Connect with us
Građevina

Koliko rast cena građevinskog materijala utiče na poslovanje?

Rast cena građevinskog materijala tema je koja je poslednjih meseci veoma aktuelna. Cene građevinskog materijala počele su rastu od januara 2021., ali se drastičan skok osetio u martu i aprilu.

Koliko poskupljenje građevinskog materijala utiče na poslovanje našeg klijenta, kompaniju Enerset doo iz Beograda, pitali smo Dragana Vučićevića, menadžera prodaje u ovoj kompaniji.

grejni kablovi

Foto: Enerset doo / Nexans grejni kablovi

Tržište u Srbiji često, kao i društvo, poprima estradne oblike i sklono je pomodarstvu, pa tako zbog porasta cene metala i međunarodnog transporta, rastu i cene frizerskih i kozmetičkih usluga iako ne postoji jasna korelacija, ali jednostavno je tako. Međutim, to su prolazne tržišne anomalije, koje će osnovni ekonomski i tržišni principi zasnovani na zakonu ponude i tražnje vratiti u ravnotežu. Na duži rok, ovakve situacije su dobre jer podstiču „prirodnu selekciju“ i oslobađaju tržište od nelojalne konkurencije i mešetara.

Kao društveno i tržišno odgovorna firma, Enerset doo se odlučio da ne isprati ovaj trend. Da bismo zaštitili kupce, a posebno svoje saradnike i distributere odlučili smo da amortizujemo ovaj udar, pa tako nismo povećavali cene vodeći računa o satisfakciji krajnjih kupaca.