Connect with us
Enterijer

projekat: Savremen enterijer raznolikih tekstura

U┼íu┼íkan u srcu Donjeg Dor─çola, ovaj stan svedenih linija i neutralnih tonova bilo je potrebno preprojektovati u funkcionalan prostor prilago─Ĺen savremenom na─Źinu ┼żivljenja. Vode─çi se projektnim zadatkom, dizajnirali smo savremen enterijer tople palete boja i raznolikih tekstura. Najve─çi izazov u projektovanju predstavljalo je uklanjanje mana izvornog stanja u novogradnji sa ┼íto manje gra─Ĺevinskih radova. Uz manje intervencije formirana je dvostrana kuhinja sa ostrvom za obedovanje i kutkom za pravljenje kafe. Promenom podne obloge u zoni kuhinje iz kerami─Źkih plo─Źica u parket, kreirana je jedinstvena celina dnevne zone istovetne materijalizacije i ujedna─Źenog arhitektonskog izraza.

Enterijer stana u srcu Donjeg Dor─çola – U57, Sta┼ía Radmilovi─ç, Dello. Studio

projekat: Enterijer stana u Donjem Dorcolu - U57 / Autor projekta: Dello Studio

projekat: Enterijer stana u Donjem Dorcolu – U57 / Autor projekta: Dello Studio / foto: Relja Ivani─ç

Pun potencijal ovog stana u skladu sa potrebama tro─Źlane porodice ostvaren je jasnim definisanjem no─çne i dnevne zone otvorenog plana. Dodavanjem sobnih vrata sa skrivenim ┼ítokom u sklopu pregradnog zida izme─Ĺu dva bloka, izolovana je master soba sa prate─çim sadr┼żajima. Kako bi se dodatno naglasilo jasno zoniranje prostora, na pregradnom zidu du┼żine gotovo 9 m, postavljena je Wall&Deco tapeta. Uz manje intervencije i promi┼íljenim pristupom, kreiran je stambeni prostor koji se sada sastoji iz de─Źije sobe sa pripadaju─çim kupatilom u ulaznoj zoni stana, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i izolovanog master spava─çeg bloka. U otvorenom prostoru dnevne zone, pa┼żljivim pozicioniranjem name┼ítaja stvoreni su intimni ambijenti koji su u me─Ĺusobnom skladu.

Reorganizacijom prostora, master spava─çi blok sada se sastoji iz ulaznog hodnika, kupatila i spava─çe sobe. Na samom ulazu spava─çe sobe formiran je walk-in garderober, u ─Źijem produ┼żetku se nalazi deo za spavanje. Sofisticirana estetika i nenametljiv dizajn postignuti su odabirom palete boja, materijala i tekstura. U de─Źijoj sobi relativno male kvadrature, pored neizostavnog mobilijara bilo je neophodno formirati slobodan prostor za igru. Kako bi odgovorili na projektni zadatak, preklapanjem funkcija, kreiran je krevet ispod kog je sme┼íten plakar dovoljnog kapaciteta za ─Źetvorogodi┼ínju devoj─Źicu. Volumen stepenica koje vode do izdignutog kreveta iskori┼í─çen je kao prostor za odlaganje igra─Źaka.

projekat: Enterijer stana u Donjem Dorcolu - U57 / Autor projekta: Dello Studio / foto: Relja Ivani─ç

projekat: Enterijer stana u Donjem Dorcolu – U57 / Autor projekta: Dello Studio / foto: Relja Ivani─ç

Iako je stan na uglu stambene zgrade, dvostrano orijentisan i veoma prozra─Źan, velika pa┼żnja posve─çena je i dizajnu osvetljenja. Upravo iz ovog razloga, bilo je neophodno u potpunosti izmeniti postoje─çe elektri─Źne instalacije i prilagoditi ih potrebama novoprojektovanog enterijera. Pored tehni─Źke, prisutna je i dekorativna rasveta u vidu visilica i stonih lampi. Vo─Ĺeni ┼żeljama i senzibilitetom na┼íih klijenata, kroz celokupan prostor pro┼żima se suptilna paleta boja i raznolikost tekstura, kako u samom name┼ítaju tako i na podovima i zidovima. Uz svetle tonove hrasta, diskretne teksture kamena, prisutni su i kontrastni detalji u vidu rasvete i dekora. Na taj na─Źin, razli─Źiti ambijenti povezani su u celinu uskla─Ĺene oblikovnosti i jedinstvenog arhitektonskog izraza.

Kako bi stvorili topao i personalizovan prostor, sofisticirana estetika ovog enterijera postignuta je kombinacijom lokalno proizvedenih komada name┼ítaja i prete┼żno danskog dekora, rasvete i mobilijara. Sada ve─ç po obi─Źaju, Soba 23 je bila pravo mesto za pronalazak autenti─Źnih komada koji su u kombinaciji sa trpezarijom i rasvetom brenda &Tradition iz IDC-a dali ovom stambenom prostoru razigran i ┼żivopisan karakter.

projekat: Enterijer stana u Donjem Dorcolu - U57 / Autor projekta: Dello Studio / foto: Relja Ivani─ç

projekat: Enterijer stana u Donjem Dorcolu – U57 / Autor projekta: Dello Studio / foto: Relja Ivani─ç

Nameštaj: Dizajniran od strane Dello. tima, IDC (&Tradition),  Soba 23 (Bolia, HK living)
Rasveta: IDC (&Tradition lusteri i stona lampa), Kinetic lighting (One light, Ideal lux, SLV)
Kamen: Mermeta
Dekor: Soba 23 (HK living, Versmissen, House doctor, Bloomingville)
Tapeta: Mermeta (Wall&Deco)
Zavese: Vizuel Art
Fotografija: Relja Ivani─ç