Connect with us
Budućnost

Prve baterije za električne automobile 2023. godine

Objavljeno

:

elektricni automobil punjenje

U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara. Predviđene kapitalne investicije su procenjene na približno milijardu evra.

Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije „Al Pack Group“ iz Subotice koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

ElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za nešto više od godinu dana započnemo i serijsku proizvodnju baterija“, kaže Ana Perović, menadžer razvoja.

Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike 29. novembar, čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visko-tehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, dodaje Perovićeva.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat). Za razliku od široko rasprostranjenih baterija, one ne sadrže kobalt i nikal. Namenjene su za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove.

Fabrika će, kaže Perovićeva, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina. Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 miliona.

„Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos biti i veći“, dodaje Perovićeva i kaže:

„Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena ‘mega fabrika’ koja će prozvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje“.

Perovićeva ukazuje da je 16 GWh (gigavatsati) više od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile – to su baterije za približno 330 hiljada čisto električnih automobila. Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje, kompanija zapošljava 1.800 radnika.

„Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postojećih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvijaće se sredinom i krajem sledeće godine. Pilot proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje početkom 2023. godine“, rekla je Perovićeva.

Pored površine koju je zauzimala fabrika 29. novembar, ElevenEs će proširiti kompleks, pa će ukupna površina biti 30 hektara, a površina na kojoj su planirani objekti je 160.000 kvadratnih metara. U sklopu kompleksa će se nalaziti i centar za reciklažu proizvodnog baterijskog otpada, rekla je Perovićeva.

Izvor: pks.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno