Connect with us
Novosti

Gra─Ĺevinski radnici i dalje odlaze iz Srbije

Nedostatak gra─Ĺevinskih radnika u Srbiji, zbog odlaska u inostranstvo izazvao je ve─çu cenu njihovog rada, ┼íto ─çe se, posledi─Źno, odraziti na rast cene stanova, kao i odr┼żavanja i izgradnje novih infrastrukturnih objekata. Manjak je kvalitetnih radnika svih profila i to ─çe se tek osetiti u narednom periodu. Posebno zabrinjava njihov deficit u sektoru odr┼żavanja slo┼żenih energetskih sistema, jer to mo┼że da ote┼ża sanaciju nekih potencijalnih havarija.

Ovako je Goran Rodi─ç iz Gra─Ĺevinske komore Srbije objasnio za „Novosti“ trenutno stanje u toj delatnosti: „Ve─çe srpske gra─Ĺevinske firme koje su anga┼żovane na ozbiljnim poslovima moraju kvalitetne doma─çe majstore, kojih je ostalo malo, da pla─çaju mnogo vi┼íe nego ranije – obja┼ínjava Rodi─ç. Rukovaoci na slo┼żenijim ma┼íinama zara─Ĺuju 2.000 evra mese─Źno.“┬áRodi─ç je predo─Źio da se dnevnice dobrih majstora razli─Źitih profila, kao ┼íto su industrijski izolateri, kerami─Źari, varioci kre─çu od 35 do 100, a pomo─çnika majstora od 25 do 30 evra.

– Tako skupa radna snaga utica─çe na skok cena stambenog kvadrata, kao i odr┼żavanja i izgradnje novih infrastrukturnih objekata – rekao je Rodi─ç za Novosti i dodao: „Ve─çina doma─çih firmi, me─Ĺutim, nije u mogu─çnosti da plati radnike toliko i zato ne mo┼że da ih zadr┼żi, a oni odlaze u inostranstvo gde su bolje plate i uslovi.“

Srpska preduze─ça to ne mogu da im obezbede, jer rade kao podizvo─Ĺa─Źi za mnogo ni┼że cene nego inostrani izvo─Ĺa─Źi koje anga┼żuje dr┼żava, dok strane kompanije na┼íe radnike ovde pla─çaju po satu od 3 do 12 evra, dok je u Zapadnoj Evropi ta vrsta poslova ─Źetiri puta skuplja.

Oglasila se i PKS-e koja ka┼że da ne postoje precizni podaci o broju gra─Ĺevinskih radnika koji su u prethodnom periodu oti┼íli na rad u inostranstvo.

„Sa istim problemom suo─Źavaju se i druge zemlje u regionu“, rekla je za isti list Ivana Vuleti─ç, sekretar Udru┼żenja za gra─Ĺevinsku industriju PKS i objasnila jo┼í jedan aspekt ovog problema: „Ne uti─Źe samo odliv radnika u inostranstvo na utisak da nema dovoljno kvalifikovane radne snage, ve─ç i poja─Źana investiciona aktivnost u gra─Ĺevinskom sektoru koja pove─çava potra┼żnju za radnicima.“

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva obja┼ínjava da je dr┼żava u prethodnom periodu stvorila uslove da gra─Ĺevinska industrija mo┼że da radi i da se razvija. Kako bi se omogu─çilo da srpske firme lak┼íe dobijaju poslove i da se dodatno oja─Źa doma─ça operativa, podse─çaju da je krajem pro┼íle godine formirana je Radna grupa za koordinaciju i utvr─Ĺivanje mera za podsticaj doma─çe gra─Ĺevinske industrije u kojoj su predstavnici pet ministarstava i Udru┼żenje banaka Srbije.