Connect with us
Novosti

Regionalna energetska konferencija 2023: Fokus na inovacijama i dekarbonizaciji

Dvodnevna regionalna energetska konferencija SEE ENERGY – Connect & Supply 2023 odr┼ża─çe se 2. i 3. oktobra 2023. godine u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu.

Prvog dana konferencije, fokus ─çe biti na klju─Źnim temama dekarbonizacije, kroz tri panel diskusije koje ─çe se baviti privredom, saobra─çajem, energetikom i naftnom industrijom. Paneli ─çe istra┼żiti trenutne izazove, inovacije i budu─çe aspekte tranzicije prema ─Źi┼í─çoj energiji u tim sektorima.

Dekarbonizacija u privredi: Inovacije, izazovi i konkurentnost

Moderator Danko Kalkan, senior menad┼żer za ESG savetodavne usluge u E&Y, zajedno s predstavnicima kompanija Henkel, ABB, Schneider Electric, Energy net, Viessmann i Geci─ç advokatske kancelarije, razmotri─çe proceduru, dozvole i licence potrebne za provo─Ĺenje dekarbonizacijskih projekata. Panel ─çe tako─Ĺe istra┼żiti inovativna re┼íenja i procedure za olak┼íavanje tranzicije prema ─Źitijoj energiji u privredi.

Dekarbonizacija u saobra─çaju: Inovacije, infrastrukturna podr┼íka i odr┼żive baterije

Predstavnici kompanija ABB, Schneider Electric, Siemens Beograd i Charge & GO raspravlja─çe o klju─Źnim izazovima u dekarbonizaciji saobra─çaja i najnovijim trendovima u elektri─Źnoj mobilnosti. Moderator, Filip Mitrovi─ç, specijalista za elektromobilnost iz 360 Mobility, podeli─çe svoje znanje i iskustva te analizirati inovacije u podru─Źju odr┼żive mobilnosti.

Naftna industrija Srbije i MOL Srbija na panelu ÔÇ×Dekarbonizacija energetike i naftne industrije: Biogoriva, solar i zeleni vodonik“

Moderator Du┼ían Macura, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Novosadske toplane, zajedno s predstavnicima NIS-a i MOL Srbija, Sekreterijata za energetiku grada Beograda i Stark Energy, analizira─çe strategiju, prepreke i izazove u dekarbonizaciji energetike i naftne industrije. Fokus ─çe biti na proizvodnji biogoriva, kori┼ítenju solarne energije i budu─çnosti zelenog vodonika. Tako─Ĺe ─çe biti predstavljene inovativne tehnologije i prakse u ovim podru─Źjima.

Regionalna energetska konferencija 2023 Fokus na inovacijama i dekarbonizaciji

Regionalna energetska konferencija 2023 Fokus na inovacijama i dekarbonizaciji

Nakon razmatranja dekarbonizacije, konferencija ─çe se okrenuti ka integraciji obnovljivih izvora energije (OIE) u elektroenergetsku mre┼żu i razvoj skladi┼ítenja elektri─Źne energije. RIMAC Energy i ENEL PS predstavi─çe svoje tehnologije baterija za skladi┼ítenje energije, dok ─çe predstavnici CWP Global kompanije i ABB istra┼żiti najnovije inovacije i prakse u ovom podru─Źju s ciljem unapre─Ĺenja odr┼żive energetske tranzicije.

U petom panelu prvog dana, raspravi─çe se tr┼żi┼íte elektri─Źne energije, korporativni PPA ugovori, cene i dostupnost kreditnih linija. Panel ─çe istra┼żiti klju─Źne aspekte finansiranja projekata obnovljivih izvora energije i prodaje elektri─Źne energije na slobodnom tr┼żi┼ítu, uz naglasak na razli─Źite modele finansiranja i ugovorne aran┼żmane.

Pod moderacijom iskusnog bankara, Aleksandra Savi─ça i panelista predstavnika SEEPEX-a, EPS-a, Green Balancing Group i, Marsh osiguranja, panel ─çe istra┼żiti klju─Źne aspekte finansiranja obnovljivih energetskih projekata i prodaje elektri─Źne energije na slobodnom tr┼żi┼ítu. Fokus ─çe biti na pronala┼żenju na─Źina kako investitori mogu osigurati finansijska sredstva za razvoj projekata poput solarnih elektrana, uzimaju─çi u obzir razli─Źite modele finansiranja i ugovorne aran┼żmane.

Drugi dan konferencije, u partnerstvu s Nema─Źkom organizacijom za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ, posveti─çe se regulatornim i zakonodavnim aspektima toplotnih pumpi, njihovoj tehnologiji, implementaciji i finansiranju u sektoru grieanja iz obnovljivih izvora energije. Dan toplotnih pumpi bi─çe koristan za stambene zajednice, lokalne samouprave, gra─Ĺanstvo i sve zainteresovane za ovu temu.

REGISTRACIJA za u─Źestvovanje na konferenciji je besplatna, ali je obavezno popuniti registracioni obrazac na web stranici organizatora events-serbio.rs kako biste potvrdili svoj dolazak.

Serbio logo

Nacionalna asocijacija za biomasu SERBIO
Bulevar Mihajla Pupina 6/6, 21 000 Novi Sad
+381 21 382 35 33
office@serbio.rs
www.serbio.rs