Connect with us
Građevina

Građevinski radnici i dalje odlaze iz Srbije

Građevinski radnik - hidroizolacija terase

Nedostatak građevinskih radnika u Srbiji, zbog odlaska u inostranstvo izazvao je veću cenu njihovog rada, što će se, posledično, odraziti na rast cene stanova, kao i održavanja i izgradnje novih infrastrukturnih objekata. Manjak je kvalitetnih radnika svih profila i to će se tek osetiti u narednom periodu. Posebno zabrinjava njihov deficit u sektoru održavanja složenih energetskih sistema, jer to može da oteža sanaciju nekih potencijalnih havarija.

Ovako je Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije objasnio za „Novosti“ trenutno stanje u toj delatnosti: „Veće srpske građevinske firme koje su angažovane na ozbiljnim poslovima moraju kvalitetne domaće majstore, kojih je ostalo malo, da plaćaju mnogo više nego ranije – objašnjava Rodić. Rukovaoci na složenijim mašinama zarađuju 2.000 evra mesečno.“ Rodić je predočio da se dnevnice dobrih majstora različitih profila, kao što su industrijski izolateri, keramičari, varioci kreću od 35 do 100, a pomoćnika majstora od 25 do 30 evra.

– Tako skupa radna snaga uticaće na skok cena stambenog kvadrata, kao i održavanja i izgradnje novih infrastrukturnih objekata – rekao je Rodić za Novosti i dodao: „Većina domaćih firmi, međutim, nije u mogućnosti da plati radnike toliko i zato ne može da ih zadrži, a oni odlaze u inostranstvo gde su bolje plate i uslovi.“

Srpska preduzeća to ne mogu da im obezbede, jer rade kao podizvođači za mnogo niže cene nego inostrani izvođači koje angažuje država, dok strane kompanije naše radnike ovde plaćaju po satu od 3 do 12 evra, dok je u Zapadnoj Evropi ta vrsta poslova četiri puta skuplja.

Oglasila se i PKS-e koja kaže da ne postoje precizni podaci o broju građevinskih radnika koji su u prethodnom periodu otišli na rad u inostranstvo.

„Sa istim problemom suočavaju se i druge zemlje u regionu“, rekla je za isti list Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju PKS i objasnila još jedan aspekt ovog problema:“ Ne utiče samo odliv radnika u inostranstvo na utisak da nema dovoljno kvalifikovane radne snage, već i pojačana investiciona aktivnost u građevinskom sektoru koja povećava potražnju za radnicima.“

Ministarstvo građevinarstva objašnjava da je država u prethodnom periodu stvorila uslove da građevinska industrija može da radi i da se razvija. Kako bi se omogućilo da srpske firme lakše dobijaju poslove i da se dodatno ojača domaća operativa, podsećaju da je krajem prošle godine formirana je Radna grupa za koordinaciju i utvrđivanje mera za podsticaj domaće građevinske industrije u kojoj su predstavnici pet ministarstava i Udruženje banaka Srbije.