Connect with us
Arhitektura

projekat: B11 ÔÇô Nectar Group Office Space

Kancelarijski prostor Nectar Group nalazi se u okviru novobeogradskog Belgrade Office Parka i obuhvata prostor od 650 kvadratnih metara. Od samog po─Źetka klijent je jasno definisao prioritete ÔÇô glavni zahtev je bio kreiranje savremenog kancelarijskog prostora uz ostvarivanje ┼żeljenih kapaciteta po pitanju trenutnog i planiranog broja zaposlenih. Podaci koje smo dobili od klijenta u okviru projektnog zadatka ukazivali su na jasnu podelu po departmanima, koji su u prethodnom kancelarijskom prostoru bili fizi─Źki odvojeni, te je bilo neophodno sa─Źuvati takvu postoje─çu strukturu i prilagoditi je novom prostoru.

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11 / foto: Relja Ivani─ç

Istovremeno, klijent je ┼żeleo da kancelarije odra┼żavaju postoje─çe vrednosti kompanije i pravac u kom firma planira da se razvija u budu─çnosti ÔÇô samim tim bilo je potrebno stvoriti otvoren i transparentan prostor u kom bi dodatno bilo nagla┼íeno jedinstvo svih zaposlenih.

Kako je sam objekat u kom se nalaze kancelarije, zbog svog komercijalnog karaktera pogodan za racionalnu organizaciju i prilago─Ĺavanje novih kancelarija potrebama klijenata, postojala je mogu─çnost kompletne reorganizacije, odnosno uklanjanja postoje─çih fizi─Źkih i vizuelnih barijera u vidu gipskartonskih i staklenih pregrada. Sam blok objekta je optimalne ┼íirine i dvostrane orijentacije, te je bilo mogu─çe kreiranje otvorene osnove sa centralnim koridorom i radnim mestima sa obe strane koridora.

Racionalnom organizacijom departmana i pozicioniranjem staklenih pregrada koje kreiraju zatvorene kancelarije, a ujedno i segregaciju samih departmana, postignuta je neophodna i adekvatna izolovanost samih sektora u okviru strukture zaposlenih. Sa druge strane, ovakav raspored staklenih pregrada u prostoru ne stvara vizuelnu barijeru i omogu─çava da se ostvari utisak jedinstvenog fluidnog prostora, sa idejom da se naglasi jedinstvo kolektiva zaposlenih.

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11 / foto: Relja Ivani─ç

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11 / foto: Relja Ivani─ç

Pored kancelarija, prostor je funkcionalno oboga─çen kabinama za telefoniranje i zonama za ┼ítampu (u vidu dva Print Corner-a) koje se nalaze na samom centralnom koridoru, centralnom salom za sastanke koja se mo┼że transformisati u dve sale uz pomo─ç sklopive pregrade, manjim salama za sastanke i zajedni─Źki rad zaposlenih, kao i prostorima za interakciju u vidu Design Thinking Room-a i kantine.

Nakon ┼íto je postignuta ┼żeljena organizacija, ideja je bila da se sama funkcionalna organizacija na pomalo grafi─Źki na─Źin manifestuje u prostoru i istakne racionalnost pristupa projektu. Artikulisanost prostora dodatno je nagla┼íena kroz horizontalne elemente ÔÇô plafone i podove, koje ne─çe stvoriti fizi─Źku barijeru unutar samog prostora, ali ─çe ga jasno definisati i uneti neophodni akcenat na samu funkcionalnu organizaciju. U isto vreme, geometrija plafona i podova je pomogla da se ostvari utisak dodatne fluidnosti u okviru velikog otvorenog prostora, kako bi se ceo projekat sagledavao u celini.

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11 / foto: Relja Ivani─ç

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11 / foto: Relja Ivani─ç

Dominantan detalj u enterijeru je geometrija plafona, koja je zasnovana na samoj organizaciji departmana i kancelarija, ali je i prilago─Ĺena je postoje─çim mehani─Źkim instalacijama, prate─çi centralnu osu prostora po du┼żoj strani. Geometrija koja se zasniva na eliminisanju pravih uglova je dodatno nagla┼íena kontinualnom crnom bordurom, koja omogu─çava da se prostor percipira kao celina i pored fizi─Źkih pregrada. Na ovaj na─Źin se tako─Ĺe grafi─Źki elementi arhitektonskog crte┼ża ostvaruju u prostoru ÔÇô linija koja je u osnovi slu┼żila da defini┼íe okvire departmana sada postaje arhitektonski element koji uokviruje zonu komunikacije i nagla┼íava njenu formu. Sli─Źan pristup je primenjen kada su u pitanju podovi, prate─çi geometriju plafona, odnosno zonu komunikacije u svetlijoj nijansi sivog itisona, dok su zatvorene kancelarije i departmani u okviru otvorenog prostora nagla┼íeni tamnijom nijansom sive.

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11

Poslovni prostor kompanije Nectar group, Biro / 11 / foto: Relja Ivani─ç

Izbor materijala i boja u enterijeru imao je za cilj stvaranje nenametljivog radnog okru┼żenja u kome se sam dizajn stavlja u slu┼żbu korisnika prostora. U skladu sa tim, kori┼í─çeni su neutralni tonovi podova, zidova i plafona. Uklju─Źivanjem drvenih obloga i name┼ítaja, prostor je dodatno oboga─çen prirodnim materijalom, stvaraju─çi na taj na─Źin balans izme─Ĺu ure─Ĺenog kancelarijskog prostora i toplog okru┼żenja za boravak zaposlenih.