Connect with us
Gra─Ĺevina

Efikasno rešenje za problem parkiranja

Gotovo u svim istra┼żivanjima o kvalitetu ┼żivota u velikim gradovima ┼íirom sveta, njihovi stanovnici ─çe u prvih pet najve─çih problema koji im ko─Źe svakodnevicu obavezno ubrojiti nedostatak mesta za parkiranje.

PODZEMNE GARA┼ŻE

//Stalna zauzetost postoje─çih parkinga u gradskom jezgru, u blizini administrativnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u poslovnim ─Źetvrtima, kao i nedovoljan broj javnih gara┼ża u gusto naseljenim ─Źvori┼ítima (gde po nepisanom pravilu ima dosta ugostiteljskih i ostalih uslu┼żnih objekata), ve─Źita je no─çna mora svakog velegrada.

Lokalno rukovodstvo i urbanisti obi─Źno su u nezavidnoj situaciji kada treba prona─çi efikasno re┼íenje za ovo pitanje, jer se uglavnom de┼íava da re┼íavanje datog problema izazove novi na drugoj strani.

Prva opcija kojoj svi pribegavaju je izgradnja novih parkinga svuda gde je to mogu─çe, a potom ogromnih javnih gara┼ża u vidu ─Źitavih vi┼íespratnih zgrada, iliti auto parkova (eng. car park, parkade) kako se popularno jo┼í nazivaju. Me─Ĺutim, dodatno zauzimanje povr┼íina za potrebe parkiranja automatski zna─Źi da ─çe imati manje mesta za sve ostalo ÔÇô stambene i poslovne zgrade, parkove i de─Źija igrali┼íta, nove hotele, trgove. Ova situacija donekle se mo┼że ubla┼żiti gra─Ĺenjem podzemnih gara┼ża.

Prema podacima Republi─Źkog zavoda za statistiku u Beogradu je u 2017. godini registrovano novih 50 hiljada automobila, ┼íto je apsolutni rekord otkada se vodi evidencija!

Pretvoreno u procente, Beogra─Ĺani su pro┼íle godine kupili 17% vi┼íe vozila nego 2016, sa tendencijom da se ovaj trend nastavi. Da ─çe to biti slu─Źaj pokazuju i saobra─çajne analize i planovi koje je lane izradio Grad BEOGRAD, na osnovu kojih se prognozira da ─çe se do 2033. broj vozila na prestoni─Źkim ulicama pove─çati za neverovatnih 39 odsto, ┼íto ─çe dodatno zakr─Źiti saobra─çaj na klju─Źnim pravcima u gradu, kako u jutarnjem, tako i u popodnevnom ┼ípicu.

Podzemne gara┼że - Efikasno re┼íenje za problem parkiranja

Podzemne gara┼że – Efikasno re┼íenje za problem parkiranja, foto: www.pixabay.com

Zbog svega toga bi─çe neophodno realizovati ve─ç najavljene velike saobra─çajne projekte: dva tunela, dva nova mosta, zavr┼íetak obilaznice oko Beograda, metro, ali i izgradnju podzemnih gara┼ża o kojoj se sve glasnije govori. Naime, Grad Beograd jesenas je objavio javni poziv za dodelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, odr┼żavanje i prenos vlasni┼ítva nad ─Źetiri podzemne gara┼że na teritoriji prestonice.

U pitanju su gara┼że na Studentskom trgu, na Trgu republike, u Vlajkovi─çevoj i u Fru┼íkogorskoj ulici koje bi trebalo da budu izgra─Ĺene do kraja 2021. godine. Vrednost projekta okvirno je procenjena na iznos izme─Ĺu 35 i 40 miliona evra, budu─çi da u gara┼żama za koje jo┼í nije izdata gra─Ĺevinska dozvola (Trg republike, Vlajkovi─çeva, Fru┼íkogorska) ukupan broj parking mesta tek treba da bude utvr─Ĺen u skladu sa ugovorom o koncesiji.

Rok trajanja koncesije je 40 godina, a prema uslovima pogodbe koncesionar, koji ─çe u tom periodu upravljati gara┼żama, obavezuje se da Gradu pla─ça dvodelnu koncesionu naknadu – prvi deo jednokratno po finansijskom zatvaranju projekta, a drugi godi┼ínje kao fiksnu naknadu po broju parking mesta u svakoj gara┼żi koja je pu┼ítena u rad. Ne ra─Źunaju─çi gara┼żu u nedavno otvorenom tr┼żnom centru ÔÇťRaji─çevaÔÇŁ sa 450 mesta, u centru Beograda u ovom trenutku postoji svega ┼íest velikih javnih gara┼ża – Obili─çev venac, Masarikova, Narodni front, kod „Politike“, kod Beton hale i gara┼ża kod gradske skup┼ítine koja je od nabrojanih jedina podzemna.

//Ideja je da se izgradnjom nove ─Źetiri podzemne gara┼że u gradskom jezgru dobije ukupno 1900 novih parking mesta koja se napla─çuju, a da se istovremeno uspe u nameri da se taj prostor, po uzoru na svetske metropole, pretvori u pe┼ía─Źku zonu i u potpunosti stavi na raspolaganje pe┼íacima.

Kako je suma od 40 miliona evra iznos koji bi predstavljao veliki udar na gradski bud┼żet, kao pogodan model za realizaciju ovog projekta izabrano je javno-privatno partnerstvo u kom Grad nudi parcele, a investitor na sebe preuzima projektovanje, finansiranje, upravljanje i odr┼żavanje gara┼ża od kojih ─çe narednih 40 godina ubirati profit, a nakon isteka koncesionog perioda objekte vratiti gradu.

Komparativnom analizom situacije u okru┼żenju name─çe se zaklju─Źak da u Srbiji nere┼íen problem parkiranja itekako postoji, ali je, ispostavlja se, kod ve─çine na┼íih ÔÇťkom┼íijaÔÇŁ stanje jo┼í nepovoljnije. Tako na primer Parking servis PODGORICA, dru┼ítvo osnovano aprila 2007. godine, raspola┼że sa 5019 parking mesta, od ─Źega 3085 na op┼ítim parkirali┼ítima po zonama, 1237 mesta na parkirali┼ítima sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila, i 697 u gara┼żama od kojih nijedna nije podzemna.

Podzemne gara┼że - Efikasno re┼íenje za problem parkiranja

Podzemne gara┼że – Efikasno re┼íenje za problem parkiranja, foto: www.pixabay.com

Parking prostor jedan je od oskudnijih resursa u glavnom gradu Crne Gore, pa gra─Ĺani ─Źesto svoja vozila parkiraju i na mestima koja nisu predvi─Ĺena za to, kao ┼íto su trotoari i zelene povr┼íine, ─Źime ponekad ugro┼żavaju druge u─Źesnike u saobra─çaju. Podgori─Źani kao jedino re┼íenje za hroni─Źni nedostatak parking mesta i spre─Źavanje daljeg devastiranja ionako malog broja zelenih povr┼íina percipiraju izgradnju podzemnih gara┼ża, koja bi ustvari bila deo strategije pretvaranja centra i dela grada preko Mora─Źe u pe┼ía─Źku zonu.

Na prvu podzemnu gara┼żu jo┼í neko vreme mora─çe da sa─Źekaju i gra─Ĺani SARAJEVA, mada su oni ne┼íto bli┼żu ostvarenju cilja. Jo┼í 2013. godine predstavljen je plan izgradnje dvoeta┼żne podzemne gara┼że povr┼íine 5000 kvadratnih metara sa 155 parking mesta u blizini gradske ve─çnice, ali njegovo ostvarenje prolongiralo je pronala┼żenje strate┼íkog partnera. Na kraju se odustalo od javno-privatnog partnerstva i donela odluka da se radovi vredni 6,5 miliona KM finansiraju iz kredita Saudijskog fonda za razvoj, a da gara┼ża bude uknji┼żena na op┼ítinu Stari Grad, koja ─çe ujedno jedina i prihodovati od nje. Nadzemni deo zami┼íljen je kao vi┼íenamenski trg sa parkom i de─Źijim igrali┼ítem, na kome ─çe biti postavljena i bina za odr┼żavanje kulturno-zabavnih manifestacija tokom ─Źitave godine. Radovi bi trebalo da po─Źnu ovog prole─ça. Sa najvi┼íe podzemnih gara┼ża u regionu mo┼że se pohvaliti ZAGREB, koji je ubedljivi lider sa ─Źak 15 podzemnih gara┼ża i 7204 parking mesta. Od toga je pet javnih gara┼ża, a ostale su u sklopu tr┼żnih centara, hotela, bolnice i kongresnog centra.

Tipi─Źnom Evropljaninu u proseku treba vi┼íe od tri minuta kru┼żenja po centru grada u potrazi za praznim parking mestom. Tom prilikom ne samo ┼íto se stvara saobra─çajna gu┼żva i poja─Źava tenzija me─Ĺu voza─Źima, ve─ç se na ograni─Źenom prostoru emituje velika koli─Źina ugljen dioksida, jednog od najve─çih zaga─Ĺiva─Źa vazduha. Na Starom kontinentu, ali i u ostatku razvijenog sveta, primetna je te┼żnja da se parkinzi, koje nazivaju ÔÇťbetonskim rugobamaÔÇŁ, odstrane iz centralnog podru─Źja velikih gradova, kako bi se promovisalo pe┼ía─Źenje, vo┼żnja bicikla, ┼żivot bez buke i izduvnih gasova.

U SAD-a primenjen je recept drasti─Źnog poskupljenja cene parkiranja kako bi se gra─Ĺani naveli da svoja vozila ostavljaju u udaljenijim kvartovima gde je ono jeftinije, a nadalje se kre─çu metroom ili pe┼íice. S druge strane, grad CIRIH je jo┼í dekretom iz 1996. godine zabranio izgradnju novih parkinga, koji je implementiran tako da investitor koji ┼żeli da izgradi parking ima obavezu da isti toliki broj parking mesta ukloni sa gradskih ulica. U KOPENHAGENU su se odlu─Źili za gra─Ĺenje novih podzemnih gara┼ża po obodu grada, i time smanjili procenat ljudi koji autom putuju do posla sa 22% na 16%. Podzemne gara┼że su zaista dobro i prostorno rentabilno re┼íenje za redukovanje saobra─çaja, rastere─çenje centralnih gradskih zona i u┼ítedu prostora.

Jedna od interesantnijih je svakako robotizovana podzemna gara┼ża u DUBAIJU koja na oko deluje kao gara┼ża za jedno vozilo, ispod koje se zapravo krije objekat sa 765 parking mesta. Sve ┼íto voza─Ź treba da uradi je da vozilo doveze na platformu, koja ga zatim zahvaljuju─çi kompjuterskom softveru prebacuje do prvog slobodnog parking mesta. TOKIO kao vi┼íemilionski megalopolis tako─Ĺe ima problem sa gustinom saobra─çaja, a samim tim i sa prostorom za parkiranje. Jedan deo problema je re┼íen apelovanjem na stanovni┼ítvo da manje koristi ─Źetvoroto─Źka┼íe i na─Ĺe alternativno prevozno sredstvo za kretanje po gradu. To je, s druge strane, stvorilo potrebu za parkirali┼ítima za bicikle, jer je Tokio postao grad u kome ─Źak tre─çina populacije umesto automobila vozi bicikl. Jedan takav parking sastoji se od nadzemnog kioska za ostavljanje dvoto─Źka┼ía, odakle se uz pomo─ç roboti─Źke ruke spu┼ítaju i raspore─Ĺuju na neko od 144 raspolo┼żiva podzemna parking mesta.

Titulu grada sa najve─çom podzemnom gara┼żom na svetu, pak, valja dodeliti izraelskom gradu HAIFA. U njemu ─çete na─çi ogroman kompleks na tri nivoa sa neverovatnih 1500 parking mesta, sagra─Ĺen ispod zgrade medicinskog centra Rambam. Mo┼żda najfascinantnija ─Źinjenica u vezi sa ovom podzemnom gara┼żom jeste da se u slu─Źaju masovnog teroristi─Źkog napada, zemljotresa ili neke druge prirodne katastrofe brzo i efikasno mo┼że pretvoriti u pokretnu bolnicu sa 2000 le┼żajeva.

Autor: Jelena Mitrovi─ç, diplomirani novinar