Connect with us
Gra─Ĺevina

Transformacija Sava Centra: Savremeni alati ve─ç u toku rekonstrukcije (VIDEO)

Uo─Źi otvaranja kongresnog i poslovnog dela Sava Centra, predstavnici kompanija Delta Real Estate-a i Jadrana opisuju razvoj projekta rekonstrukcije i ulogu Plan Radara u najnovijem videu.

Sava Centar je za Beogra─Ĺane i Srbiju mnogo vi┼íe od gra─Ĺevinskog kompleksa na Novom Beogradu. Izgra─Ĺen sredinom 1970-ih godina postao je jedinstveno srce kongresnog, poslovnog i kulturnog ┼żivota u ─Źitavoj regiji, zbog ─Źega je i progla┼íen spomenikom kulture. Skoro pola veka kasnije u decembru 2021., kompanija Delta Real Estate ÔÇô regionalni lider u industriji nekretnina, zapo─Źela je temeljnu rekonstrukciju i digitalnu transformaciju objekta. Kako bi obezbedila najpogodnije uslove tokom procesa renoviranja, digitalna platforma PlanRadar omogu─çila je podr┼íku za upravljanje procesima, izve┼ítavanje i digitalnu komunikaciju na ovom projektu.

Sa povr┼íinom od 100.000 m2, rekonstrukcija Sava Centra predstavlja jedan od najva┼żnijih gra─Ĺevinskih projekata u celoj zemlji, u koji je investirano 118 miliona evra i na kome je anga┼żovano preko 600 stru─Źnjaka, od kojih je 20 in┼żenjera kompanije Delta Real Estate i 30 in┼żenjera kompanije Jadran, generalnog izvo─Ĺa─Źa dela projekta.

Sava Centar izvo─Ĺenje radova

Radovi pred otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra / foto: PlanRadar

Obim projekta i veli─Źinu tako─Ĺe pokazuju i slede─çi tehni─Źki podaci, gde se mogu navesti samo neki od primera: ugra─Ĺeno je preko 200 novih mega┼íipova, utro┼íeno vi┼íe od 4.500 m3 betona u armirano-betonske konstrukcije, postavljeno je oko 8.500 m2 staklenih povr┼íina za sanaciju staklene fasade, a za hidro- i toplotnu izolaciju krovova utro┼íeno je oko 25.000 m2 krovne membrane.

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra najavljeno je za 14. novembar 2023. godine, kada ─çe posetiocima biti na raspolaganju vi┼íe od 40 modernih sala i poslovna zona A klase sa retail segmentom. Zavr┼íetak kompletnog projekta, planiran je za 2024. godinu, kada ─çe prema planu biti otvorena Plava dvorana sa 4.000 mesta. Ovako efikasno upravljanje vremenom i resursima postavlja i nove rekorde, a prema re─Źima investitora, omogu─çeno je velikim delom i uz podr┼íku PlanRadara.

S tim u vezi Darija Markovi─ç Ra┼í─Źanin, menad┼żer projektovanja i izgradnje Delta Real Estate-a, navodi „Delta Real Estate nije isklju─Źivo investitorska kompanija. Mi pratimo kompletan ┼żivotni ciklus objekta, i tako obuhvatamo sve faze upravljanja, uklju─Źuju─çi razvoj lokacije, project menad┼żment, cost menad┼żment, dizajn menad┼żment i facility-menad┼żment“ dodaju─çi o PlanRadaru „Za neke procese bi nam na standardan na─Źin za isti posao trebalo oko 8 do 10 radnih sati, ali kori┼í─çenjem aplikacije to svedemo na oko sat vremena pripreme i obrade podataka“.

Sava Centar izvo─Ĺenje radova

Radovi pred otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra / foto: PlanRadar

Radi olak┼íane saradnje i br┼że komunikacije, Jadran je tako─Ĺe implementirao PlanRadar u svoje procese, i digitalno se povezao sa investitorom, tako da je olak┼íana centralizacija informacija direktno na nacrtima u aplikaciji, kao i ubrzan protok informacija svim zainteresovanim stranama.

Upotreba PlanRadara pokazala se posebno korisnom za prijavljivanje i otklanjanje nedostataka.

Kako navodi Aleksandar Deli─ç, rukovodilac projekta Jadrana ÔÇ×Na objektu od 100.000 m2 ovakav softver je neophodan za uspe┼ínu realizaciju radova, definisanje i lociranje problema, kao i fiksiranje otklonjenih nedostataka koji ostaju u trajnoj arhivi. Ranije je prijavljivanje nedostataka podrazumevalo popunjavanje odre─Ĺenih formulara, prebacivanje fotodokumentacije u fascikle, skeniranje te dokumentacije i slanje imejlom nadzoru i investitoru. Uz pomo─ç PlanRadara ovaj proces je znatno pojednostavljen, jer se sve obavlja na jednoj platformi, kojoj mogu pristupiti sve uklju─Źene strane u svakom trenutku nevezano od lokacije.ÔÇŁ

Pored toga, prema uvidu Jadrana, zahvaljuju─çi a┼żuriranju platforme u realnom vremenu smanjen je broj li─Źnih sastanaka za 30%, a na nedeljnom nivou sa─Źuvano oko 20% vremena, koje bi ina─Źe bilo potrebno za manuelno kreiranje izve┼ítaja, popunjavanje obrazaca i komunikaciju.

Antonio Radov─Źi─ç, regionalni direktor za jugoisto─Źnu Evropu PlanRadara, potvr─Ĺuje ÔÇ×Izuzetna nam je ─Źast ┼íto se na┼ía platforma koristi na ovako va┼żnom i slo┼żenom projektu kao ┼íto je rekonstrukcija Sava Centra. Ovaj projekat je od velikog zna─Źaja za region jugoisto─Źne Evrope i izuzetno smo ponosni ┼íto smo deo njegaÔÇŁ.

Za više informacija i utiske direktno sa gradilišta, pogledajte najnoviji video.