Connect with us
Budu─çnost

Pola ┼żirafa, pola mobilna elektrana!

Jedan od glavnih razloga za┼íto se ljudi jo┼í uvek ne odlu─Źuju za kupovinu elektri─Źnih automobila predstavlja ograni─Źena infrastruktura za njihovo punjenje. Energetska revolucija koja podrazumeva zaokret ka obnovljivim izvorima energije, uklju─Źuje i kori┼í─çenje mobilnih sistema koji imaju integrisane baterije i koriste energiju sunca i vetra za proizvodnju elektri─Źne energije. Zahvaljuju─çi kompanijama kao ┼íto je Tesla, ovaj energetski ekosistem se polako, ali sigurno uspostavlja, a baterije za elektri─Źna vozila tako─Ĺe mogu da poslu┼że i za mre┼żno napajanje.

Ova mobilna elektrana mo┼że proizvesti dnevno oko 38 kWh

Ova mobilna elektrana mo┼że proizvesti dnevno oko 38 kWh

Mobilna elektrana u obliku ┼żirafe, koju je razvila ┼ívedska kompanija InnoVentum, jedno je od mogu─çih re┼íenja koje bi moglo da pomogne u stabilizaciji proizvodnje energije.

ÔÇô ÔÇ×Giraffe 2.0ÔÇť vetro-solarna elektrana mo┼że energijom da snabde sve ÔÇô od va┼íeg e-vozila do privatne ku─çe, koriste─çi ─Źiste energetske tehnologije. Elektrana se sastoji od drvene konstrukcije koja podr┼żava do 24 solarna panela, kao i vetrogeneratora, montiranog na visini od 12 metara ÔÇô navode iz ove kompanije.

Ova mobilna elektrana mo┼że proizvesti dnevno oko 38 kWh. Zavisno od prose─Źne godi┼ínje brzine vetra i insolacije, pribli┼żna proizvodnja na godi┼ínjem nivou bila bi 13,8 MWh (10,000 ÔÇô 20,000 kWh). Ovaj kapacitet mogao bi da bude iskori┼í─çen za punjenje elektri─Źnih vozila ili za napajanje doma─çinstava. Oblik ┼żirafe, koji kompanija InnoVentum naziva ÔÇ×pametnim raspore─ĹivanjemÔÇť solarnih panela, poma┼że da se dobije vi┼íe─Źasovna izlo┼żenost suncu tokom dana.

Kako infrastruktura punja─Źa za elektri─Źna vozila nastavlja ┼íirenje, ÔÇ×Giraffe 2.0ÔÇť predstavlja re┼íenje koje bi punja─Źe moglo da u─Źini pristupa─Źnijim, instaliraju─çi ih na mesta gde postojec╠üe elektrodistributivne mre┼że jo┼í uvek ne mogu doc╠üi. Umesto pla─çanja tro┼íkova instalacije punja─Źa visokog kapaciteta, ÔÇ×Giraffe 2.0ÔÇť predstavlja alternativu u vrednosti pribli┼żno 55,000 evra ÔÇô a ova cena mo┼że da se snizi kori┼í─çenjem vetra i solara.

Izvor: www.energetskiportal.rs