Connect with us
Enterijer

Feng shui saveti za uređenje dnevne sobe

Najpre, važno je da istaknemo da je dobra feng shui dnevna soba spokojno, gostoljubivo i umirujuće utočiÅ”te u kojem biste trebali da se izolujete i odmorite.

Ako imate dnevnu sobu koja je previÅ”e mala ili previÅ”e velika, neregularnog oblika, ona neće dozvoliti energiji da teče. Zato je važno znati da dnevni boravak dizajniram feng shui principima ne bi trebalo da bude veći od trpezarije, niti da se nalazi na drugom kraju kuće.

NameÅ”taj – raspored

Pri pravljenju rasporeda počnite sa najvećim komadom nameÅ”taja, sofom ili kaučom. VaÅ” prioritet treba da bude da postavite leđa sofe uz čvrstu povrÅ”inu zida jer drugačije, po feng shuiju nećeti imati podrÅ”ku u životu. Manje sofe mogu biti postavljene tako da imaju prozor iza sebe, ali glavna i najveća ne.

JoÅ” jedno važno pravilo – budite sigurni da uvek možete da vidite vrata. Ako vam se vrata nalaze iza leđa to može prouzrokovati mnogo propuÅ”tenih Å”ansi u životu i izazvati ružna iznenađenja. Ako nikako ne možete postavkom nameÅ”taja da gledate u vrata možete postaviti ogledalo na pametan način. Kako god ovo da uradite, potrudite se da ne vidite svoj odraz onda kada stojite na vratima.

Po feng shuiju, ugaone garniture treba izbegavati, jer njihov oblik, kako kažu, podseća na vrhove otrovnih strela.

ogledalo

Foto: Umberto Barone

Akvarijum u dnevnoj sobi

Akvarijum u feng shui dnevnoj sobi može postati izvor uživanja i relaksacije. Vi se možete zavaliti i posmatrati kako drugi svet oživljava pred vaŔim očima s tim Ŕto kada postavite svoj akvarijum na severoistočnu stranu vaŔe dnevne sobe, vi zapravo privlačite bogatstvo i obilje u svoj dom? Voda ne bi trebalo da se postavlja na južnoj strani, a izbegavajte i držanje akvarijuma na zapadnoj kao i na severozapadnoj strani vaŔe prostorije.

Ogledalo kao centralna tačka

Odvažno i prelepo ogledalo može samo postati centralna tačka u feng shui dnevnoj sobi. Ogledalo, osim Å”to samo po sebi čini umetničko delo, u isto vreme dodaje začarani prostor i svetlost u dnevnom boravku zasnovanom na ovoj filozofiji. Najpogodnije je da ogledalo u dnevnoj sobi reflektuje pogled na biljke koje se nalaze napolju, reku, zelenilo ili strma brda. To je izvor velike ekspanzije čiste energije. Pogled koji se pruža na drveće unosi rast njenog toka, dok scenska planinska panorama donosi, po feng shuiju, dobre odnose. Pogled na vodu donosi prosperitet.

Slike pažljivo odaberite

Budite mudri prilikom kačenja fotografija u dnevnoj sobi, tačnije nemojte kačiti one koje prikazuju tugu, nasilje ili samoću. Na primer, fotografija žene koja gleda u jednu tačku će vas učiniti usamljenima. Na svoj zid postavite porodičnu fotografiju u metalnom ramu i na zapadnoj strani vaÅ”e feng shui dnevne sobe, Å”to će vam doneti sreću. Izbegavajte slike predatora, umesto toga postavite sliku konja na južni zid vaÅ”e prostorije kako biste privukli sreću slave i prepoznatljivosti.

Televizor nikako kao centar

Å to se TV-a tiče, feng shui ga ne smatra omiljenim predmetom u kući i naglaÅ”ava da vam on ne bude centar oko kojeg će se vrteti sve drugo. Ako ga već imate, ova drevna veÅ”tina uređenja prostora kaže da ga postavite u uglu dijagonalno, Å”to odlično odvlači pažnju od samog ekrana. Naime, kako obrazlaže feng shui, ne postoji ni jedan razlog zaÅ”to biste imali ogroman, crni televizor koji dominira vaÅ”im feng Å”ui dnevnim boravkom.

Dnevni boravak

Dnevni boravak

Biljke i njegov doprinos energiji

Zelene biljke, pogotovo one bujnije, mogu da popune prazan i usamljen ugao vaÅ”e feng shui dnevne sobe sa životom i vitalnoŔću. Dakle, bujno zelenilo na jugoistočnoj strani prostorije će uneti u nju bogatstvo i obilje, dok će ono smeÅ”teno na jugu da vam donose slavu i dobru, prepoznatljivu sreću. Zelene biljke na istoku će vam doneti dobro zdravlje i vitalnost dok feng shui savetuje da ne postavljate biljke na severnoj, severozapadnoj ili severoistočnoj strani vaÅ”e sobe.

Izvor: mojenterijer.rs