Connect with us
Gra─Ĺevina

Zašto je kvalitetna podna termoizolacija toliko bitna?

Niko ne ┼żeli da zimi ili leti ima hladna stopala!

Najsvrsishodnija metoda da se ÔÇ×hladno─ça odozdoÔÇť ne propusti kroz temelj i ne prodre u ku─çu je postavljanje na visok pritisak otporne termi─çke izolacije direktno ispod temeljne plo─Źe.

Primenom ove metode termoizolacioni efekat je toliko dobar da se ni niske temperature tla, znatno ni┼że od 10 ┬░C, sa unutra┼ínje strane podne plo─Źe uop┼íte ne ose─çaju.

 

 

 

Za┼ítitna brana od hladno─çe bi idealno trebalo da se sastoji od termoizolacionih plo─Źa istovremeno otpornih na visoka pritisna optere─çenja ÔÇô ─Źvrsto─çe klase 50 ili 70 (cifre 50 i 70 ozna─Źavaju pritisnu ─Źvrsto─çu od 50 t/m┬▓, odnosno 70 t/m┬▓, pri 10% sti┼íljivosti).

Ovakve termoizolacione plo─Źe su dakle toliko ─Źvrste, da ceo gra─Ĺevinski objekat mo┼że da se postavi na njih.

Kod ÔÇ×lakihÔÇť zgrada, onih bez podrumskih eta┼ża, dovoljna je XPS-plo─Źa ─Źvrsto─çe klase 30. ─îim objekat poseduje podrumsku eta┼żu, prizemlje i makar jedan sprat iznad, preporu─Źuje se primena XPS-plo─Źe klase 50. Ukoliko se radi o vi┼íespratnim objektima, kod kojih samim tim imamo visoka pritisna optere─çenja odozgo nadole, preporu─Źujemo primenu XPS-plo─Źe klase 70.┬á

Posebno u podru─Źju potpornih zidova, odnosno ispod nose─çih stubova na izolaciju temelja deluju visoka ta─Źkasta optere─çenja, pa se i tu preporu─Źuje primena plo─Źe klase 70. Kada su u pitanju pasivne ku─çe, uobi─Źajene debljine termoizolacionih slojeva se kre─çu izme─Ĺu 10cm i 20cm.

Topli i ─Źvrsti podovi!

Topli i ─Źvrsti podovi

Sve ─Źe┼í─çe se umesto betonskih ko┼íuljica (koje se ugra─Ĺuju u te─Źnom stanju) koriste tzv. suve ko┼íuljice. Plo─Źe od suvog estriha se sastoje plo─Źa od gipsanih vlakana (debljine 20mm), od gipsanih plo─Źa ili od razli─Źitih panela na bazi drveta. Da bi se u klasi─Źnim poslovnim ili stambenim prostorima uobi─Źajena pritisna optere─çenja adekvatno prihvatila, preporu─Źujemo plo─Źe Austrotherm XPS 50, debljine od 30mm do 50mm. Na ove plo─Źe se potom bez problema mogu postaviti razni komadi name┼ítaja. Pritom provo─Ĺenje eventualnih, raznih instalacija kroz termoizolacione plo─Źe nije nikakav problem jer se XPS-plo─Źe jednostavno rasecaju i isecaju kvalitetnim gra─Ĺevinskim no┼żem.

Izolacija gara┼że kao za┼ítita od smrzavanja

izolacija garaza

Izolacija gara┼że kao za┼ítita od smrzavanja

Sve ─Źe┼í─çe se ispod ko┼íuljice u gara┼żama postavlja na┼ía, na pritisna optere─çenja otporna termoizolaciona plo─Źa Austrotherm XPS 50 ili Austrotherm XPS 70. To se ─Źini pre svega zbog toga da se u gara┼żi u zimskom periodu stvori prijatnija klima u kojoj nema pojave mraza. Po┼ítoje sloj ko┼íuljice u gara┼żama uobi─Źajeno debljine od 80mm do 150mm, za sigurno preno┼íenje optere─çenja sa to─Źkova automobila preporu─Źujemo na┼íe plo─Źe Austrotherm XPS 70 debljine od 60mm do 120mm. Pritom se ne sme smetnuti sa uma da ─çe putni─Źka vozila ubudu─çe, pre svega zbog pove─çanja sigurnosti, biti sve ve─ça i sve te┼ża.

Kvalitetno i ÔÇ×─ŹvrstoÔÇť izolovane parking povr┼íine

U dana┼ínje vreme gotovo svi prodajni i poslovni objekti imaju svoje povr┼íine za parkiranje vozila. Te povr┼íine su sme┼ítene ili iznad podrumskih prostorija, ili na ravnim krovovima objekata. Neophodna termi─Źka izolacija i za to specifi─Źna konstrukcija mora da ispuni kriterijum kvalitetnog prihvatanja optere─çenja od parkiranih vozila. U mnogim slu─Źajevima te kriterijume zadovoljava samo Austrotherm XPS 70.

Izolacija i oplata u jednom: Austrotherm termoizolacioni sistem za temelje

Jedno brzo i sigurno postavljanje termi─Źke izolacije ispod temeljne plo─Źe garantuje Austrotherm termoizolacioni sistem za temelje. On je zapravo i oplatni, a i termoizolacioni sistem u isto vreme, a ispunjava najvi┼íe zahteve kada je u pitanju pritisna opteretivost i neupijanje vlage.

Ovaj sistem je koncipiran za temeljne plo─Źe na koje nale┼żu velika pritisna optere─çenja, a njih imamo kod vi┼íespratnica razli─Źitih namena kao i kod raznih industrijskih objekata. Sem toga, ovaj sistem je pogodan pri formiranju standardizovanog zaptivanja vlage u podru─Źju podruma, tj. veze izme─Ĺu horizontalne i vertikalne hidroizolacije koju tehni─Źki standardi propisuju. Na ovaj na─Źin je ceo objekat prakti─Źno ÔÇ×umotanÔÇť u jedan termi─Źki omota─Ź, uz izbegavanje pojave ┼ítetnih, tzv. ÔÇ×toplotnih mostovaÔÇť.

AUSTROTHERM d.o.o.
predstavništvo za Beograd
(kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs