Connect with us
Novosti

Nova mera vlade o odlaganju poreskog duga

Vlada Srbije na ju─Źera┼ínjoj sednici usvojila je Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ubla┼żavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Konkretno, Uredba se u ─Źlanu 2. odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje pla─çanja dugovanog poreza u smislu odredaba ─Źlana 73. do ─Źlana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema poreskim obveznicima koji ve─ç imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi ─Źlan 2 Uredbe, se ne─çe preduzimati mere propisane ─Źlanom 74. stav 7- 9. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji po─Źev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine. To zna─Źi da Poreska uprava ne─çe za vreme trajanja vanrednog stanja po slu┼żbenoj du┼żnosti poni┼ítiti sporazum, odnosno ukinuti re┼íenje o odlaganju pla─çanja dugovanog poreza i ne─çe radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri ─Źemu se u navedenom periodu ne obra─Źunava kamata u smislu ─Źlana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, saop┼ítilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se virus Kovid 19 pojavio u Republici Srbiji.

Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ubla┼żavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupa na snagu danom objavljivanja u ÔÇ×Slu┼żbenom glasniku Republike SrbijeÔÇŁ.

Izvor: mfin.gov.rs