Connect with us
Građevina

Sekači krenuli u pohod na medalje: Počinje WLC 2018

Marko NeÅ”ković, Goran Čamagić (JP SrbijaÅ”ume), Milan Zujić i Ljuban Žilić (JP VojvodinaÅ”ume), članovi nacionalnog tima Srbije, predvođeni Bobanom Milovanovićem, selektorom i Ivanom TomaÅ”evićem, tim liderom, učestvovaće na predstojećem 33. Svetskom prvenstvu za sekače (WLC 2018) koje se održava u Lilehameru (NorveÅ”ka) od sutra do 5. avgusta. Husqvarna, poznati Å”vedski brend za Å”umu i baÅ”tu i ove godine je ponosni sponzor takmičenja ali i srpskog tima.

Brzina, tehnika, bezbednost i kvalitet! Ovo su glavne osobine najboljih sekača sveta koje će se ocenjivati na predstojećem nadmetanju u takmičarskim disciplinama: okretanje vodilice i zamena lanca, kombinovano prerezivanje precizno prerezivanje, kresanje grana, obaranje stabala i u Å”tafeti (ā€žRelay raceā€œ).

Prema zvaničnim podacima organizatora, Svetske organizacije takmičara sekača motornim testerama (IALC) i NorveÅ”ke ruralne omladine (NRU) ovo takmičenje će okupiti 150 učesnika iz 29 zemalja, članica IALC: Austrija, Belorusija, Belgija, Hrvatska, Danska, Ekvador, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Japan, Letonija, LihtenÅ”tajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, NorveÅ”ka, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Å panija, Å vedska, Å vajcarska, ČeÅ”ka Republika, Ukrajina i Velika Britanija. Član IALC-a je i Udruženje Å”umarskih inženjera i tehničara Srbije.

-Pripremali smo se Å”est nedelja i svakodnevno vredno radili na svim disciplinama kako bismo u NorveÅ”ku otiÅ”li Å”to spremniji. Osim priprema koje smo sproveli na domaćem terenu na Jastrepcu i u Deliblatskoj peŔčari, učestvovali smo i na Husqvarna kampu u ČeÅ”koj i Husqvarna kupu Austrije, gde smo uradili dodatne provere. U dobroj smo takmičarskoj formi i nadamo se dobrim rezultatima ā€“ rekao je uoči odlaska Boban Milovanović, selektor nacionalnog tima Srbije i dodao da se nada da će biti ponovljen uspeh sa prethodnog Svetskog prvenstva, održanog u Poljskoj pre dve godine, gde su osvojene dve medalje: u disciplini ā€žkresanje granaā€œ i Å”tafeti (ā€žRelay raceā€œ).

Domaćin narednog, 34. Svetskog prvenstva za sekače biće Beograd, 2020. godine gde će se ponovo okupiti elita profesionalaca u seči iz celog sveta i to nakon 50. godina od osnivanja prvog takmičenja koje su zajedno realizovale SFRJ i Mađarska 1970. godine.