Connect with us
Novosti

ABB i Amazon Web Services usmeravaju flotu ka potpuno elektri─Źnoj budu─çnosti

ABB i AWS, kompanija grupacije Amazon.com, Inc., najavili su saradnju na razvoju digitalnog re┼íenja na cloud platformi za upravljanje flotama elektri─Źnih vozila (EV) u realnom vremenu. Re┼íenje ─çe optimizovati efikasnu upotrebu EV-a i ubrzati elektrifikaciju transportnih flota, poma┼żu─çi operaterima ┼íirom sveta da odr┼że stopostotni kontinuitet poslovanja dok prelaze na potpuno elektri─Źnu flotu.

Saradnja ─çe kombinovati bogato iskustvo ABB-a kao lidera u svetu e-mobilnosti i u upravljanju energijom, tehnologijom punjenja i re┼íenjima iz ove oblasti sa AWS-ovim portfolijom cloud tehnologija i softverskom stru─Źno┼í─çu bez premca.

Nova platforma, ─Źije je predstavljanje planirano u drugoj polovini 2021. godine, ponudi─çe prilago─Ĺeno korisni─Źko iskustvo u platformi s jednim prikazom. Od ta─Źke punjenja EV-a do kontrolne table s podacima o voznom parku, u─Źini─çe upravljanje flotom EV-a efikasnijom i maksimalno pouzdanom.

Frank Muehlon, predsednik ABB divizije za e-mobilnost, izjavio je: ÔÇ×ABB i AWS dele sli─Źnu viziju o potencijalu e-mobilnosti da transformi┼íe dru┼ítvo. Na┼ía udru┼żena stru─Źnost podr┼żava zajedni─Źki cilj da u─Źinimo upravljanje flotom EV-a jednostavnijim i pristupa─Źnijim. Ovo novo re┼íenje revolucionarno ─çe promeniti svet elektri─Źne mobilnosti, integri┼íu─çi hardver i softver EV-a u jedan ekosistem kako bi se pru┼żilo neometano korisni─Źko iskustvo. Uvereni smo da zajedni─Źkim radom mo┼żemo da podstaknemo upotrebu elektri─Źnih vozila daju─çi korisnicima samopouzdanje da naprave iskorak i pre─Ĺu na upotrebu elektri─Źnih voznih parkova.ÔÇť

Trenutno je 23 % globalne emisije ┼ítetnih gasova uzrokovanom transportnim sektorom.[1] Elektrifikacija saobra─çaja mo┼że znatno smanjiti nivo CO2, a velike flote mogu igrati klju─Źnu ulogu s gotovo 400 000 elektri─Źnih dostavnih vozila (kombija i kamiona) na putevima ┼íirom sveta.[2] Me─Ĺutim, mnoge flote se susre─çu sa sli─Źnim izazovima kada su u pitanju podaci o stanju vozila i punjenja u realnom vremenu, kao i odr┼żavanje EV-a i upravljanje pristupom infrastrukturi za punjenje.

Danas se ve─çina operatera flota odlu─Źuje za softver za upravljanje punjenjem koji pru┼żaju tre─çe strane. To nudi ograni─Źenu funkcionalnost i mogu─çnost prilago─Ĺavanja na osnovu raspona modela EV-a i ┼íirine infrastrukture za punjenje. Raste brzina kojom se tehnologija punjenja razvija, a potrebne promene mogu biti skupe i zahtevati mno┼ítvo resursa. Kao takve, operateri flota tra┼że skalabilna, sigurna i lako prilagodljiva napredna softverska re┼íenja, u kombinaciji s hardverom za punjenje jednostavanijim za upravljanje, koji im omogu─çavaju jednostavno punjenje i vo┼żnju.

Kako bi podstakao napredak u flotama EV-a, ABB je otvorio novo preduze─çe u Berlinu koje ─çe razviti prilago─Ĺene, skalabilne i isplative tehnologije za operatere voznih parkova koje mogu koristiti svi proizvo─Ĺa─Źi izvorne opreme za vozila. U saradnji s AWS-om ovo novo preduze─çe dizajnira─çe integrisano re┼íenje za upravljanje flotom za rad sa svim tipovima vozila i infrastrukturom za punjenje. Uz kori┼í─çenje ma┼íinskog u─Źenja i analitike, bi─çe uklju─Źeno planiranje punjenja i pra─çenje u realnom vremenomu s uvidom i radnjama za stanje i servisiranje vozila, zajedno s optimizacijom rute EV-a na temelju doba dana, vremena i obrazaca kori┼í─çenja.

ÔÇ×Kako industrije brzo napreduju s elektrifikacijom svojih flota vozila, kupcima su potrebne pouzdane i intuitivne usluge koje ─çe im pomo─çi da se prilagode novom operativnom modelu i optimizuju na─Źin na koji koriste svoje flote. Ova saradnja izme─Ĺu AWS-a i ABB-a kombinova─çe duboku stru─Źnost na┼íih kompanija u automobilskom, logisti─Źkom i elektrifikacijskom prostoru s vode─çim cloud tehnologijama, kako bi pru┼żila hardverski nezavisno i inteligentno re┼íenje upravljanja elektri─Źnim flotamaÔÇť rekao je Jon Allen, direktor sektora za profesionalne usluge u automobilskoj industriji u AWS-u. ÔÇ×Zajedno, ABB i AWS ─çe doneti uvid, agilnost i razmere koje cloud tehnologija pru┼ża industriji elektri─Źnih vozila i pomo─çi na┼íim kupcima da uspe┼íno dosegnu budu─çnost s ni┼żim emisijama ┼ítetnih gasova.ÔÇŁ

Za vi┼íe informacija o ABB-ovim re┼íenjima za e-mobilnost kliknite ovde, ili da biste pro─Źitali vi┼íe o Amazon Web Services, kliknite ovde.

[1] Making electric transport the new normal by 2030 | The Climate Group

[2] Electric Vehicle Outlook 2020, BloombergNEF

www.abb.rs