Connect with us
Materijali

EPS Termoizolacije – Minimalno optere─çenje za okolinu

FRAGMAT S
Naša kompanija u ponudi ima veliki izbor proizvoda za termoizolovanje objekata od temelja do krova

ENERGETSKI ┼áTEDLJIVE ZGRADE I KVALITETNE STAMBENE PROSTORE NE MO┼ŻEMO NI ZAMISLITI BEZ EKSPANDIRANOG POLISTIRENA [EPS]. U RAZVIJENIM DR┼ŻAVAMA STANJE JE TAKVO, DA JE 90% SVIH FASADA IZOLOVANO UPRAVO SA EKSPANDIRANIM POLISTIRENOM.

U ve─çini sistema toplotne izolacije, zbog svojih izuzetnih svojstava stiropor je nezamenjiv. Koristimo ga svuda gde je potrebno uraditi toplotnu i zvu─Źnu izolaciju zidova, krovova, podova i u drugim delovima gra─Ĺevinskih konstrukcija.

Investicija u toplotnu izolaciju od stiropora (EPS-a) sa energetskog stanovi┼íta u relativno kratkom roku se vra─ça. Stiroporu voda i vlaga iz okru┼żenja ne smetaju, jer su ─çelije ÔÇ×zavareneÔÇŁ pod pritiskom vrele pare i iz tog razloga nisu potrebna dodatna (┼ítetna) veziva.

Naziv ÔÇ×stiroporÔÇť postao je sinonim za izolacione plo─Źe od ekspandiranog polistirena, sa kratkom oznakom EPS. Svojstva EPS sirovine su takva, da granule kod visokih temperatura pove─çaju volumen do 60 puta. U procesu proizvodnje, pri ekspandiranju u kalupu se stvaraju visoki pritisci. Iz tog razloga kao i zbog prisutnosti visoke temperature i vodene pare materijal se me─Ĺusobno zavari (spoji) bez ┼ítetnih veziva za zdravlje ljudi.

Fragmat S / EPS kutija

foto: Fragmat S / EPS kutija

Pre odabira adekvatnog materijala potrebno je dobro proveriti ┼íta vam se nudi, ┼íta pi┼íe na deklaraciji i, naravno, ko je proizvo─Ĺa─Ź.

Ne postoji varijanta jeftinijeg stiropora za fasade. Tako─Ĺe je bitan i odabir proverenih majstora, koji bi mogli da uti─Źu na kvalitet materijala, kako za EPS stiropor za fasade, tako i za ostali prate─çi materijal (lepkovi, mre┼żice, zavr┼íni slojeviÔÇŽ).

TERMOIZOLACIJE EPS

ÔÇó Gra─Ĺevinske EPS plo─Źe
(EPS F 60, EPS 100, EPS 120, EPS 150)

  • EPS F 60 – Rezane plo─Źe od ekspandiranog polistirena EPS F 60 koriste se za toplotnu izolaciju na mestima, bez mehani─Źkih optere─çenja (potkrovlja, podovi i ostala mesta sa manjim optere─çenjima), fasade oblo┼żene sa oblogom od fasadne cigle. *1
  • EPS 100 – Rezane plo─Źe od ekspandiranog polistirena EPS 100 koriste se za toplotnu izolaciju podova, ravnih krovova, potkrovlja, podnog grejanja i u hladnja─Źama. *1
  • EPS 120 – Rezane plo─Źe od ekspandiranog polistirena EPS 120 koriste se za toplotnu izolaciju ravnih krovova (ve─ça optere─çenja, prohodne i servisne povr┼íine), podovi sa ve─çim debljinama toplotne izolacije, podovi sa ve─çim optere─çenjima, izolacija hladnih potkrovlja sa povremenom prohodnom povr┼íinom podnog grejanja i hladnja─Źa. *1
  • EPS 150 – Rezane plo─Źe od ekspandiranog polistirena EPS 150 koriste se za toplotnu izolaciju ravnih krovova (ve─ça optere─çenja, prohodne i servisne povr┼íine), podovi sa ve─çim debljinama toplotne izolacije, podovi sa ve─çim optere─çenjima, izolacija hladnih potkrovlja sa povremenom prohodnom povr┼íinom podnog grejanja i hladnja─Źa. *1

ÔÇó EPS izolacija za podove
(EPS T – STIROAKUSTIK)

Elastificirane EPS plo─Źe EPS TÔÇôSTIROAKUSTIK se koriste za zvu─Źnu izolaciju podova od udarnog dejstva zvuka u sistemu plivaju─çih podova. Plo─Źe se postavljaju slobodnim polaganjem na betonsku podlogu ili podlogu prethodno termoizolovanu sa EPS 100. *2 Proizvod je usagla┼íen sa SRPS EN 13163. Klasa gorivosti E, u skladu sa EN 13501-1 ili B1 po DIN 4101 (samogasiv). EPS-EN 13163ÔÇôL(2)-W(2)-T(1)-S(2)-P(5)-BS 100-CP3-DS(N)2 ÔÇôSD.

ÔÇó EPS fasadne plo─Źe
(EPS fasadni)

Rezane plo─Źe od ekspandiranog polistirena EPS FASADNI se koriste za toplotnu izolaciju u fasadnim sistemima. Plo─Źe ugra─Ĺujemo fasadnim lepkom ili dodatnim mehani─Źkim pri─Źvr┼í─çivanjem. *2

*1 Plo─Źe ugra─Ĺujemo u zavisnosti od na─Źina namene lepljenjem, mehani─Źkim pri─Źvr┼í─çivanjem ili slobodnim polaganjem. Pri ugradnji moramo po┼ítovati uputstvo za ugradnju, kao i va┼że─çe stru─Źne i zakonske propise. *2 Pri ugradnji moramo po┼ítovati uputstvo za ugradnju, kao i va┼że─çe stru─Źne i zakonske propise.

 

Fragmat logo

FRAGMAT S d.o.o. 
Branka Erića 7, 22240 Šid
T. +381 22 710 666
T. +381 22 710 633

Distributivni centar BEOGRAD
Sur─Źinska 11f, 11077 Ledine
T. +381 11 2260 129
T. +381 11 2260 382

office@fragmat.rs
www.fragmat.eu