Connect with us
Gra─Ĺevina

Staklene fasade – staklo kao materijal budu─çnosti

Staklo je promenilo i sliku gradova. Kako preuzima sve ve─çi zna─Źaj u gra─Ĺevinarstvu, postaje materijal budu─çnosti kojim zamenjujemo ciglu, blok i druge uobi─Źajene fasadne materijale.

Fasade razlikujemo prema konstruktivnom sklopu na okvirne i plo─Źaste zid-fasade, a po dizajnu na jednostruke i dvostruke ÔÇô u zavisnosti od slojeva stakla, a zatim i spram toga da li su postrukturalne ili strukturalne ÔÇô na osnovu toga da li je nose─çi profil vidljiv ili nije. Za podkonstrukciju naj─Źe┼í─çe se koriste aluminijum, staklo, ─Źelik ili drvo, a zavr┼ína obrada je od stakla. Staklene fasade moraju ispuniti niz uslova koji se zahteva od omota─Źa, poput zvu─Źne izolacije, za┼ítite od vlage, za┼ítite od po┼żara itd. Pri pravilnom odabiru profila i stakala treba imati u vidu propusnost spolja┼ínje svetlosti, spolja┼ínjiu refleksiju, solarni faktor i koeficijent termi─Źke propustljivosti.

Tehnomarket / Aluminik CS55 staklena fasada

foto: Tehnomarket / Aluminik CS55 staklena fasada

// Naime, strukturalna zastakljivanja ne pru┼żaju samo arhitektonski atraktivnija re┼íenja, ve─ç i energetski efikasnija i ekonomski isplativija. Princip rada je poput efekta staklene ba┼íte gde se kratkotalasno zra─Źenje prenosi kroz staklo, a dugotalasno apsorbuje. //

Strukturalno zastakljivanje je prevashodno korisno za evropske zemlje u kojima klimatizacija najpre ozna─Źava grejanje, dok se izvesni problemi mogu javiti u zemljama gde bi njena glavna svrha bilo hla─Ĺenje. Savremena industrija stakla prenebregla je ovaj problem proizvodnjom specijalnih tipova izolacionih stakala ÔÇô takozvanih IZO stakala. Naj─Źe┼í─çi tip IZO stakala sastavljen je od dva ili vi┼íe slojeva stakala razdvojenih vazdu┼ínim prostorom i hermeti─Źki zatvorenim kako bi formirali jednu jedinicu za zastakljivanje sa vazdu┼ínim prostorom koji je, u stvari, izolacioni sloj.

Dvostruko zastakljena jedinica radi po principu efekta dimnjaka ÔÇô stvaranje kretanja vazduha od strane ÔÇ×termalnih silaÔÇŁ, stvorenih zahvaljuju─çi gustini. Dakle, kako staklene zgrade omogu─çavaju priliv velike koli─Źine toplote kroz svoj spolja┼ínji stakleni omota─Ź, ova staklena jedinica je proizvedena kako bi se smanjila koli─Źina toplog vazduha koji se proizvodi unutar zida zavese.

Autor teksta: Sanja Daki─ç