Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Hidroelektrane na Balkanu, radijatori i sun─Źeva energija i novi zakon

Od ekologije do osiguranja. Tako bismo ukratko rezimirali sedmicu za nama. O─Źito smo sv bli┼żi evropskim zakonima i aktima koji bi trebalo da olak┼íaju ovu sferu i ubrzaju odre─Ĺene procedure. Ohrabruje svakako i sve ve─ça svest o zna─Źaju obnovljivih izvora energije.

Evropa planira gradnju preko 8.700 Hidroelektrana

┼áto se ti─Źe hidroelektrana, trenutno u Evropi radi 21.387 hidroelektrana, dok se planira izgradnja ili se je ista ve─ç u toku za jo┼í 8.779, uglavnom na Alpima i Balkanu. Ina─Źe, ovo su rezultati prvog panevropskog popisa postoje─çih i planiranih hidroelektrana.

Kako su protekle sedmice upozorile nevladine organizacije „Juronej─Źer“ i „Rivervo─Ź“, novom izgradnjom ranije netaknute reke, posebno na Balkanu, bi─çe uni┼ítene. Pored toga, oko 2.500 projekata hidroelektrana planira se u za┼íti─çenim podru─Źjima, uglavnom u nacionalnim parkovima ili za┼íti─çenim podru─Źjima iz EU mre┼że Natura 2000.

Naime, podaci iz izve┼ítaja ukazuju na 946 hidroelektrana u Srbiji – 85 postoje─çih, 830 planiranih i 31 u izgradnji, ukupno 105 na Kosovu, 692 u Albaniji, 426 u Bosni i Hercegovini. Najvi┼íe hidroelektrana u Evropi je, o─Źekivano, u Nema─Źkoj – 4.839, a slede Austrija (4.485), Francuska (2.663), Norve┼íka (2.453). U studiji koju su poru─Źili organizacije „Juronej─Źer“, „Rivervo─Ź“, Svetski fond za prirodu i Grupa za prou─Źavanje teritorije i ambijenta, isti─Źe se neuspeh vlada u EU i van EU da za┼ítite reke i biodiverzitet i dokumentuje nepo┼ítovanje zakona EU, posebno Okvirne direktive o vodama.

Hidroelektrana

hidroelektrana/ Foto:pixabay.com

Radijatore u Srbiji uskoro bi moglo da greje sunce

Protekle sedmice obradovala nas je vest da bi radijatore doma─çinstava u Srbiji uskoro bi moglo da greje sunce, geotermalni izvori, toplota iz otpada, biogas ili biomasa. Gradovi i op┼ítine kroz Program obnovljivih izvora u daljinskom grejanju i hla─Ĺenju u Zapadnom Balkanu mogu da obezbede sredstva za izradu studija i razvoj projekta. Evropska banka za obnovu i razvoj i Vlada Austrije za ove namene odvojile su ─Źetiri miliona evra donacije. Toplane u pet lokalnih samouprava u Srbiji vrlo su blizu da deo toplotne energije obezbede na ovaj na─Źin, ─Źime bi znatno smanjile emisiju ┼ítetnih gasova. I to po istoj ceni grejanja.

Pan─Źevo, Bor i Novi Sad analiziraju da li je mogu─çe da, umesto gasa ili uglja, radijatore zagrevaju i uz pomo─ç velikih solarno-termalnih postrojenja, dok gradovi Valjevo i ┼áabac vagaju mogu li da upotrebe toplotne pumpe koje bi koristile toplotu iz postrojenja za preradu otpadnih voda.

Dilemu ima li Srbija dovoljno sunca da nam ono dogreva i stanove zimi, stru─Źnjaci otklanjaju primerom Danske koja ima 30 odsto manje sun─Źanih sati, a ovakvi sistemi tamo uveliko funkcioni┼íu. Uz solarne panele izra─Ĺivali bi se sezonski ukopani rezervoari u kojima bi se voda do oktobra zagrejala do temperature do 90 stepeni Celzijusa. Taman spremna za siguran i ekonomi─Źan start sezone.

Naj─Źe┼í─çe povrede na radu sa smrtnim ishodom de┼íavaju se u oblasti gra─Ĺevinarstva

Gra─Ĺevina / foto: pixabay.com

Poslodavci ─çe morati da osiguraju sve radnike

Kada se radi o sumiranju rezultata tr┼żi┼íte osiguranja ─çe ovu godinu zavr┼íiti rastom od oko ┼íest odsto. Kako je obja┼ínjeno na srpskim Danima osiguranja u Aran─Ĺelovcu, tome pogoduju ekonomski uslovi. Na ovom skupu najavljeni su i novi oblici obaveznog osiguranja.

Za one koji rade rizi─Źne poslove i sve zaposlene, dobra vest je da ─çe novi zakon o osiguranju od povreda na radu, obavezati svakog poslodavca da osigura radnike. Zakon se najavljuje za prole─çe, nadle┼żni ka┼żu da to nije dodatni namet poslodavcima. Ipak, i bez tog sigurnog prihoda, ova godina je za sektor osiguranja jedna od uspe┼ínijih. Osiguravaju─ça dru┼ítva bele┼że ve─çi broj prigovora, ali na te prigovore br┼że reaguju. Uz iskustvo poplava iz 2014. godne i zemljotresa u okru┼żenju u─Źesnici skupa, razmatraju mogu─çnosti partnerstva dr┼żave i osiguravaju─çih kompanija u naknadi takvih ┼íteta.