Connect with us
Novosti

Sada je posebno važno obratiti pažnju na kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima

Sa porastom temeratura, svake godine raste i broj osoba koje imaju respiratorne probleme, kao i alergijske reakcije. Dešava se da čak i oni koji nikada ranije nisu imali tegobe, odjednom dobiju alergijske reakcije tokom proleća i leta. Vazduh koji udišemo i čiji se kvalitet, usled raznih faktora, pogoršava svake sezone, jedan je od razloga za to.

Klimatske promene i zagađenost su primarni ekološki problemi koji uzrokuju mnogobrojne zdravstvene tegobe. Rešavanje ovih problema je dug i naporan proces koji će trajati više decenija, ali mnogi od nas nemaju toliko vremena. Zato je veoma važno da svi aktivno radimo na širenju svesti i prevenciji kako bismo predupredili negativne posledice.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, polenizacija i zagađenje u Srbiji su veoma visoki, a to potvrđuju i mnoge evropske i svetske organizacije. Snežana Šundić – Vardić, predsednica udruženja ”Alergija I ja” kaže da osim ”dežurnih krivaca” – polena, prašine i grinja – postoji mnogo uzroka alergijskih sipmtoma o kojima se skoro uopšte i ne govori, ali im je zajedničko da svi dolaze iz vazduha. Neki spoljni alergini su periodični dok su drugi stalno prisutni i ne možemo im pobeći.

Tihe ubice iz vazduha su čestice poput PM 2.5 i PM 10,i predstavljaju prašinu manju od 10 mikrona i mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, Osim njih tu su i crni dim, NO2, grube čestice i SO2, dok unutrašnji alergeni, osim prašine i grinja, mogu biti još i dlaka kućnih ljubimaca, buđ i plesni. Sve to može uticati na pojavu alergijskih simptoma”, kaže Snežana.

Ne možemo mnogo da utičemo na kvalitet vazduha napolju, ali zahvaljujući tehnološkim inovacijama iz kompanije LG, sada postoje napredni klima uređaji sa 2-u-1 sistemom, za hlađenje i filtriranje vazduha, DUALCOOL&PURE gde Dual Protection sistem filtracije efikasno eliminiše 99.9 odsto štetnih čestica veličine do 10 mikrometara, među kojima su i alergeni. Oim toga, tu je i jonizator plazme Plasmaster Ionizer + koji oslobađa preko tri miliona jona u kratkom roku. Joni se vežu za štetne čestice i na taj način sterilišu vazduh i okolne površine, istovremeno neutrališući mirise, tako da konačno možemo ”odahnuti” u svojim domovima.

Snežana kaže da na ovo treba gledati kao ulaganje u sopstveno zdravlje zato što „ovi aparati doprinose kako čistijem vazduhu, eliminisanjem aerozagađenih čestica i polena, tako i stvaranju čistije kućne atmosfere sprečavanjem nagomilavanja prašine, grinja, buđi i plesni što pomaže u prevenciji nastanka i razvoja mnogih oboljenja: atopijskog ekcema, alergijskog rinitisa, astme, gripa, bronhitisa i alergija.”

Naravno da se treba držati i nekoliko pravila kako bi dodatno eleminisali alergene i štetne čestice u našim domovima. Snežana savetuje uklanjanje suvišnog tekstila, kao što su zavese, tepisi, plišane igračke, svi materijali gde se prašina lako zadržava. Treba redovno održavati higijenu prostora u kome se boravi uz stalno provetravanje. To se svakako odnosi i na kućne ljubimce, naročito po povratku iz šetnje. Preporučuje se i često okretanje, provetravanje i čišćenje dušeka i jastuka, a veoma je poželjno prati ih u veš mašinama koje imaju AllergyCare tehnologiju. Obavezno izbegavajte cigarete, mirisne sveće i osveživače vazduha.

Ako se budemo strogo pridržavali ovih pravila i pritom redovno koristili neku od LG klima uređaja sa Dual Protection sistemom filtracije, boravak u prostoriji će nam biti neuporedivo prijatniji i bezbedniji. To ne važi samo za prevenciju, nego i za ublažavanje tegoba kod ljudi koji već imaju alergije, jer „kvalitet vazduha utiče na smanjenje alergijskih simptoma, astme, atopijskog dermatitisa i pozitivno utiče na razvoj alergijskog marša usporavajući ga i menjajući njegov tok”, savetuje Snežana.

Nezavisno od uzrasta, pola i trenutnog zdravlja, svima nam je neophodan čist vazduh, a pošto će mnogi preskočiti odmor ove godine, sada je pravi trenutak da uložite u svoje zdravlje.

Više informacija na https://www.lg.com/rs/klima-uredaji