Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: nacionalni stadion, primena zakona o gra─Ĺevinskim proizvodima, dualno obrazovanje

Jo┼í jedna gra─Ĺevinska sedmica je iza nas, pa ─çemo u ovoj rubrici, kao i uvek, „preleteti“ preko najnovijih vesti iz ove sfere.

Beograd, kao glavni grad i ujedno glavni gra─Ĺevinski centar u na┼íoj zemlji, jeste teme svakoj rezimiranja. Tako je zamenik gradona─Źelnika grada Beograda, Goran Vesi─ç na televiziji Hepi najavio jo┼í jednu rekontrukciju u ovom gradu. Naime, prema njegovim re─Źima rekonstrukcija trotoara u Ulici kneza Milo┼ía trebalo bi da po─Źne od jeseni, a kolovoza, koji ─çe mo─çi da primi oko 200 automobila vi┼íe, slede─çe godine. Vesi─ç je precizirao da ─çe Ulica kneza Milo┼ía sa obe strane imati po tri trake, odnosno ukupno ┼íest traka kao i razdelno ostrvo u sredini. Ispod ─Źitave ulice, prema najavama ovog gradskog ─Źelnika, nalazi─çe se podzemna gara┼ża od biv┼íeg saveznog MUP-a, odnosno ÔÇ×GazeleÔÇŁ, do zgrade Vlade Srbije sa 450 parking mesta. To ─çe dovesti do rastere─çenja u vidu toga da vi┼íe ne─çe biti parkiranja na ulici i da ova ulica postane jedan od najlep┼íih bulevara u Beogradu – naglasio je Vesi─ç. Govore─çi o projektu ure─Ĺenja Savskog trga, Goran Vesi─ç je podsetio da ─çe radovi po─Źeti za mesec dana, a bi─çe zavr┼íeni slede─çe godine za praznik Sretenje.

Pred kraj pro┼íle godine mnogo se pisalo o novom zakonu o gra─Ĺevinskim proizvodima. Ovaj zakon, kao ┼íto smo i mi pisali, donet je u oktobru pro┼íle godine, a na snazi je od novembra meseca. Kako se moglo ─Źuti na okruglom stolu „Real Estate“ za ┼íest meseci primene zakon o gra─Ĺevinskim proizvodima nai┼íao je na dobre komentare struke, ali je u isto vreme bilo jasno da nedostaju podzakonski akti. Ta─Źnije, 11 ovakvih akata bi moralo da se donese.

– Ovaj zakon je temelj kvaliteta koji bi trebalo da pokrene proizvodnju, a sve u smislu boljeg na─Źina rada. Potrebno je doneti tehni─Źke propise, koji ─çe definisati koje uslove proizvodi moraju da ispunjavaju, da bi odgovarali konkretnoj gradnji. Na njihovom dono┼íenju radimo u saradnji sa privredom. Cilj nam je da proizvo─Ĺa─Źi budu spremni kada Srbija u─Ĺe u Evropsku uniju – rekla je pomo─çnica ministarke gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Jovanka Atanackovi─ç i dodala da je ovaj zakon ve─ç promenio svest.

Situacija u kompanijama iz bilo kojeg polja gra─Ĺevinartsva je takva da nam se spo─Źitava konstantan nedostatak edukovanih ljudi iz pojedinih oblasti iz ove sfere. Zbog ovoga kompanije nisi u dobijale „gotove radnike“ iz prostog razloga ┼íto u nekim poljima nije ni mogu─çe ste─çi konkretno znanje na fakultetu, ve─ç je isto moralo biti ste─Źeno u samim kompanijama ┼íto oduzima vreme i uti─Źe na produktivnost.

Zbog ovoga smo skloni da pohvalimo bilo koju promenu na bolje u ovom smislu. Naime, kada se za nekoliko nedelja budu upisivali u narednu ┼íkolsku godinu, srednjo┼íkolci u Srbiji ─çe imati prilike da se opredele i za nove obrazovne profile u oblasti gra─Ĺevinarstva i to za operatera za osnovne gra─Ĺevinske radove i rukovaoca gra─Ĺevinskom mehanizacijom.

radnici na gra─Ĺevini

Mnogi kandidati za posao poseduju samo oskudne veštine

Ovi profili koji pru┼żaju ┼íansu u sve br┼że rastu─çem sektoru gra─Ĺevinarstva razvijeni su uz podr┼íku projekta ÔÇ×Razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji“ koji zajedni─Źki realizuju Privredna komora Srbije zajedno sa Privrednom komorom Austrije, Nema─Źko-srpskim privrednim komorama AHK i Zavod za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja, uz finansijsku podr┼íku Austrijske razvojne agencije.

Priliku da se ┼íkoluju po novom modelu, i za profile koji se smatraju najperspektivnijim u ovoj oblasti, za po─Źetak, dobi─çe u─Źenici u ─Źetiri grada u zemlji: operater za osnovne gra─Ĺevinske radove nalazi se u ponudi ┼íkola u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Vlasotincu, a rukovalac gra─Ĺevinskom mehanizacijom u ┼íkolama u Beogradu i Vlasotincu. Novi obrazovni profil operater za osnovne gra─Ĺevinske radove u─Źenicima koji se opredele za ovaj poziv nudi inovirani program u kome su objedinjena ─Źak tri zanimanja: zidar, tesar i armira─Ź, ┼íto bi, s obzirom na deficit radnika u ovoj sferi, trebalo da donese korist i radnicima i privrednicima. Dualno obrazovanje za operatera za osnovne gra─Ĺevinske radove prva je, o─Źekivano, po─Źela da realizuje Tehni─Źka ┼íkola u Vlasotincu. U prvom razredu u─Źenici se pripremaju i sti─Źu prva prakti─Źna znanja u okviru ┼íkolske radionice, a od septembra ─çe po─Źeti sa u─Źenjem kroz rad u vi┼íe kompanija. ┼ákola je, ina─Źe, od Ministarstva prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja RS ve─ç dobila priznanje za izuzetnost u radu na podru─Źju gra─Ĺevinarstva i sveukupan uspeh u sprovo─Ĺenju dualnog obrazovanja jer je cela u tom modelu, ┼íto predstavlja jedan od najboljih primera saradnje ┼íkole sa privredom.

Nacionalni stadion, kao tema koja jo┼í nije krenula sa raalizacijom, opet je aktuelna ove sedmice. Ta─Źnije, o realizaciji plana za gradnju Nacionalnog stadiona u Sur─Źinu gotovo da se svakodnevno razgovara na relaciji Vlade, potencijalnih investitora, grada i Fudbalskog saveza. Radna grupa nekoliko puta je razmatrala studiju opravdanosti gradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona, a zaklju─Źak je da je Srbiji takav projekat potreban kao i da u planovima za njegovu realizaciju nema prepreka, saznaje Blic Biznis.

Prvi radovi bi, prema najavama, trebalo da krenu uskoro, a procena je da bi gradnja celog kompleksa trajala od dve do tri godine, a poslednje projekcije su da ─çe gradnja ko┼ítati najvi┼íe 70 miliona evra. Mnogo vi┼íe od toga, ulo┼żi─çe, po svemu sude─çi, kompanije koje budu videle interes da investiraju u zoni stadiona. Prema ranjim najavama, plan je da se okviru stadiona napravi ceo grad, a tu bi bili i poslovni i stambeni blokovi, izlo┼żbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnolo┼íki park koji uklju─Źuje dolazak velikih svetskih trgova─Źkih lanaca. U tom smislu, Ministarstvo finansija je ve─ç po─Źelo pregovare sa kompanijma IKEA i KAUFMAN koje su vrlo zainteresovane da se na─Ĺu u okviru celog kompleksa. Stadion ─çe mo─çi da primi 60.000 navija─Źa, prema planu ─çe se prostirati na 35 hektara, a sa prate─çim objektima i sadr┼żajima na ukupno 430 hektara.

Planirana je i izgradnja nove primarne saobra─çajne mre┼że, kao i izgradnja nove petlje koja ─çe omogu─çiti uklju─Źenje na auto-put Beograd-┼áid sa obilaznicom, a posetioci bi, prema najavama, do stadiona mogli da stignu i ┼żeleznicom jer je u planu pro┼íirenje linije 4 ÔÇ×BG voza“.