Connect with us
Budu─çnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: otvaranje Ju┼żnog kraka Koridora 10, azbest, Srbija se popela na Duing Biznis listi

U ovonedeljnom preseku iz domena gra─Ĺevinskog sektora ne mo┼żemo, a da se ne dotaknemo jedne najave koja je dugo ─Źekana u na┼íoj zemlji. Naime, Ju┼żni krak Koridora 10 od Ma─ĹarskđÁ do SđÁvđÁrnđÁ MakđÁdonijđÁ komplđÁtno jđÁ gotov i u subotu ─çđÁmo ga svđÁ─Źano pustiti u saobra─çaj.“ Ovo je najavila ministarka gra─Ĺevine, saobra─çaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlovi─ç i dodala: „Napravili smo auto-put za narod i pokazali da umđÁmo da zavr┼íimo stvari, kao ┼íto smo i obđÁ─çaliÔÇť. Ona jđÁ, gostuju─çi u jutarnjđÁm programu TV Prve ranije ove sedmice, istakla da jđÁ Srbija kona─Źno povđÁzana auto-putđÁm od Horgo┼ía do PrđÁ┼íđÁva i da jđÁ izgra─ĹđÁn najsavrđÁmđÁniji auto-put, po svim đÁvropskim i svđÁtskim standardima, tđÁ da ─çđÁ otvaranjđÁ Koridora 10, poslđÁdnjđÁ dđÁonicđÁ kroz GrdđÁlicu, omogu─çiti mnogo vđÁ─çi protok saobra─çaja. Mihajlovi─ç je rđÁkla da jđÁ Srbija danas prđÁpoznata kao najbr┼ża ruta i da jđÁ 2018. kroz na┼íu zđÁmlju pro┼ílo 56 miliona automobila, odnosno 20 miliona vi┼íđÁ nđÁgo 2014. godinđÁ.

Zdravo stranovanje, pored energetske efikasnosti, je tema koja sve vi┼íe biva eksploatisana na globalnom nivou u smislu da se tra┼że re┼íenja koja bi omogu─çila gra─Ĺanima da ┼żive u zdravim objektima. U tom smislu je PKS dala svoj doprinos ovoj temi u Srbiji i organizovala radionicu na temu: Mapiranja azbesta kao izuzetno ┼ítetnog materijala po zdravlje ljudi i postupcima za njegovo sigurno uklanjanje.

U na┼íoj zemlji se trenutno radi na izradi propisa o pravilnom i sigurnom na─Źinu uklanjanja azbesta i kartoteke, odnosno inventara objekata, procene prisutnosti azbesta i njegovog uticaja na ljudsko zdravlje i okolinu. Ina─Źe, azbest je mineral koji se godinama koristio u proizvodnji gra─Ĺevinskog materijala za pokrivanje krovnih povr┼íina, izolacionih plo─Źa i vodovodnih cevi. Dokazano je da dugoro─Źno izlaganje azbestnim ─Źesticama, kao ┼íto je azbestna pra┼íina koja nastaje prilikom izvo─Ĺenja gra─Ĺevinskih radova, mo┼że uzrokovati bolesti kao ┼íto su karcinom plu─ça, tumor pleure, azbestozu i razne druge bolesti opne plu─ça. S tim u vezi, i u Srbiji je kao i u Evropskoj uniji potpuno je zabranjena proizvodnja i promet svih vrsta azbestnih vlakana.

U okviru radionice predstavnici internacionalne kompanije ÔÇ×KIWAÔÇť koja dolazi iz Holandije podelili su svoja iskustva u oblasti uklanjanja azbesta. Ova kompanija, koja posluje u preko 40 zemalja i zapo┼íljava preko 4.700 ljudi, osnovala je svoje predstavni┼ítvo i u na┼íoj prestonici, u ─Źijem ─çe sastavu biti osnovana laboratorija za ispitivanje prisustva azbestnih ─Źestica u gra─Ĺevinskim materijalima.

Gra─Ĺevinske dozvole

Srbija je, prema poslednjim informacijama, na 48. mestu Duing Biznis 2019 liste Svetske banke po uslovima poslovanja. Kako bismo napravili pore─Ĺenje pomenu─çemo da je u poslednje tri godine na┼ía zemlja napravila je drasti─Źan skok u kategoriji dobijanja gra─Ĺevinskih dozvola, jer smo sa 36. mesta u 2017. godini stigli na 11. poziciju.

U najnovijem izve┼ítaju pomenuto je i da su reforme u ovoj oblasti doprinele lak┼íem poslovanju i da je za dobijanje gra─Ĺevinske dozvole u Srbiji sada potrebno pro─çi kroz 11 procedura koje traju 106 dana, dok je indeks kontrole kvaliteta gradnje pove─çan sa 13 na 14 (na skali do 15).

Tomas Lubek, regionalni menad┼żer IFC-a za centralnu i jugoisto─Źnu Evropu, rekao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olak┼íala dobijanje gra─Ĺevinskih dozvola, a taj napredak potvr─Ĺuju i podaci Sekretarijata za urbanizam grada Beograda. Naime, ve─ç tre─çu godinu zaredom (u peridu od 2016. do 2018. godine) pove─çava se broj izdatih gra─Ĺevinskih dozvola za oko 60 odsto, a broj lokacijskih uslova je vi┼íe nego dupliran. Prema re─Źima zamenika gradona─Źelnika Beograda, tri uzastopne godine grad Beograd izdaje gra─Ĺevinske dozvole za vi┼íe od milion kvadrata.