Connect with us
Arhitektura

Savremeni sistemi ostakljenih fasada u modernoj arhitekturi

TEHNOMARKET
Energetski efikasne fasade

Staklene fasade imaju sve ve─çi zna─Źaj u modernoj arhitekturi gde, uz pomo─ç novih materijala i naprednih tehni─Źkih re┼íenja, efikasno zamenjuju tradicionalne materijale poput cigle, bloka ili betona. Dizajn ovakvih sistema, poput Tehnomarket Aluminik CS55 serije ostakljenih fasada, omogu─çava kompletno re┼íenje koje zadovoljava sve termoizolacione, akusti─Źne, ergonomske i estetske parametre savremene gradnje.

Ecobank headquarters, Accra, Ghana

Poslednjih godina Accra ubrzano postaje jedan od va┼żnijih trgovinskih i ekonomskih centara, kako Gane, tako i cele zapadne Afrike, ┼íto se mo┼żda najbolje reflektuje kroz ulaganja u izuzetne arhitektonske projekte, poput GACC, potpuno novog kargo terminala internacionalnog aerodroma, zgrade NCA – National Communication Authority ili impozantne upravne zgrade Ecobank-e, koja je za svoju novu centralu odabrala upravo ovaj dinami─Źni grad sa sjajnom perspektivom.

Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada / Tehnomarket d.o.o.

Ecobank headquarters, Accra, Ghana / Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada / Tehnomarket d.o.o.

Upravna zgrada Ecobank prostire se na više od 18.000m2 najsavremenijeg poslovnog prostora i predstavlja uspešnu studiju savremene gradnje i implementacije novih proizvoda u sferi arhitektonskih aluminijumskih sistema.

Svakako najupe─Źatljiviji element predstavlja gotovo 13.000m2 ostakljene aluminijumske fasade izvedene u Tehnomarket ALUMINIK CS55 Continual sistemu, dopunjenu perforiranim vertikalnim i fiksnim horizontalnim aluminijumskim brisolejima za kontrolisanu za┼ítitu od sunca, kao i zanimljivom double-skin ventilisanom fasadom od perforiranog aluminijumskog lima. Aluminik CS55 Continual poseduje dobre termi─Źke performanse koje idu do izuzetnih Ucw=0,64W/m2K, ┼íto je potvr─Ĺeno i testiranjem na presti┼żnom IFT Rosenheim institutu u Nema─Źkoj.

Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada postavljena je na ve─çem delu kompleksa kao dinami─Źni, slojeviti omota─Ź u obliku elipse u svojoj osnovi, dok u gornjoj zoni kule dominira specifi─Źna staklena kruna koja celokupnoj gornjoj konstrukciji daje posebnu transparentnost. Svakako jedna od fokalnih ta─Źaka, kruna predstavlja izuzetno zanimljiv detalj gde se staklena fasada produ┼żava iznad krovne ivice objekta u svojevrsni skulpturni element koji upe─Źatljivo nagla┼íava lu─Źni, gotovo organski oblik objekta i primarnog staklenog sloja. U samoj strukturi fasadnog rastera ritmi─Źki se smenjuju polja ve─çe i manje ┼íirine, ponovljena na svim slojevima fasade, slu┼że─çi kao okvir za instalaciju otvorivih prozorskih polja prema projektu. Ova igra elemenata dodatno je nagla┼íena naizmeni─Źnom panelnom ispunom uskih vertikalnih segmenata fasade, koji tonalno povezuju perforiranu DSF (Double Skin Facade) sa ostalim slojevima objekta u jednu integralnu, uravnote┼żenu celinu.

Ecobank headquarters, Accra, Ghana / Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada / Tehnomarket d.o.o.

Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada / Tehnomarket d.o.o.

Ecobank headquarters, Accra, Ghana / Aluminik CS55 Continual ostakljena fasada / Tehnomarket d.o.o.

DSF fasada oblo┼żena je Euramax limovima u Moonstone plavi─Źasto-zlatnoj zavr┼ínoj obradi, koji su postavljeni na jedinstvenu ÔÇ×custom madeÔÇť ┼ítapnu potkonstrukciju, namenski dizajniranu upravo za ovaj projekat. Ovakva potkonstrukcija, plastificirana u komplementarnom tonu, omogu─çava sigurno postavljanje perforiranih aluminijumskih panela sa znatnim izba─Źajem u odnosu na spoljnu ravan ostakljene fasade, i precizno trodimenzionalno pozicioniranje omota─Źa u prostoru tako da prati osnovnu konturu objekta.

Mogu─çnost uvo─Ĺenja specijalnih re┼íenja i kreiranja novih proizvoda za konkretnu namenu kroz saradnju sa Tehnomarketovim in┼żenjerskim timom jedna je od stvari koja je omogu─çila vode─çem arhitekti na projektu, gospodinu Mo Phala-i, jednom od direktora ARC Pratorie, da svoj koncept i inicijalni dizajn pretvori u jedan od najambicioznijih zavr┼íenih projekata u regionu ─Źitave zapadne Afrike.

Projekat Ecobank-e jasno nam pokazuje da doma─çi proizvodi, razvijeni i dizajnirani u Srbiji, i te kako mogu prona─çi primenu na velikim svetskim objektima, ┼íto predstavlja izvrsne vesti za na┼íe arhitekte i gra─Ĺevinare.

Tehnomarket logo

TEHNOMARKET d.o.o.
Skadarska 73, 26101 Pan─Źevo
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799
panel@tehnomarket.com
www.tehnomarket.com