Connect with us
Novosti

Do 2040. godine 40 odsto elektri─Źne energije iz OIE – najavljeno iz PKS

Saradnja izraelskih i srpskih kompanija na polju obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske tranzicije, koja je goru─ça globalna tema, jo┼í je jedan korak vi┼íe na unapre─Ĺenju investicionih i ukupnih privrednih veza Srbije i Izraela, rekao je Marko ─îade┼ż, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju konferencije „Obnovljivi izvori energije – Prilike i mogu─çnosti za Srbiju i Izrael“.

Plan je da u na┼íem energetskom miksu do 2040. godine 40 procenata proizvodnje elektrni─Źne energije bude iz OIE, a u dostizanju tog cilja izraelska iskustva bi─çe dragocena, poru─Źuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovi─ç.

Gotovo svaka kompanija u Srbiji nastoji da na neki na─Źin integri┼íe OIE u svoje poslovne planove, smanjuju─çi energetske tro┼íkove. To je deo privrednog ambijenta, nije lako, nije jednostavno, ali moderan zakonodavni okvir pru┼ża znatne mogu─çnosti, rekao je ─îade┼ż. O─Źekuje i nove izraelske investicije u ovom sektoru.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan isti─Źe da ekonomski odnosi zaostaju za dobrom bilateranom saradnjom, ali da su aktivnosti ambasada, kao predstavni┼ítva PKS u Jerusalimu usmerene na povezivanje kompanija i zajedni─Źke poslove i partnerstva. Sektor OIE, po njegovim re─Źima, ima veliki potencija za saradnju.

„Radimo na ve─çim investicijama i dolasku izraelskih kompanija, jer ovde postoji ogroman potencijal. Jedna kompanija je ve─ç ovde i radi“, rekao je Vilan i zahvalio PKS na otvaranju Predstavni┼ítva u Jerusalimu uz o─Źekivanje da ─çe to podsta─çi investicije.

Aleksandar Nikolić, direktor predstavništva PKS u Izraelu, ocenjuje da su izraelska iskustva i rešenja u upotrebi OIE i srpska infrastruktura i znanje dobitna kombinacija za uspešne projekete u ovom sektoru.

Konferencija u PKS, okupila je veliki broj energetskih stru─Źnjaka, predstavnika kompanija i poslovne zajednice koji su bili u prilici da se upoznaju sa izraelskim investitorima zainteresovanim za ulaganje i partnerstvo u obnovljivim izvorima energije u Srbiji, primerima primene izraelske tehnologije, kao i pove─çanjem efikasnosti.

Upotreba energije sunca i vetra u energetskom miksu Srbije trenutno je svega 3,5 odsto. U svetu se u 2022. godini predvi─Ĺa rast potencijala OIE od osam odsto.

Izvor: www.pks.rs