Connect with us
Arhitektura

Dizajner projektom „miri“ Severnu i Južnu Koreju!

Diplomirani dizajnerski akademik Eindhoven Soioun Kim želi da podstakne veću interakciju između građana Severne i Južne Koreje stvaranjem niza arhitektonskih struktura duž granice. Kim je svojim projektom zamislio seriju od 25 različitih objekata koji bi bili postavljeni između rivalskih zemalja.  Svako bi formirao „neutralnu zonu“, gde bi se građani sa obe strane granice mogli upoznati i komunicirati.

Takođe je stvorio izmišljenu turističku agenciju koja bi podstakla posete. „To bi pomoglo redefinisanju odnosa između Južne i Severne Koreje kao harmoničnog suživota i čak i otvaranja puta ka jedinstvu“, objasnio je dizajner.

Kim je do ove ideje došao nakon istraživanja Panmunjoma, bivšeg sela na granici između Severne i Južne Koreje. To je mesto gde su 1953. godine dve zemlje potpisale sporazum u cilju okončanja korejskog rata. Samo jedna od tih zgrada ostala je i danas i trenutno funkcioniše kao mirovni muzej. Prema Kimu, to je jedino mesto duž cele granice, gde se građani obe nacije mogu upoznati.

Njegov projekat predlaže stvaranje više ovih lokacija. Nazvan Blue Neutralized Zone, obuhvata niz neobičnih destinacija, od sferičnog kafića i restorana do dečijeg igrališta. Drugi dodaci uključuju verski hram, zabavni park, čak i frizerski salon.

Inače, Kim je ovaj projekat predstavio na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu, nastupom tokom holandske nedelje dizajna. Dizajner priznaje da je svestan da projekat verovatno neće uskoro postati stvarnost , ali on ne misli da je on  nerealan u budućnosti. „Ja sam optimista, a ovo je optimističan scenario u budućnosti“, rekao je on za Dezeen.com. „Samo pre 10 godina mi smo imali nekoliko zajedničkih okruga, nadam se da ćemo to ponovo imati.“

Ne znamo da li će ovo uspeti, ali svakako odajemo priznanje ovom čoveku koji, onako kako on najbolje zna, daje doprinos pomirenju ova dva, rekli bi neki, ista naroda.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com