a ako tome dodamo i ─Źinjenicu da se najve─çi procenat odliva energije de┼íava ba┼í kroz prozore i vrata, negde oko 30%, jasno je da je zamena postoje─çe i ugradnja nove me─Ĺu prvim koracima ka stvaranju energetski efikasnog objekta. Kao ┼íto je do┼ílo do usavr┼íavanja izolacionih materijala, tako je do┼ílo do razvoja savremenih vidova stolarije.

Tehnomarket LINEAL aluminijumski prozori

Foto: Tehnomarket d.o.o. / Lineal Therm 77 profil za prozore i vrata

Aluminijum stolarija smatra se stolarijom XXI veka kada je u pitanju energetska efikasnost, stvaranje potpuno novih vidova fasada i moderne arhitekture. 

Velika otpornost materijala, lako oblikovanje, odli─Źan estetski dojam, sloboda i mogu─çnost arhitekata da iska┼żu svoju individualnost, uticala je na pobolj┼íanje izolacionih karakteristika aluminijuma kroz termo prekide i stvaranje moderne visoko energetske stolarije.

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je u┼íteda energije u pitanju. Da bi se to postiglo, stru─Źnjaci su veliku pa┼żnju posvetili usavr┼íavanju PVC profila, stvaranjem vi┼íekomornih profila, proizvodnjom razli─Źitih vrsta stakala, dvoslojnih, troslojnih, sa plemenitim gasovima, premazima, ─Źime se pove─çala njihova toplotna izolacija.

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je ušteda energije u pitanju

PVC stolarija dovela je do revolucije kada je ušteda energije u pitanju

Danas, PVC stolarija ─Źini najbolji odnos cene i kvaliteta i kao takva, zajedno sa termi─Źkom i zvu─Źnom izolacijom i odli─Źnim dizajnom ┼ítiti ve─çinu objekata.

Ono ┼íto je bio cilj i su┼ítina moderne vrste stolarije jeste sni┼żavanje tro┼íkova energenata, stvaranje boljih uslova ┼żivota, uz optimalnu temperaturu i ┼íto manje buke. Slobodno se mo┼że re─çi da je stolarija to i postigla. Tro┼íkovi su ni┼żi do 55%.

Prilikom izgradnje novog ili renoviranja postoje─çeg objekta, vodite ra─Źuna o izolaciji toplotnoj, ali i zvu─Źnoj i znajte ova izolacija nema negativni kontekst, naprotiv ovo je izolacija za bolje sutra.

Autor teksta: Sne┼żana Trtica Graovac, novinar