Connect with us
Enterijer

Saveti iz Marine Enterijernice: Praznična dekoracija

jelka

Bez pretenzije da vas forsiram na bilo šta – sabrala sam sve ono za šta smatram da su aktuelni trendovi za nastupajuće praznike, od kombinacije boja za novogodišnju dekoraciju jelke i čitavog doma, do tzv. mini trendova poput motiva koji su „must have“.
Ako tek sad krećete u novogodišnju dekoraciju i kupovinu iste, a niste sigurni u kom pravcu biste išli – pročitajte, razmislite, prigrlite ono što vam se dopada, odbacite ono što vam se ne dopada i uživajte u procesu!

Dakle, evo trendova u novogodišnjoj dekoraciji za ovu sezonu po mom izboru.

KOMBINACIJE BOJA

BELA
Potpuno bela novogodišnja dekoracija je hit već nekoliko godina – ide se dotle da se bela jelka kiti belim ukrasima. Ovde su, kao i kod „belih“ enterijera bitni tekstura i oblici. Na taj način se pravi potrebna dinamika. Naravno, dozvoljene su sve „nijanse“ bele, a ako ubacite šljokice, perje, veštački sneg, krzno,… i to sve u beloj boji, dobijate vrlo šik varijantu.

ulazna vrata

Dekoracija ulaznih vrata

BELA + BEŽ
Kao odgovor na popularnost Modern Farmhouse stila – ova pitoma kombinacija boja koja je prilagođena pomenutom stilu postaje sve više popularna. Ovo je takođe i odgovor na potiskivanje sive boje pod sve većom dominacijm bež nijansi u enterijeru. Meni je potpuno vanvremenska i uklopiva uz mnoge druge stilove poput skandinavskog i boho. Naravno, možete dodati i metalik boje, ali diskretno ;). Zelenilo, drvene perle, čarape u prirodnoj boji vune, drveni ukrasi, ukrasi od papira – sve ovo je i odgovor na nadolazeći trend prirodnih materijala, koji je tu da ostane u godinama koje dolaze.

BELA+BEŽ+CRNA
Još jedan odgovor na gore pomenute trendove, sa dodatkom crne. Za one kojima je prethodna kombinacija boja previše jednolična, dodatak crne boje u detaljima diže ovu novogodišnju dekoraciju na novi nivo.
Crno beli karo u tekstilu (kao mini trend koji ćemo posebno obraditi), crni ukrasi, crne table u drvenom ramu sa novogodišnjim ispisima – to su detalji kojima ćete postići ovaj sve popularniji stil.

CRNA+BELA+ZLATNA
Boje koje će dominirati u enterijerima u godinama koje dolaze su morale naći svoje mesto i u novogodišnjoj dekoraciji. Zlatni svećnjaci i escajg su hit već nekoliko sezona, a uz crnu boju daju jednu fenomenalno elegantnu i otmenu varijantu, koja je čini mi se najpopularnija kod dekoracije praznične trpeze.

ROZE+BELA+ZLATNA
Jedna nežna kombinacija, logična ako uzmemo u obzir popularnost „blush pink“ boje koja i dalje traje. Za razliku od prethodnih godina, sada u kombinaciji sa zlatnom a ne „rose gold“ metalik bojom. 

CRVENA+BELA+ZELENA
Neprolazna kombinacija za novogodišnju dekoraciju koju sam morala da spomenem. Sveža, vesela, skandinavski jednostavna – ovo je jedna od mojih omiljenih kombinacija, a podrazumeva dosta zelenila (prirodnog po mogućstvu)…

BOJA VINA+ZELENA
Nešto elegantnija varijanta prethodne koloritne kombinacije i možda najveća novina. Detalji u boji vina su akcenat i ne bi trebalo da ih ima mnogo, a ovu boju možete kombinovati i sa zlatnom i srebrnom metalik bojom, za još raskošnije varijante.

MINI TRENDOVI (TREND MOTIVI)

KUĆICE
Uglavnom bele i uglavnom svećnjaci, ali vrlo često i bez te funkcije u svim svetlim neutralnim bojama – kućice su ove sezone veliki hit. Gotovo da nećete videti fotografiju novogodišnje dekoracije bilo kog blogera i influensera bez ovog dekorativnog elementa. Moram priznati da sam i ja očarana. 😉 .
Možete je staviti u prozor, na komodu ili klub sto, uz dodatak zelenila izgleda fenomenalno i uveče daje čarobnu novogodišnju atmosferu vašem prostoru.

JELEN
Figura jelena je takođe nezaobilazna kada je novogodišnja dekoracija ove sezone u pitanju. Opet uglavnom u beloj boji, ali i u drugim neutralnim i metalik bojama, u različitim materijalima i veličinama – izbor je na vama.

KAMION SA JELKOM
Popularni crveni kamion sa jelkom u gepeku je još jedna od stvari koju ćete viđati na novogodišnjim fotografijama na Pinterestu, Instagramu ili koju god mrežu da koristite za prikupljanje inspiracije. S tim što je sada klasična crvena boja kamioneta zamenjena i nekim drugim bojama, poput bele, mint plave i sl. Sa jelkicama i veštačkim snegom – ova figura može doprineti da vaša novogodišnja dekoracija klub stola ili komode bude neviđena. Osim kao figura, može da bude i poster, motiv za jastuče i sl. Pogledajte na šta mislim.

Crveni kamion sa jelkom u gepeku

VUNENE ČARAPE
Mislim na one koje se kače o kamin, stepenište, na komodu ili stavljaju ispod jelke. Ove godine one su jednobojne u prirodnoj boji vune (svetlo bež), sa dodatkom pom-pom ukrasa ili drvenih natur perlica. Traži se baka za pletenje istih – molimo vas da nas kontaktirate na broj telefona na sajtu. Hvala 🙂 .

DRVENE PERLE
Još jedan dekorativni element koji je ušao u novogodišnju dekoraciju iz enterijerskog trenda. Sve češće viđamo drvene perle kao dekoraciju klub stola, police, zida,.. A evo ih sada i u NG dekoraciji. Očekivano, ako mene pitate :). Doprinose razvoju trenda upotrebe prirodnih materijala, kao i stilovima poput Modern Farmhouse, Skandinavskog, Boho,…

Drvene perle u novogodišnnjoj dekoraciji

KRCKO ORAŠČIĆ

Već nekoliko sezona rado viđen u novogodišnjoj dekoraciji – nema sumnje da će tu i ostati još bar nekoliko. U tradicionalnoj crvenoj uniformi, ali, opet pod uticajem trenda neutralnih boja, i u beloj, sivoj i bež, pa i u roze boji, ova figura može biti malih dimenzija (kao ukras za jelku) ili ogromnih – kao skulptura ispred ulaza. Izbor je na vama. Toliko je sladak da je zaista teško odoleti mu. Ja nisam 🙂 .

Krcko Oraščić

STAKLENE I KERAMIČKE JELKICE
Različitih veličina i boja – od prozirnih do tamno zelenih, srebrnih i zlatnih, ove jelkice su odlične za dekoraciju horizontalnih površina i fenomenalne su kao propratna dekoracija uz „zvezde“ poput kućica, jelena, Krcka Oraščića i sl. Ali isto tako, mogu da budu i dekoracija fenomenlana sama za sebe.

GNOMOVI

Ja sam ih prvo zvala patuljcima, pa malim Deda Mrazovima 🙂 dok me nisu ispravili da su to u stvari gnomovi. Kako god da se zovu, veliki su hit u novogodišnjoj dekoraciji. Viđaju se na prozorima, u dvorištu, na ulazu, ispod jelke, na stolu, komodi, ma svuda gde možete i ne možete da zamislite. Klasični su u crvenim odelima, ali naravno, usled nadolazećeg trenda neutranih boja – počeli smo da ih viđamo i u beloj, sivoj i bež varijanti.

Gnomovi – nezaobilazni detalj praznične dekoracije

KARO
Vezuje se za tekstilnu dekoraciju poput jastučića i novogodišnjih čarapa, ali sve češće ga viđamo i na dekorativnim elementima poput figura jelena, gnomova, pa čak i na ukrasima za jelku. Vi izaberite onu meru koja vam odgovara.
Kao što sam rekla na početku – izaberite ono što vam prija, u meri u kojoj vam prija, pa trk na dekoraciju.

Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

 

Mara Enterijernica

Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

O MENI

Ja sam Mara, dizajner enterijera i nameštaja, dekorater, osnivač Marine ENTERIJERNICE i su-osnivač iDeco online škole enterijera i dekoracije. Živim u Beogradu i pomažem klijentima širom Srbije da žive u lepim, udobnim i funkcionalnim domovima, a krilatica „lepi enterijeri dostupni svima” postala je standard za sve moje projekte i objave na društvenim mrežama.

Autor teksta: Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

www.marinaenterijernica.rs
facebook.com/enterijernica
instagram.com/marinaenterijernica