Connect with us
Gra─Ĺevina

Za┼íto treba upisati kurs i obuku za rad na gra─Ĺevinskim ma┼íinama?

Obuka i kurs za rad na ma┼íinama predvi─Ĺen je za sve koji ┼żele da se osposobe za upravljanje gra─Ĺevinskim ma┼íinama, ali i drugim ma┼íinama koje se koriste u razli─Źitim granama industrije.

Kada se zainteresovani odlu─Źe da upi┼íi obuku i kurs za rad na ma┼íinama najpre ih predava─Źi upoznaju sa tim kako se izvode gra─Ĺevinski radovi ne samo na putevima, ve─ç i na razli─Źitim gradili┼ítima. Osim ┼íto ─çe polaznici kursa biti obu─Źeni da rade na ma┼íinama koje se tom prilikom koriste, ve─ç ─çe nau─Źiti kako da upravljaju ma┼íinama koje slu┼że za prenos tereta i preme┼ítanje robe, ali i onim ma┼íinama koje mogu da poslu┼że u druge svrhe.

Naravno, svaki polaznik bi─çe upoznat sa na─Źinom funkcionisanja razli─Źitih radnih ma┼íina i njihovim nazivima, ali i sa sastavnim delovima tih ma┼íina. A ┼íta je opis posla rukovaoca gra─Ĺevinskim ma┼íinama?

┼áta je u opisu posla rukovaoca gra─Ĺevinskih ma┼íina?

Naime, u opis posla ulazi izvo─Ĺenje zemljanih radova u niskogradnji, izgradnja puteva, iskopavanje na povr┼íinskim gradili┼ítima, rudnim nalazi┼ítima i drugim terenima. Ako planirate da se zaposlite kao rukovalac gra─Ĺevinskim ma┼íinama trebalo bi da znate da ─çete ─Źesto biti zadu┼żeni i za upravljanje postrojenjima za proizvodnju betona, tj. asfalta, ali i za postrojenja ─Źija je primarna namena proizvodnja kamenog agregata, kao i upravljanje ma┼íinama koje slu┼że za izgradnju puteva i za prenos razli─Źitog tereta.

Tako ─çe se polaznici kursa i obuka za rad na ma┼íinama upoznati sa razli─Źitim na─Źinima upravljanja za svaku ma┼íinu ponaosob, jer postoje no┼żni i ru─Źni upravlja─Źi. U opisu posla svakog rukovaoca radnim ma┼íinama stoji i da bi trebalo da kontroli┼íu ispravnosti ma┼íina, higijenu i zbog toga se svi polaznici upoznaju sa na─Źinima za proveru isptavnosti ma┼íina.

Posebno je va┼żna bezbednost i za┼ítita na radu!

Naime, gra─Ĺevinski poslovi osim ┼íto su veoma te┼íki ─Źesto se obavljaju i u ne ba┼í prijatnim uslovima. Rad na gradili┼ítima se tretira kao potencijalno opasan, pa se svaka obuka i kurs za rad na ma┼íinama sastoji i ih upoznavanja polaznika sa trenutno va┼że─çim Zakonom o bezbednosti i za┼ítiti na radu. Na taj na─Źin zaposleni saznaju koju bi opremu trebalo koristiti i koje su mogu─çe opasnosti sa kojima se zaposleni mogu susresti.

Jedna o mogu─çih situacija jeste prevrtanje radne ma┼íine ako se poslovi izvode na neravnom i kosom terenu. Na gradili┼ítima su odroni ─Źesta pojava, pa se polaznici posebno upoznaju sa na─Źinima na koje treba reagovati u tim situacijama. Tako─Ĺe se obu─Źavaju i za pru┼żanje prve pomo─çi u slu─Źaju da do─Ĺe do odre─Ĺenih povreda ili neprijatnosti na radu.

Kako te─Źe nastava tokom obuke i kurseva za rad na ma┼íinama?

Nastava za rukovaoca radnim ma┼íinama sastoji se iz dva dela, teorijskog i prakti─Źnog. Teorijski deo se mo┼że izvoditi individialno, grupno ili online. Kada se usvoje teorijska znanja, onda se prelazi na prakti─Źni deo, odnosno izlazi se na teren. Tada se polaznici individualno obu─Źavaju za rad na ma┼íinama, a kada se i teorijski i prakti─Źni deo polo┼że, dobija se sertifikat o polo┼żenom ispitu.

A onda kreće ozbiljan posao. Zato se polaznicima savetuje da sve što im nije jasno obvezno pitaju, jer je posao vrlo odgovoran i veoma zahtevan.


SAB doo
Pariske komune 26/I,
11070 Novi Beograd, Srbija
T: +381 (11) 260-43-75
F: +381 (11) 260-43-75
office@sabdoo.rs
www.sabdoo.rs