Connect with us
Novosti

Zagađenje bukom i moguće rešenje

Objavljeno

:

BUKA PREDSTAVLJA SVAKI NEŽELJENI ZVUK, KOJI INTENZITETOM ILI TRAJANJEM NANOSI ŠTETU LJUDIMA ILI ŽIVOM SVETU. NA SAMOM VRHU MOGUĆIH IZVORA BUKE NALAZI SE AUTOMOBILSKI TRANSPORT. U URBANIM ČETVRTIMA GDE JE ŽIVOT BRZ, A PROSEČNA PORODICA POSEDUJE BAREM DVA AUTOMOBILA, ZAGAĐENJE BUKOM PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJVEĆIH PROBLEMA.

Na našim prostorima se o tome još uvek ne raspravlja, a mere za poštovanje Pravilnika koji regulišu dozvoljeni nivo buke uglavnom nisu sprovedene u praksi. Složićete se da je problem, međutim sve prisutniji. Probajte da otvorite prozor posle 16:00h i pokušajte da se odmorite u isto vreme. Uticaj buke na psihološki sistem i poja- vu stresa tek je od nedavno ispitivan.

Pri tome je utvrđeno da fiziološki efekti buke počinju između 80 i 90 dB, dok buka između 120 i 150 dB izaziva teške poremećaje.

Jedan od načina odbrane od ove nove vrste zagađenja je izolacija prijemnika buke, tj. kvalitetna izolacija Vašeg prostora. Tehnomarket kroz primenu novih tehnologija doprinosi poboljšanju života svojih klijenata, te je već razvio pristupačne sisteme prozora i vrata Lineal Therm 77 koji pored termo izolacije sa koeficijentom termo provodljivosti (Uw) od 0,96 W/m²K nude i izuzetnu zaštitu od buke (40 dB), što je od posebnog značaja za život u urbanim sredinama. Drugim rečima ovi prozori i balkonska vrata smanjuju nivo buke za 40 dB.
Recimo kod buke od 75 dB, nivo zagađenja će biti smanjen za 40, pa će nivo buke iznositi samo 35 dB u vašem prostoru, što omogućava prijatan odmor ili neometan san vaših najmlađih u domaćinstvu.

Foto: Tehnomarket / Uz Lineal prozore i vrata dostupna je kompletna linija aksesoara i pratećeg materijala

Pored ovog modela u ponudi je i luksuzniji energetsko efikasni sistem Lineal W-Therm 104, koji je sa unutrašnje strane obložen drvetom, što omogućava još višu zaštitu od zagađenja bukom za 43 dB. Ovaj sistem nudi i izvrsnu toplotnu izolaciju sa naročito niskim koeficijentom termo provodljivosti od 0,79 W/m²K, svrstavajući W-Therm 104 u kategoriju prozora pogodnih za ugradnju u pasivne kuće.
Lineal Therm 77 je test za zaštitu od buke prošao na šest objekata u Njujorku, koji se nalaze u novoj najživljoj četvrti ovog grada, Bruklinu. Pogledajte kako Lineal Therm 77 izgleda ugrađen na objektima u 11th Street i Bedfordu.

Svi Lineal prozori i vrata atestirani su na ift Rosenheim institutu u Nemačkoj i nose CE znak, dostupni su u više opcija površinske zaštite: eloksirani, plastificirani u bilo koju boju po RAL ton karti ili plastificirani posebnim procesom u drvene dezene.
Za Lineal prozore u kombinaciji aluminijum-drvo, unutrašnje drvene obloge dostupne su u velikom broju boja i finiša, dok se po posebnom zahtevu mogu ugraditi različite vrste drveta prema želji kupca (hrast, bukva, jasen…).

Foto: Tehnomarket / Svi Lineal prozori i vrata atestirani su na ift Rosenheim institutu u Nemačkoj

Takođe, uz Lineal prozore i vrata dostupna je kompletna linija aksesoara i pratećeg materijala: roletni, fiksnih i pokretnih komarnika, šalukatri, sunčanih zavesa, sa opcijama za električni pogon i automatizaciju.

Tehnomarket logo

Tehnomarket d.o.o
Skadarska 73, 26101 Pančevo, Srbija
+381 13 307 700
+381 13 307 799
profil@tehnomarket.com
www.tehnomarket.com

 

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno