Connect with us
Energetska efikasnost

Potpisan Memorandum za poboljšanje kvaliteta vazduha i promovisanje obnovljivih izvora energije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlovi─ç razgavrala je sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Rene-Baso koja boravi u virtuelnoj poseti Srbiji i tom prilikom potpisala Memorandum o razumevanju izme─Ĺu Ministarstva i EBRD, ─Źija je svrha da obezbedi okvir za saradnju i pospe┼íi saradnju sa ciljem pobolj┼íanja kvaliteta vazduha, promovisanja kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Srbiji i pove─çanja energetske efikasnosti.

Mihajlovi─çeva je istakla da je Ministarstvo definisalo nekoliko strate┼íkih stubova ÔÇô zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reforma poslovanja javnih preduze─ça.

ÔÇ×Pripremili smo ─Źetiri zakona, kao osnovu za stvaranje boljeg poslovnog okru┼żenja i nove investicije u energetici i rudarstvu. Pored zakona o energetici, ima─çemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, formira─çemo Upravu za energetsku efikasnost kroz zakon u ovoj oblasti i, posebno va┼żan, zbog brojnih potencijala i mogu─çnosti ÔÇô zakon o rudarstvu. Mnogo je prostora za nastavak uspe┼íne saradnje sa EBRD, posebno ako govorimo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, o obnovljivim izvorima energije ÔÇô solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima. Energetska tranzicija i zelena energija su na┼í prioritetÔÇť, izjavila je ona.

Mihajlovi─çeva je upoznala predsednicu EBRD da je u izradi Nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da ─çe Ministarstvo zapo─Źeti izradu Strategije razvoja energetike, sa projektovanim strate┼íkim ciljevima za narednih 20 godina.┬á

Predsednica EBRD Odil Rene-Baso ─Źestitala je potpredsednici Vlade na rezultatima postignutim u kratkom periodu i istakla da je ova me─Ĺunarodna finansijska institucija tu da podr┼żi dalje aktivnosti Ministarstva.

ÔÇ×Verujemo u energetsku tranziciju i zelenu energiju, sre─çni zbog svega ┼íto ste do sada uradili i radujemo se daljoj saradnji. Obnovljivi izvori energije i ─Źista energija su i na┼íi klju─Źni strate┼íki ciljevi. Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodi─çe direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podr┼żimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, od vas mo┼żemo da u─ŹimoÔÇť, rekla je ona.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike