Connect with us
Novosti

Slavine – detalj koji ulepšava Vaš dom

Za slavine je najbitnije da dobro vrše svoju funkciju regulisanja protoka vode u vašem domu, bašti, u poslovnim objektima. Zapravo svuda gde živite i radite, jer svuda vam je potrebna voda za piće i druge potrebe. Slavine imate kod kuće i na poslu, u kuhinji i kupatilu, u dvorištu i garaži. Mogu biti zidne i stojeće, jednoručne i dvoručne slavine, moderne i retro. Podela je više, a namena ista – pustiti ili zatvoriti protok vode.

Na prvi pogled slavine se razlikuju po tome da li su jednoručne, dvoručne ili su senzorske. Jednoručne (monokomandne) slavine imaju jednu ručicu ili polugu koja se okreće ili pomera gore-dole ili levo-desno i pušta hladnu ili toplu vodu ili pomešane. Dvoručne (dvokomande) slavine imaju dve odvojene ručice ili poluge, jednu za toplu vodu i drugu za hladnu vodu. Korisnik reguliše protok i temperaturu vode podešavanjem obe ručice prema svojim potrebama. Slavine sa senzorima imaju ugrađene senzore koji reaguju na prisustvo ruku ili objekata ispred slavine. Kada senzor detektuje pokret, slavina automatski otvara ili zatvara protok vode.

Podela slavina prema principu rada

Slavine rade na osnovu nekoliko osnovnih principa kako bi omogućile kontrolu protoka vode. Glavni principi su:

  • princip ventila,
  • princip kuglice,
  • princip keramičkog diska.

Većina slavina koristi ventilski mehanizam koji omogućava ili sprečava protok vode. Ovaj ventil se obično otvara ili zatvara okretanjem ručice slavine. Kada se ručica okrene, ventil se pomera i omogućava vodi da protiče kroz cev ili ga zatvara kako bi zaustavio protok. Slavine sa kuglastim ventilom koriste kuglu sa rupom kao prekidač protoka vode. Kada se ručica slavine okrene, kugla se rotira tako da se rupa u njoj poklapa ili ne poklapa sa cevima, što reguliše protok vode. Moderniji modeli slavina koriste keramičke diskove koji se pomeraju jedan u odnosu na drugi kako bi kontrolisali protok vode. Diskovi omogućavaju preciznu kontrolu nad protokom i temperaturom vode.

Gde se koriste slavine?

Slavine se obično razlikuju i prema mestu ugradnje, tako da se mogu razlikovati slavine namenjene prevashodno za kupatilo ili kuhinju; za kadu, lavabo i tuš kabinu; za sudoperu, za mašinu za veš; industrijske slavine u postrojenjima za različite svrhe, kao što je kontrola protoka tečnosti u procesima proizvodnje; slavine sa senzorima na dodir ili pokret; specijalne slavine za laboratorijske sudopere, slavine za aparate za pranje posuđa ili druge namene.

Slavine se razlikuju i prema specifičnostima brendova u njihovoj proizvodnji. Grohe slavine su proizvod nemačke multinacionalne kompanije i jednog od vodećih svetskih brendova u oblasti proizvoda za vodu i sanitarne armature. Hansgrohe je još jedan nemački brend, tu je i više američkih brendova kao što je Delta, zatim japanski Toto, Rosan i King koji su takođe prisutni na srpskom tržištu. Slavine svetskih brendova se razlikuju prema specifičnostima koje preferiraju, kao što je inovativna tehnologija za štednju vode kod Grohe slavine, zatim težište eleganciji dizajna, na izdržljivosti…

Čišćenje za duže trajanje

Čišćenje slavina je važno za obezbeđenje sigurne vode za piće i produženje radnog veka slavine. Treba očistiti kamenac i ostalu nečistoću koja se vremenom nakupi najviše na situ ili filterima. Spoljašnjost slavine ne treba čistiti abrazivnim sredstvima koja mogu oštetiti površinu slavine. Pre korišćenja slavine treba je isprati vodom da bi se uklonile hemikalije korišćene za njeno čiščenje. Uz čišćenje ide i eventualna zamena oštećenih delova ako je njihova zamena predviđena.