Connect with us
Građevina

Staklene fasade – staklo kao materijal budućnosti

Građevinsko staklo

Staklo je promenilo i sliku gradova. Kako preuzima sve veći značaj u građevinarstvu, postaje materijal budućnosti kojim zamenjujemo ciglu, blok i druge uobičajene fasadne materijale.

Fasade razlikujemo prema konstruktivnom sklopu na okvirne i pločaste zid-fasade, a po dizajnu na jednostruke i dvostruke – u zavisnosti od slojeva stakla, a zatim i spram toga da li su postrukturalne ili strukturalne – na osnovu toga da li je noseći profil vidljiv ili nije. Za podkonstrukciju najčešće se koriste aluminijum, staklo, čelik ili drvo, a završna obrada je od stakla. Staklene fasade moraju ispuniti niz uslova koji se zahteva od omotača, poput zvučne izolacije, zaštite od vlage, zaštite od požara itd. Pri pravilnom odabiru profila i stakala treba imati u vidu propusnost spoljašnje svetlosti, spoljašnjiu refleksiju, solarni faktor i koeficijent termičke propustljivosti.

Tehnomarket / Aluminik CS55 staklena fasada

foto: Tehnomarket / Aluminik CS55 staklena fasada

// Naime, strukturalna zastakljivanja ne pružaju samo arhitektonski atraktivnija rešenja, već i energetski efikasnija i ekonomski isplativija. Princip rada je poput efekta staklene bašte gde se kratkotalasno zračenje prenosi kroz staklo, a dugotalasno apsorbuje. //

Strukturalno zastakljivanje je prevashodno korisno za evropske zemlje u kojima klimatizacija najpre označava grejanje, dok se izvesni problemi mogu javiti u zemljama gde bi njena glavna svrha bilo hlađenje. Savremena industrija stakla prenebregla je ovaj problem proizvodnjom specijalnih tipova izolacionih stakala – takozvanih IZO stakala. Najčešći tip IZO stakala sastavljen je od dva ili više slojeva stakala razdvojenih vazdušnim prostorom i hermetički zatvorenim kako bi formirali jednu jedinicu za zastakljivanje sa vazdušnim prostorom koji je, u stvari, izolacioni sloj.

Dvostruko zastakljena jedinica radi po principu efekta dimnjaka – stvaranje kretanja vazduha od strane „termalnih sila”, stvorenih zahvaljujući gustini. Dakle, kako staklene zgrade omogućavaju priliv velike količine toplote kroz svoj spoljašnji stakleni omotač, ova staklena jedinica je proizvedena kako bi se smanjila količina toplog vazduha koji se proizvodi unutar zida zavese.

Autor teksta: Sanja Dakić