Connect with us
Intervju

Reč urednika: Struka čita „grenef“

Prošla poslovna godina je za sve nas bila veoma izazovna i turbulentna. Ispratili smo virus, koji se zvao, ako se ne varam Korona. Ustvari, nismo ga mi „pobedili”, već je sa naslovnica pomeren rusko-ukrajinskim sukobom, ili ratom, pa je fokus prebačen na druge stvari. Cene energenata su otišle u nebo, a zajedno sa njima i sve ostalo, od građevinskih materijala, kvadrata stana, automobila, turističkih aranžmana, cena u restoranima ili frizera pa do osnovnih životnih namirnica. Potrošačka korpa je danas „koliko hoćete”, inflacija je svakodnevna, u dinarima ili evrima, kako vam je lakše računati. Kompanije iz sektora građevine i opremanja enterijera ponude izdaju sa „rokom upotrebe”, ili što bi rekli „ono što je bilo juče, nije danas”.

Sve to je uticalo da građevinski sektor uspori što se vidi i po broju izdatih dozvola, pa je tako u oktobru izdato 2989 građevinskih dozvola, što predstavlja 22,2% manje nego za isti mesec prošle godine ili skoro četvrtinu. Ipak, ni ovaj podatak nije u srazmeri sa cenom kvadratnog metra izgrađenih stanova, jer cena i dalje raste iako imamo konstantne najave da će trend krenuti na dole ili da će „balon pući”. Ipak, stručnjaci za nekretnine savetuju da se ne odlaže kupovina nekretnine jer će se ovaj trend nastaviti u naredne 2-3 godine. Nekoliko poslednjih godina je dokazalo da su bilo kakve prognoze nemoguće i da će tržište biti nepredvidivo do kraja sukoba u Ukrajini.

Za nas u redakciji „grenefa” ovo je bila godina rasta, razvoja i velikog respekta od strane čitalaca, ali i klijenata. Časopis je postao veoma popularan kod arhitekata, građevinskih inženjera, dizajnera enterijera i ostalih čitaoca iz građevinsko-arhitektonske oblasti. Arhitekte su se „hranile” novim tendencijama preko stranih časopisa: Detail, Domus, J+A, Riba ili Oris, a danas se na njihovim stolovima nalazi i naše izdanje, a kako oni kažu „grenef” je jedino domaće stručno štivo koje ih je zaintrigiralo u poslednjih 10-ak godina.

Sadržaj časopisa "grenef" broj 20, januar 2022.

Sadržaj časopisa „grenef“ broj 20, januar 2022.

Ponosni smo na činjenicu da smo uspeli, sa našim pristupom i odabirom tema, da se izborimo da „grenef” postane deo literature i kreativnog nereda domaćih arhitekata i ostalih ljudi iz struke. Drago nam je što je naša publika prepoznala našu misiju, a to je svakako promocija domaće arhitekture i građevinarstva. U Srbiji rade zaista sjajne kompanije i biroi iz ove dve oblasti i smatramo da su neopravdano zapostavljeni i da zaslužuju ozbiljnu medijsku pažnju. U poslednjih godinu dana imali smo tu čast i zadovoljstvo da se družimo sa ljudima iz branše na raznim događajima i promocijama, kao i da prisustvujemo ASAP-ovim druženjima i svaki put smo bili oduševljeni pristupom, načinom komunikacije suprostavljenih stavova, da smo imali osećaj kao da se nalazimo u nekoj drugoj državi ili gradu. Znate na šta mislim.

NOVO izdanje časopisa GRENEF možete čitati i online klikom na LINK

„grenef” raste i sve je više prihvaćen, a to dugujemo i Vama koji nas čitate u print ili web izdanju. Društvene mreže su nam u velikom rastu, pa danas imamo 25.200 pratioca na Instagramu i dobijamo sve više upita za pretplatu. Ispred nas je još jedna u nizu neizvesnih godina, ali znamo, ili jedino što je izvesno, da smo zahvaljujući Vama „grenef” izveli na pravi put. Veliki brendovi se sada sami javljaju kako bi rezervisali prostor u print i web izdanju i to jako raduje. Ipak, pobedio je „put kojim se ređe ide”, pobedio je stručni pristup i naša posvećenost svakoj stranici. Pobedili ste Vi koji ste nas prepoznali i prihvatili.

Želimo vam, od srca, sve najbolje u 2023. godini. Budite nam zdravi.

Čitamo se i dalje, naravno…
Predrag Rađen, urednik

Predrag Rađen potpis