Connect with us
Intervju

Re─Ź urednika: Struka ─Źita ÔÇ×grenefÔÇť

Pro┼íla poslovna godina je za sve nas bila veoma izazovna i turbulentna. Ispratili smo virus, koji se zvao, ako se ne varam Korona. Ustvari, nismo ga mi ÔÇ×pobediliÔÇŁ, ve─ç je sa naslovnica pomeren rusko-ukrajinskim sukobom, ili ratom, pa je fokus preba─Źen na druge stvari. Cene energenata su oti┼íle u nebo, a zajedno sa njima i sve ostalo, od gra─Ĺevinskih materijala, kvadrata stana, automobila, turisti─Źkih aran┼żmana, cena u restoranima ili frizera pa do osnovnih ┼żivotnih namirnica. Potro┼ía─Źka korpa je danas ÔÇ×koliko ho─çeteÔÇŁ, inflacija je svakodnevna, u dinarima ili evrima, kako vam je lak┼íe ra─Źunati. Kompanije iz sektora gra─Ĺevine i opremanja enterijera ponude izdaju sa ÔÇ×rokom upotrebeÔÇŁ, ili ┼íto bi rekli ÔÇ×ono ┼íto je bilo ju─Źe, nije danasÔÇŁ.

Sve to je uticalo da gra─Ĺevinski sektor uspori ┼íto se vidi i po broju izdatih dozvola, pa je tako u oktobru izdato 2989 gra─Ĺevinskih dozvola, ┼íto predstavlja 22,2% manje nego za isti mesec pro┼íle godine ili skoro ─Źetvrtinu. Ipak, ni ovaj podatak nije u srazmeri sa cenom kvadratnog metra izgra─Ĺenih stanova, jer cena i dalje raste iako imamo konstantne najave da ─çe trend krenuti na dole ili da ─çe ÔÇ×balon pu─çiÔÇŁ. Ipak, stru─Źnjaci za nekretnine savetuju da se ne odla┼że kupovina nekretnine jer ─çe se ovaj trend nastaviti u naredne 2-3 godine. Nekoliko poslednjih godina je dokazalo da su bilo kakve prognoze nemogu─çe i da ─çe tr┼żi┼íte biti nepredvidivo do kraja sukoba u Ukrajini.

Za nas u redakciji ÔÇ×grenefaÔÇŁ ovo je bila godina rasta, razvoja i velikog respekta od strane ─Źitalaca, ali i klijenata. ─îasopis je postao veoma popularan kod arhitekata, gra─Ĺevinskih in┼żenjera, dizajnera enterijera i ostalih ─Źitaoca iz gra─Ĺevinsko-arhitektonske oblasti. Arhitekte su se ÔÇ×hranileÔÇŁ novim tendencijama preko stranih ─Źasopisa: Detail, Domus, J+A, Riba ili Oris, a danas se na njihovim stolovima nalazi i na┼íe izdanje, a kako oni ka┼żu ÔÇ×grenefÔÇŁ je jedino doma─çe stru─Źno ┼ítivo koje ih je zaintrigiralo u poslednjih 10-ak godina.

Sadr┼żaj ─Źasopisa "grenef" broj 20, januar 2022.

Sadr┼żaj ─Źasopisa „grenef“ broj 20, januar 2022.

Ponosni smo na ─Źinjenicu da smo uspeli, sa na┼íim pristupom i odabirom tema, da se izborimo da ÔÇ×grenefÔÇŁ postane deo literature i kreativnog nereda doma─çih arhitekata i ostalih ljudi iz struke. Drago nam je ┼íto je na┼ía publika prepoznala na┼íu misiju, a to je svakako promocija doma─çe arhitekture i gra─Ĺevinarstva. U Srbiji rade zaista sjajne kompanije i biroi iz ove dve oblasti i smatramo da su neopravdano zapostavljeni i da zaslu┼żuju ozbiljnu medijsku pa┼żnju. U poslednjih godinu dana imali smo tu ─Źast i zadovoljstvo da se dru┼żimo sa ljudima iz bran┼íe na raznim doga─Ĺajima i promocijama, kao i da prisustvujemo ASAP-ovim dru┼żenjima i svaki put smo bili odu┼íevljeni pristupom, na─Źinom komunikacije suprostavljenih stavova, da smo imali ose─çaj kao da se nalazimo u nekoj drugoj dr┼żavi ili gradu. Znate na ┼íta mislim.

NOVO izdanje ─Źasopisa GRENEF mo┼żete ─Źitati i online klikom na LINK

ÔÇ×grenefÔÇŁ raste i sve je vi┼íe prihva─çen, a to dugujemo i Vama koji nas ─Źitate u print ili web izdanju. Dru┼ítvene mre┼że su nam u velikom rastu, pa danas imamo 25.200 pratioca na Instagramu i dobijamo sve vi┼íe upita za pretplatu. Ispred nas je jo┼í jedna u nizu neizvesnih godina, ali znamo, ili jedino ┼íto je izvesno, da smo zahvaljuju─çi Vama ÔÇ×grenefÔÇŁ izveli na pravi put. Veliki brendovi se sada sami javljaju kako bi rezervisali prostor u print i web izdanju i to jako raduje. Ipak, pobedio je ÔÇ×put kojim se re─Ĺe ideÔÇŁ, pobedio je stru─Źni pristup i na┼ía posve─çenost svakoj stranici. Pobedili ste Vi koji ste nas prepoznali i prihvatili.

┼Żelimo vam, od srca, sve najbolje u 2023. godini. Budite nam zdravi.

─îitamo se i dalje, naravno…
Predrag Ra─Ĺen, urednik

Predrag Ra─Ĺen potpis