Connect with us
Novosti

Zašto su led plafonjere najbolji izbor za osvetljenje?

Ukoliko jo┼í uvek niste pre┼íli na LED rasvetu, onda je ovo znak i vreme je da to promenite kod sebe. Bilo da je re─Ź o ┼żivotnom prostoru ili o poslovnim prostorijama bilo kog tipa. Iako mo┼żda mislite da ovakav tip rasvete nije primamljiv za dom, ve─ç LED plafonjere ─çe vam brzo dokazati da u tome gre┼íite.

LED plafonjere su posebno osmi┼íljenog dizajna, dostupne u razli─Źitim veli─Źinama, bojama i dezenima, kao i oblicima, kako bi se uklopile u raznovrsne enterijere i stilove ure─Ĺenja doma. Samim tim je i LED rasveta postala mnogo prijem─Źivija za uvo─Ĺenje u svim prostorijama doma, od dnevnog boravka, preko kuhinje i kupatila, pa sve do spava─çe sobe. Ovo je svakako jedan od razloga za┼íto je dobro odabrati ovu vrstu plafonjera, ali su tu i razlozi koji ─çe vas najpre navesti na to da promenite ili u potpunosti pre─Ĺete na LED rasvetu.

Ekonomi─Źnost u tro┼íenju energije i ulaganju

Na prvom mestu uvek se stavlja ekonomi─Źnost koja se ostvaruje postavljanjem LED plafonjera. Ta u┼íteda se ogleda u dva smera, najpre zbog dugog veka koji one imaju, a onda i zbog umanjenog utro┼íka elektri─Źne energije.

Klasi─Źne sijalice imaju odre─Ĺen broj radnih sati, me─Ĺutim, usled neotpornosti na vremenske uslove, kao i razlike u naponima, prestaju da rade mnogo pre nego dostignu svoj radni vek. Zbog ─Źega se de┼íava da se i njih nekoliko promeni u desetak dana. LED plafonjere su vrlo otporne, sa vekom trajanja od nekoliko godina, ┼íto zna─Źi da jednom kupljena najmanje ─çe vas poslu┼żiti dve godine, iako je prosek iznad tri godine.

LED plafonjere, kao i kompletna LED rasveta, tro┼íi elektri─Źnu energiju do deset puta manje od klasi─Źnih i ┼ítedljivih sijalica, ┼íto zna─Źi da ─çete za njihovu potro┼ínju na godi┼ínjem nivou osetiti zna─Źajnu u┼ítedu po pitanju pla─çanja ra─Źuna.

LED plafonjere su ekološki najprihvatljivije

Kompletna LED rasveta se preporu─Źuje i zbog za┼ítitne ┼żivotne sredine, ┼íto svakako obuhvata i LED plafonjere. Kako im je ┼żivotni vek jako dug, pa se menjaju na nekoliko godina, ozbiljno se smanjuje otpad koji nastaje. Samim tim su predvi─Ĺene i kao ekolo┼íki najprihvatljivije re┼íenje kada govorimo o rasveti bilo kog tipa.

Emitovanje ja─Źe svetlosti

Iako koriste do 10 puta manje nego obi─Źna sijalica, LED plafonjere daju veoma jaku svetlost, ┼íto je jo┼í jedan razlog za┼íto ih je dobro odabrati. Boja svetlosti se mo┼że birati, ┼íto se uglavnom prilago─Ĺava prostoriji gde se ugra─Ĺuju. Tu su hladna bela, toplo bela, kao i boja dnevne svetlosti posebno pogodna za dnevne boravke, dok se hladni tonovi koriste za kuhinje, kupatila, a topliji za spava─çe sobe ili trpezarije.

LED plafonjere kao rasveta za kupatilo

LED plafonjere su odli─Źne i kao rasveta za kupatilo, iz vi┼íe razloga. Daju potpunu vidljivost i jaku svetlost, ┼íto je svakom kupatilu i te kako potrebno, daju svetlost najpribli┼żniju dnevnoj, ┼íto je jo┼í potrebnije, jer je danas ve─çina kupatila bez ikakvog izvora dnevne svetlost. Uz to, LED rasveta za kupatilo funkcioni┼íe i kao veoma dobar dekorativni elemenat, pa se ne morate zaustaviti isklju─Źivo na plafonjeri, ve─ç se mogu dodati i LED trake, creva, kako bi se dodatno osvetlilo i kako bi enterijer izgledao lep┼íe i prijatnije.