Connect with us
Novosti

AUKCIJA za NURDOR organizaciju: Prva ÔÇ×Stolova─Źa AA9ÔÇŁ na ArchyEnergy 2024 doga─Ĺaju

Po─Źetak aprila u Novom Sadu obele┼żi─çe prvi sajam i stru─Źna konferencija na temu zelene arhitekture i energetske efikasnosti u gra─Ĺevinarstvu. ArchyEnergy 2024, odr┼ża─çe se 8. i 9. aprila u Master Centru Novog Sada. Tokom dva dana trajanja, posetioci ─çe imati priliku da posete izlo┼żbu sa preko 30 renomiranih kompanija koje ─çe predstaviti svoje proizvode i usluge. Organizatori, u saradnji sa vode─çim gra─Ĺevinskim ─Źasopisima i portalima ÔÇ×grenefÔÇť, ÔÇ×PodoviÔÇť i ÔÇ×Prozori+VrataÔÇť, nagove┼ítavaju inspiraciju i vredne informacije za sve u─Źesnike.

Stru─Źna dvodnevna konferencija okupi─çe vrhunske stru─Źnjake, predstavnike vode─çih kompanija, investitore i institucije u oblasti arhitekture i gra─Ĺevinarstva. Celokupan doga─Ĺaj ─çe pru┼żiti jedinstvenu priliku za inspirativne razgovore, plodnu saradnju i razmenu najnovijih trendova, inovacija i poslovnih kontakata.

AUKCIJA na ArchyEnergy konferenciji

Nakon brunch pauze, u toku prvog dana konferencije (8. April, ponedeljak), odr┼ża─çe se aukcija za prvu stolova─Źu modernog dizajna. Ova jedinstvena stolica, ÔÇ×Stolova─Źa AA9ÔÇť ─Źiji dizajn poklanja Synthesis Quatro, profesionalna arhitektonska kompanija sa sedi┼ítem u Novom Sadu, predstavlja redizajn i inovativan pristup tradicionalnim komadima name┼ítaja Svi prihodi od ove aukcije bi─çe donirani u dobrotvorne svrhe organizaciji NURDOR, nacionalnom udru┼żenju roditelja dece obolele od raka.

Kulturna ikona sa dubokim korenima

Stolova─Źa je stolica koja poti─Źe iz crnogorsko-srpske tradicije i predstavlja va┼żan deo kulturne ba┼ítine ovih regiona. Istorija stolova─Źe je duboko povezana sa tradicionalnim zanatstvom i na─Źinom ┼żivota ljudi u pro┼ílosti. Legenda koja je okru┼żuje govori da ova stolica simbolizuje klju─Źne karakteristike i vrednosti svog naroda, isti─Źu─çi stabilnost, izdr┼żljivost i snagu kao temeljne osobine koje su oduvek bile cenjene i po┼ítovane.

Kroz protekle vekove, stolica je igrala va┼żnu ulogu u ┼żivotu zajednice, slu┼że─çi kao simbol tradicije, povezanosti s pro┼ílo┼í─çu i identitetom. Njena jednostavna, ali efikasna konstrukcija odra┼żava majstorstvo stolara tog vremena, sa spojevima koji su se pravili tradicionalnim tehnikama ─Źepovanja drveta, dok su ornamentika i detalji bili ru─Źno izra─Ĺivani, nagla┼íavaju─çi estetiku i bogatstvo lokalne kulture. Iako su se tokom vekova menjali trendovi, stilovi i tehnologije, ova stolica je odolevala zaboravu, ostaju─çi autenti─Źna i po┼ítovana kao simbol tradicije.

Dizajn stolova─Źe kroz vekove

Tokom vremena, dizajn stolova─Źe se nije znatno menjao, zadr┼żavaju─çi svoje osnovne karakteristike i funkcionalnost.

U skladu s modernim zahtevima i potrebama savremenog doba, odlu─Źeno je da se pristupi redizajniranju ove ikoni─Źne stolice. O─Źuvanje njenih su┼ítinskih karakteristika, poput trostrukih nogu i jednostavnog oblika, postalo je imperativ, ali uz dodatak novih elemenata koji bi je u─Źinili funkcionalnijom i estetski prihvatljivijom za dana┼ínje korisnike.

Redizajn je podrazumevao pa┼żljivo odabrane materijale kako bi se postigla optimalna ravnote┼ża izme─Ĺu tradicionalnog i modernog. Drvo je zadr┼żano kao osnovni materijal, ne samo zbog svoje autenti─Źnosti ve─ç i zbog ekolo┼íkih vrednosti koje nosi. U procesu redizajniranja, posebna pa┼żnja je posve─çena detaljima poput linija, oblika i ergonomije kako bi se postigla harmonija izme─Ĺu tradicionalnog nasle─Ĺa i modernih estetskih standarda. Uz to, inovativni pristupi u proizvodnji omogu─çili su stvaranje monolitne stolice koja se mo┼że prilagoditi razli─Źitim prostorima i enterijerima, ─Źime je osigurana njena ┼íira upotrebljivost i prilagodljivost savremenom na─Źinu ┼żivota.

Most izme─Ĺu pro┼ílosti i budu─çnosti

Kona─Źni cilj redizajniranja ove ikoni─Źne stolice nije samo o─Źuvanje tradicije ve─ç i stvaranje mosta izme─Ĺu pro┼ílosti i budu─çnosti, spajaju─çi vrednosti nasle─Ĺa sa zahtevima savremenog doba. U tom duhu, nova stolica ne predstavlja samo komad name┼ítaja ve─ç simbol trajne vrednosti, funkcionalnosti i estetike koji ─çe nad┼żiveti trendove i ostati inspiracija za budu─çe generacije.

Kupovinom ove jedinstvene stolice, u─Źesnici ─çe podr┼żati inovativan pristup tradicionalnim komadima name┼ítaja i doprineti humanitarnom radu NURDOR-a.

Vidimo se 8. i 9. aprila u novosadskom Master Centru.