Connect with us
Novosti

Upravljanje vodom u urbanim sredinama budu─çnosti

Kako bi se obezbedio kontrolisan razvoj naselja i zajednica, posebno imaju─çi u vidu uticaj klimatskih promena, izme─Ĺu ostalih faktora moraju se izdvojiti planiranje i upravljanje povr┼íinskim vodama i vodama unutar objekata, sa posebnim fokusom na za┼ítitu ┼żivotne sredine. Kompanija ACO sa ponosom mo┼że da ka┼że da je sa svojim re┼íenjima poslednjih godina neizostavni deo svih ve─çih projekata, koji su kreirali i koji ─çe kreirati urbane sredine budu─çnosti u na┼íoj zemlji.

Trg Republike, Beograd

Trg Republike, Beograd / foto: ACO

TRG REPUBLIKE, BEOGRAD 2019

Zbog velike slivne povr┼íine i jednostranog pada, sistemi za odvodnjavanje na Trgu republike morali su da budu fabri─Źki izra─Ĺeni po meri sa drena┼żnim otvorima za procedne vode i posebnom visinom zbog masivnih kamenih plo─Źa u pe┼ía─Źkom delu. Specijalno izra─Ĺena re┼íenja po meri ACO Multiline sa SlotTop re┼íetkom, Qmax kanal i TopTek paving poklopcem, obezbedila su sigurno odvodnjavanje Trgu republike koja se potpuno uklapaju u njegov nov izgled.

Kara─Ĺor─Ĺeva ulica, Beograd

Kara─Ĺor─Ĺeva ulica, Beograd / foto: ACO

KARA─ÉOR─ÉEVA ULICA, BEOGRAD 2019

Kako bismo odali po─Źast ovoj ulici i njenoj dugoj istoriji, tokom poslednje rekonstrukcije opremili smo je sa specijalnim tramvajskim slivnicima za odvodnjavanje ┼íina, Monoblock RD sistemom za linijsko odvodnjavanje ulica u antracit boji, koja se uklapa sa okolnom zavr┼ínom povr┼íinom i sa ACO Bituplan ┼íaht poklopcima, koji zbog svoje konstrukcije predstavljaju dugotrajno re┼íenje za ulice sa visokom frekvencijom saobra─çaja, specijalno u ovu svrhu ukra┼íenim grbom grada Beograda.

Ulica Marka Miljanova, Novi Sad

Ulica Marka Miljanova, Novi Sad / foto: ACO

ULICA MARKA MILJANOVA, NOVI SAD 2020

Nedavno rekonstruisana Marka Miljanova ulica u Novom Sadu je pored nove biciklisti─Źke staze i dodatnih parking mesta sa obe strane dobila i ACO KerbDrain re┼íenje, specijalno prilago─Ĺene visine za prelazak invalidskih kolica, koje u jednom telu poseduje ivi─Źnjak i kanal za odvodnjavanje. Ovim se na najoptimalniji na─Źin mo┼że planirati odvodnjavanje urbanih povr┼íina re┼íenjem koje, zahvaljuju─çi polimer betonu od kojeg je napravljeno, poseduje odli─Źna svojstva otpornosti na koroziju, smrzavanje i hemikalije.

Pasarela Kalemegdan, Beograd

Pasarela Kalemegdan, Beograd / foto: ACO

PASARELA KALEMEGDAN, BEOGRAD 2020

Specijalno za ovaj objekat proizvedeni ACO Inotec kanali od ner─Ĺaju─çeg ─Źelika, savr┼íeno odgovaraju njegovom obliku. Kanal i re┼íetke idu celom du┼żinom pasarele, a proizvedene su i ugra─Ĺene u radijusu i pod padom, ┼íto je samo po sebi izuzetno zahtevno i ─Źini ovaj objekat jedinstvenim.

Savski Trg, Beograd

Savski Trg, Beograd / foto: ACO

SAVSKI TRG, BEOGRAD 2020

ACO Multiline Seal in kanal za linijsko odvodnjavanje, predstavlja re┼íenje koje omogu─çava efikasno odvodnjavanje sa pozitivnim uticajem na za┼ítitu podzemnih voda, a samim tim i ┼żivotne sredine. Zbog gumene zaptivke integrisane u telo kanala ovog re┼íenja, omogu─çuje se apsolutna vodonepropusnost u spojevima, ┼íto elimini┼íe bilo kakvu mogu─çnost da ┼ítetne materije sa povr┼íine do─Ĺu do podzemnih voda i time naru┼íe njihov kvalitet. Upravo ovo re┼íenje ─çe zajedno sa separatorima naftnih derivata ─Źiniti okosnicu sistema za odvodnjavanje, a time i za┼ítite ┼żivotne sredine u okviru rekonstrukcije Savskog trga u Beogradu.

Trg Kralja Milana, Niš

Trg Kralja Milana, Niš / foto: ACO

TRG KRALJA MILANA, NIŠ 2020

Centralni gradski trg Ni┼ía, Trg Kralja Milana, ─çe posle kompletne rekonstrukcije biti za┼íti─çen od povr┼íinskih voda jedinstvenim re┼íenjem ACO Qmax. Ovaj vi┼íestruko nagra─Ĺivani sistem za odvodnjavanje povr┼íinskih voda visokog hidrauli─Źkog kapaciteta zadovoljava sve klase optere─çenja i specijalno je pogodan za odvodnjavanje trgova i drugih urbanih otvorenih povr┼íina.

Ulica Kraljice Marije, Beograd

Ulica Kraljice Marije, Beograd / foto: ACO

ULICA KRALJICE MARIJE, BEOGRAD 2020

Za normalno funkcionisanje saobra─çaja grada, veoma je bitno da putevi ostanu prohodni i tokom intenzivnih padavina. Upravo su iz tog razloga, u okviru rekonstrukcije ulice Kraljice Marije u Beogradu, ugra─Ĺeni ACO Multiline SlotTop i niskoprofilni kanali za linijsko odvodnjavanje, tramvajski slivnici za odvodnjavanje ┼íina i kolovoza oko ┼íina, Monoblock sistem, kao i Uniface Paving poklopci, koji ─çe zajedno u budu─çnosti ─Źiniti kompletno re┼íenje za upravljanje povr┼íinskim vodama ove ulice.

ACO gra─Ĺevinski elementi d.o.o.

ACO┬ágra─Ĺevinski elementi d.o.o.

III Industrijska zona bb | 22314 Krnješevci, Stara Pazova
Tel: +381 22 811 580
Fax: +381 22 811 590
E-mail: aco@aco.rs
Web: www.aco.rs