Connect with us
Arhitektura

Zavirite u hotel u Dubaiju koji je radila ─Źuvena Zaha Hadid (VIDEO)

Nedavno otvoren hotel Opus u Dubaiju kompanije Zaha Hadid Architects. Ova višenamenska zgrada sastoji se od povezanih kula sa nepravilnom prazninom u sredini.

Zgrada pokazuje o┼ítar kontrast izme─Ĺu fluidnosti praznine i pravih linija izgra─Ĺenog volumena. Kako je opisao dizajnerski tim, ÔÇ×Opus je bio zami┼íljen kao dve odvojene kule koje se spajaju u jedinstvenu celinu – u obliku kocke. Kocka je ‘izbrisana’ u njenom sredi┼ítu, stvaraju─çi prazninu u slobodnoj formi koja je i sama va┼żan volumen dizajna“. Dve strane zgrade povezane su atrijumom u ─Źetiri eta┼że, a isto tako 71 metar iznad tla trospratnim nebeskim mostom.

Stambeni kompleks sa 20 spratova smestiće 12 restorana, bar na krovu i kancelarijski prostor, a dve kule od stakla visoke 100 metara formiraju oblik kocke sa zakrivljenom osmospratnom prazninom koja izgleda kao da je isklesana iz njenog središta.

Hotrel Opus je prvi i poslednji hotel koji je radila pokojna Zaha Hadid. Ona je sama dizajnirala arhitekturu i enterijer. Nameštaj Zaha Hadid Design instaliran je u celom hotelu, što stvara kohezivan arhitektonski jezik za ceo projekat.