Connect with us
Novosti

Pridru┼żite se dijalogu o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Zajedno sa Evropskom komisijom i njenim me─Ĺunarodnim partnerima, Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini poziva sve zainteresovane da se pridru┼że godi┼ínjem sastanku koji ─çe da se odr┼żi 23. i 24. juna 2021. godine. Cilj doga─Ĺaja je podr┼żati otvoren dijalog vi┼íe zainteresovanih strana o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji na odr┼żive izvore energije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, * Kosovu, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Svrha Inicijative je zajedni─Źko istra┼żivanje puteva do pravedne tranzicije u regijama uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te postizanje ÔÇ×Green Deal-aÔÇť. Osnovana u kontekstu posve─çenostu EU re┼íavanju klimatskih promena i postizanju ciljeva Pari┼íkog sporazuma, me─Ĺusobne razmene sa susednim zemljama i ambicije da postane prva ugljen-neutralna ekonomija do 2050. godine, Inicijativa uklju─Źuje prate─çe mere za pravedna tranzicija u regijama uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Ovu inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa ┼íest me─Ĺunarodnih partnera: Svetska banka, Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), poljski Nacionalni fond za za┼ítitu ┼żivotne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW) i Evropski koled┼ż iz grada Natolin. Ona je osmi┼íljena u nameri da neguje dijalog izme─Ĺu regiona i zainteresovanih strana, razmenom znanja, ja─Źanjem kapaciteta i razmenama izme─Ĺu regiona uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te EU.

Inicijativa ─çe pru┼żiti podr┼íku regionima uglja da pristupe pravednoj tranziciji na odr┼żive izvore energije. Zemlje u njenom fokusu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina. Prvobitnim pregledom situacije identifikovano je najmanje 17 regiona u ovim zemljama sa zna─Źajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja, koje su pozvane da u─Źestvuju u ovoj Inicijativi. Ostali regioni sa zna─Źajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja tako─Ĺe su dobrodo┼íli da se pridru┼że Inicijativi. Op┼íirnije o regionima, pro─Źitajte ovde.

Inicijative podrazumeva pet komponenti podrške.

  • Prvo, Inicijativa ─çe pru┼żiti otvorenu platformu i time omogu─çiti dijalog zainteresovanih strana na nivou regiona kroz komunikacijske aktivnosti i doga─Ĺaje. Sve zainteresovane strane se pozivaju da se pridru┼że dijalogu. Me─Ĺu predvi─Ĺenim grupama zainteresovanih strana nalaze se predstavnici javne vlasti, energetskog sektora, nevladinih organizacija, istra┼żiva─Źi, privredni subjekti, mediji, me─Ĺunarodne organizacije, politi─Źke stranke, organizacije mladih, itd.
  • Drugo, Inicijativa ─çe realizovati program razmene na temu uglja, na relaciji region-region. Regioni koji u─Źestvuju sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine i EU poveza─çe se i podeliti iskustva, znanje i najbolje prakse po pitanju tranzicije.
  • Tre─çe, kapaciteti relevantnih zainteresovanih strana bi─çe dalje oja─Źani kroz Edukativnu akademiju regiona uglja koja ─çe ponuditi ciljane obuke na temu upravljanja, uklju─Źivanja zajednice, ekolo┼íke rekultivacije i promene namene zemlji┼íta i imovine.
  • ─îetvrto, odabranim pilot regionima bi─çe obezbe─Ĺena tehni─Źka pomo─ç u vidu stru─Źne podr┼íke u izradi mape puta tranzicije, namenjene relevantnim javnim vlastima.
  • I na kraju, Inicijativa ─çe pomo─çi regionima uglja da pristupe finansiranju u sklopu projekata i programa tranzicije, dostupnom iz razli─Źitih izvora pod okriljem Evropske komisije, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Pojedinosti o aktivnostima predvi─Ĺenim Inicijativom bi─çe predstavljene na njenom prvom godi┼ínjem sastanku. Isti se odr┼żava od 23-24. juna onlajn i bi─çe otvoren za sve zainteresovane u─Źesnike. Molimo vas da se registrujete ovde, kako bi se pridru┼żili doga─Ĺaju i primili obave┼ítenja o Inicijativi. Dodatno, zainteresirane strane bi─çe pozvane da se pretplate na bazu podataka i prijave za najnovije vesti povezane sa Inicijativom.

Za dodatne informacije o samoj Inicijativi, pro─Źitajte op┼íirnije ovde.

Kontakt:
Molimo vas da za sve dodatne informacije stupite u kontakt sa sekretarijatom Inicijative: secretariatWBUA@coalregions.eu

* Naziv Kosovo ne prejudicira stav o statusu i u skladu sa je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Mišljenjem MSP-a o proglašenju nezavisnosti Kosova