Connect with us
Novosti

Izlo┼żba: 252 godine umetnosti / Strategije se─çanja

Iz istorije umetni─Źkih udru┼żenja Vojvodine:
DaNS + SULUV + UPIDIV +MSUV

Izlo┼żba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Dunavska 37, Novi Sad

Otvaranje: petak, 8. april u 19 ─Źasova

Trajanje: 08. april ÔÇô 08. maj 2022.

Izlo┼żba 252 godine umetnosti / Strategije se─çanja, sa svim prate─çim sadr┼żajima, ima za cilj da na jednom mestu, u optimalnim galerijskim uslovima centralne muzejske ustanove savremene umetnosti u AP Vojvodini, prika┼że bogato vi┼íedecenijsko delovanje tri reprezentativna umetni─Źka udru┼żenja likovnih umetnika koja deluju u kontinuitetu vi┼íe od pola veka ÔÇô Saveza udru┼żenja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV, 1946), Dru┼ítva arhitekata Novog Sada (DaNS, 1960) i Udru┼żenja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV, 1964), kao i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV, 1966).

Materijal koji je predvi─Ĺen za izlaganje ove zajedni─Źke, trodelno koncipirane izlo┼żbe, uklju─Źuje kustoski izbor iz dokumentacije udru┼żenja, delove izlo┼żbi posve─çene njihovim istorijatima, ┼ítampani materijal ÔÇô knjige, katalozi, plakati itd. ÔÇô posebno dizajnirane i ┼ítampane printove sa ure─Ĺenim legendama na srpskom i engleskom jeziku, dokumentarni filmski i video materijal za prikazivanje na zidnim ekranima, kao i odabrane radove ─Źlanova udru┼żenja iz kolekcije MSUV ÔÇô slike, skulpture, keramiku, keramoplastiku, crte┼że, plakate. Sve izlo┼żeno i postavljeno na vebu tako─Ĺe je dvojezi─Źno ┼íto ─çe omogu─çiti op┼íte upoznavanje sa najva┼żnijim podacima i ─Źinjenicama o nastanku i bogatoj delatnosti ovih udru┼żenja. Na─Źin, vrsta i format prezentacije sadr┼żaja izlo┼żbe bi─çe prilago─Ĺen i usmeren ka novim elektronskim medijima i dru┼ítvenim platformama.

U godini kada Novi Sad predstavlja jednu od evropskih prestonica kulture, prvi put u istoriji na┼íe zemlje, MSUV se odlu─Źio da organizuje kamernu izlo┼żbu, sa prate─çim doga─Ĺajima

Pored izlo┼żbe i medijske prezentacije op┼íirnijeg vizuelnog materijala bi─çe organizovano i vi┼íe stru─Źnih vo─Ĺenja kustosa i kustoskog tima, javne prezentacije rada i novih izdanja udru┼żenja i MSUV, razgovori sa umetnicima i radionice za decu i omladinu razli─Źitih uzrasta uz prisustvo umetnika i arhitekata. Izlo┼żbu i elektronska izdanja prati─çe odgovaraju─ça muzika vojvo─Ĺanskih kompozitora nastala tokom druge polovine 20. veka, u izboru kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Predvi─Ĺeno je, tako─Ĺe, i snimanje svih de┼íavanja u vezi sa pripremom izlo┼żbe, sam tok trajanja izlo┼żbe, te snimanje kratkih dokumentarnih priloga i filmova o istorijatu svih udru┼żenja i MSUV kao krovne pokrajinske muzejske ustanove koja se bavi istra┼żivanjem, izu─Źavanjem, prezentacijom i prikupljanjem dela savremene umetnosti u Vojvodini i regiji.

Kustosi: Vladimir Mitrovi─ç (MSUV) / Bosiljka Zirojevi─ç Le─Źi─ç (SULUV) / Aleksandar Bede (DaNS) / Zdravko Raj─Źeti─ç (UPIDIV)
Grafi─Źki i veb dizajn projekta: Nenad S. Lazi─ç (UPIDIV)
Izbor muzike: Aleksandra Vrebalov

Vi┼íe o tome mo┼żete pro─Źitati na idvojvodina.info/252