Connect with us
Budu─çnost

Prve baterije za elektri─Źne automobile 2023. godine

U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i recikla┼żu baterija na 30 hektara. Predvi─Ĺene kapitalne investicije su procenjene na pribli┼żno milijardu evra.

Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije ÔÇ×Al Pack GroupÔÇť iz Subotice koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

ÔÇťElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za ne┼íto vi┼íe od godinu dana zapo─Źnemo i serijsku proizvodnju baterijaÔÇť, ka┼że Ana Perovi─ç, menad┼żer razvoja.

Kompleks ─çe biti izgra─Ĺen u Subotici, na mestu biv┼íe fabrike 29. novembar, ─Źime ─çe se prvobitna funkcija objekta i zemlji┼íta zadr┼żati, ali sada sa visko-tehnolo┼íkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, dodaje Perovi─çeva.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat). Za razliku od ┼íiroko rasprostranjenih baterija, one ne sadr┼że kobalt i nikal. Namenjene su za elektri─Źna vozila i skladi┼íta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove.

Fabrika ─çe, ka┼że Perovi─çeva, biti gra─Ĺena u nekoliko faza, tokom narednih ┼íest godina. Prvo ─çe se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ─çelija, dok ─çe se proizvodnja vremenom ┼íiriti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uklju─Źuju─çi i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na pribli┼żno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude pribli┼żno 550 miliona.

ÔÇ×Ovde nije ura─Źunata investicija u sam razvoj, tako da ─çe ukupan iznos biti i ve─çiÔÇť, dodaje Perovi─çeva i ka┼że:

ÔÇ×Nakon zavr┼íetka razvoja prve linije proizvoda, bi─çe napravljena ÔÇśmega fabrikaÔÇÖ koja ─çe prozvoditi 300 MWh godi┼ínje. Nakon dve godine, proizvodnja ─çe biti pro┼íirena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, o─Źekuje proizvodnja od 16 GWh godi┼ínjeÔÇť.

Perovi─çeva ukazuje da je 16 GWh (gigavatsati) vi┼íe od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile – to su baterije za pribli┼żno 330 hiljada ─Źisto elektri─Źnih automobila. Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje, kompanija zapo┼íljava 1.800 radnika.

ÔÇ×Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postoje─çih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvija─çe se sredinom i krajem slede─çe godine. Pilot proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje po─Źetkom 2023. godineÔÇť, rekla je Perovi─çeva.

Pored povr┼íine koju je zauzimala fabrika 29. novembar, ElevenEs ─çe pro┼íiriti kompleks, pa ─çe ukupna povr┼íina biti 30 hektara, a povr┼íina na kojoj su planirani objekti je 160.000 kvadratnih metara. U sklopu kompleksa ─çe se nalaziti i centar za recikla┼żu proizvodnog baterijskog otpada, rekla je Perovi─çeva.

Izvor: pks.rs